Dolar

34,2451

Euro

37,0902

Altın

3.007,05

Bist

8.737,67

İngiltere'de yüksek kira fiyatları kiracıları evsiz bıraktı

İngiltere'de yaşanan yüksek emlak rekabeti, pek çok kişinin kiralık ev bulamamasına neden oluyor

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-11-27 00:42:34

İngiltere'de yüksek kira fiyatları kiracıları evsiz bıraktı

Kiralık ev arayanlar evsiz kalmaktan korkuyor çünkü kiracılar arasında artan rekabet pek çok kişiyi sokakta kalma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

The İndependent'in haberine göre ülkedeki kiracı adayları aşırı fiyat rekabeti nedeniyle kira bedelleri karşılanamayacak seviyelere yükseldiğinden dolayı zorla dışarı atılıyor.

Mevcut kiralık evler ile talep arasındaki uçurum bu yıl genişledi. Bunun nedeni ev sahiplerinin kısmen artan faiz oranlarını ve yükselen enflasyonu gerekçe olarak göstermesi.

Güney Londralı bir emlakçı artan rekabetin kiracı adayları arasında hatta aynı ofiste çalışan farklı kiracıları temsil eden farklı emlakçılar arasında teklif verme savaşlarına yol açtığını söyledi.

Emlakçı, "Birçok kiracı adayı tam zamanlı çalışıyor, iyi kiracılar, bu insanlarla ilgili herhangi bir sorun yok, ancak müşterilerden birine daireyi alamayacaklarını söylemek zorunda olmak bizim için çok üzücü" dedi.

İsminin açıklamak istemeyen bir emlakçı, "ev sahipleri özel bir ürün sunuyor sadece açgözlü değiller" dedi.

Vergi oranı değişikliklerinin bazı insanları ev sahibi olmaktan caydırdığını söyleyen emlakçı, Londra'da kira krizinin hafiflediğine dair bir işaret olmadığını sözlerine ekledi.

EV BULAMAMAKTAN KORKUYORLAR

Emlak sitesi Rightmove, kiralık ev arayan insan sayısının Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23 arttığını açıkladı.
Royal Institute of Chartered Surveyors, Mayıs 2020'den bu yana ülke genelinde kiracı adaylarından gelen talebin her ay arttığını söylüyor.

Rightmove'a göre Temmuz-Eylül aylarında pandemi öncesi ortalamaya göre yüzde 26 daha az kiralık ev vardı. Londra'da ise bu açık yüzde 30 daha da büyüktü.

Serbest araştırmacı Siobhan Mitchell, kendisinin ve ikiz oğullarının evsiz kalacağından korktuğunu, uykularından ter içinde uyandığını söylüyor.

Güney kıyısındaki Bournemouth'ta kiralık ev ararken diğer kiracılar arasında defalarca denemelerine rağmen kiralık ev bulamadılar.
Mitchell, "Takip şansına sahip olmak için, gelirinizi açıklayan bir form doldurmanız ve banka hesap özetlerinizi göstermeniz gerekiyor, ancak çoğu zaman bir yanıt bile alamıyorsunuz. İnsanlar görmeden yerlerini alıyorlar. İki ay sonra, birlikte kaldığımız insanlar göç ederken gerçekten paniğe kapılmıştım." dedi.

Sonunda altı aylığına bir tatil evi kiralayabilen Mitchell, Mart ayında bulunduğu daireden tekrar dışarı çıkması gerekiyor ve yine evsiz kalmaktan korkuyor.

“Gerçekten stresli. Nerede yaşayacağınıza dair duruma hakim değilsiniz" diyen Mitchell, "ev sahiplerinin kaprislerine göre hareket ediyormuşsunuz gibi geliyor. Baskı yoğun. Oğlum baktığı o gün aradılar; 'ücreti ödeyen başka birine verildi, bakmanıza gerek yok' dediler.” şeklinde dert yandı.

52 yaşındaki Bayan Mitchell, bir ev sahibi tarafından kabul edilmenin formülü konusunda şaşkın, ancak ayrıcalıklı kiracıların 25 yaş üstü çocuksuz profesyonel çiftler olduğundan şüphelendiğini söylüyor.

EVSİZLERİN SAYISI ARTIYOR

Evsizler için faaliyet gösteren yardım kuruluşları ise, yaşayacak hiçbir yeri olmayan insanların sayısının artmasından, hayat pahalılığı ve artan kiralar nedeniyle onların kiralık dairelerinden zorla çıkarılmasından korktuklarını söylüyor.
Shelter, bu kışın şimdiye kadarki en zorlu kışlardan biri olabileceği konusunda uyardı.

Ülkedeki acil yardım hattı günde 1.000'den fazla çağrı alıyor ve arayanların yüzde 70'i artan maliyetlerin barınma durumlarını daha da kötüleştirdiğini söylüyor.

Özel ise rekor seviyelere ulaştı. Savills'e göre, Birleşik Krallık'taki ortalama kiralar bu yılın Ağustos ayına kadar pandemi öncesi seviyesinin yüzde 14 üzerindeydi.

Haber Ara