İngiltere'de çalışanlara takılan mikroçipler tartışma konusu oldu
İngiltere'de bazı şirketlerin çalışanlarına mikroçip taktırması ülke genelinde tartışmalara neden oldu.

Oluşturma Tarihi: 2018-11-12 13:20:31

Güncelleme Tarihi: 2018-11-12 13:20:31

Pirinç tanesi büyüklüğünde olan ve baş parmak ile işaret parmağı arasına yerleştirilen çipler kapıları açmak, ödeme yapmak veya araba çalıştırmak için kullanılabileceği gibi kişinin tıbbi bilgilerini de içerebiliyor.

Ancak işçi sendikaları bu teknolojinin işverenler tarafından çalışanlara zorla taktırılacağı ve onları daha yakından takip etmek için kullanılacağı konusunda endişelerini dile getiriyor.

İngiliz Sendika Kongresi Genel Sekreteri Frances O'Grady, "Bazı işverenlerin teknolojiyi kullanarak çalışanlarını kontrol altında tutmaya çalıştığını biliyoruz." diyerek mikroçiplerin daha fazla kontrol elde etmek için kullanılabileceğini söyledi.

Bioteq adlı İngiliz firma, 40 Sterlin (yaklaşık 280 TL) ile 270 Sterlin (yaklaşık 1900 TL) arasındaki çiplerden şimdiye kadar 150 adet satıldığını belirtti. The Guardian'a konuşan şirketin kurucusu Steven Northam, her ne kadar bunların çoğunun bireysel alımlar olsa da, finans ve mühendislik şirketlerinin de çalışanlarına çip taktırdıklarını ifade etti.

Diğer yandan İsveç merkezli mikroçip üretcisi Biohax şirketi, yüz binlerce çalışanı olan bir İngiliz şirketi ile görüşmeler yaptıklarını açıkladı. The Telegraph'a konuşan Biohax kurucusu Jowan Österlund, "Bu şirketlerin korumaları gereken hassas belgeler var." diyerek çiplerin belgeleri korumak için kullanılabileceğini söyledi.

Konu üzerine açıklamalarda bulunan büyük finans şirketleri KPMG, EY ve PwC ise çalışanlarına mikroçip taktırmayı düşünmediklerini duyurdu.

Mikroçip nasıl çalışıyor?

Pirinç tanesi boyutundaki ve küçük bir silindir şeklindeki çipler, tek başına veya şırıngayla beraber satılabiliyor. Müşteriler isterlerse kendi kendileri mikroçipi yerleştirmeleri için açıklamalar verilse de bu işlemin doktor eşliğinde yapılması tavsiye ediliyor.

Çiplerin içerisinde RFID (Radyo frekansı kimliği) veya NFC (Yakın alan iletişimi) teknolojileri bulunabiliyor. RFID genelde kilit açma sistemlerinde kullanılıyor. NFC ise kullanıcı bilgileri veya Bitcoin adresi gibi bilgileri içerisinde muhafaza edebiliyor.

İçerisinde herhangi bir batarya veya enerji kaynağı bulunmayan çipler, bir manyetik alana girdiklerinde aktif hale gelerek okuma cihazı ile etkileşime giriyor.

Çiplerin sağlık riski her ne kadar az olsa da, ne kadar güvenli oldukları sorusu tartışılmaya devam ediyor.