Dolar

34,4347

Euro

36,2908

Altın

2.837,80

Bist

9.389,62

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Julian Assange'ın ABD'ye iadesine karar verdi

İngiltere Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks Kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesine karar verdi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-12-10 13:49:02

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Julian Assange'ın ABD'ye iadesine karar verdi

İngiltere Yüksek Mahkemesi sürpriz bir karara imza attı.

Mahkeme, ABD'li diplomatların gizli yazışmalarını ve insanlık suçlarına dair gizli belgeleri yayımlayan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ın iadesine karar verdi.

ABD hükümeti, alt mahkemenin iade talebini reddeden kararını Yüksek Mahkeme'de temyize taşımıştı.

İngiltere'deki kararı açıklayan yargıç Timothy Holroyde, kendilerine verilen güvenlik garantilerinden tatmin olduklarını söyledi. Buna göre Amerikan yönetimi, Assange'ın 'azami güvenlikli' cezaevlerinden birinde tutmayacakları ve eğer hüküm giymesi halinde memleketi Avustralya'ya transfer edecekleri yönünde sözler verdi.

Alt mahkemenin iade talebini reddettiği 4 Haziran tarihli kararında, Assange'ın iade edilmesi halinde bir Amerikan hapishanesinde intihar edebileceği endişesine yer verilmişti.

Yüksek Mahkeme'nin kararı sonrasında şimdi İngiliz hükümetinin Assange'ın iade edilip edilmeyeceği yönünde bir karar alması gerekiyor.

50 yaşındaki Assange, ABD'de hakkındaki suçlamalardan mahkum edilirse, ömrünü demir parmaklıklar ardında ya da başka bir hapis halinde tamamlayabilir.

Ekim sonunda ABD yönetimi, İngiltere yargısının WikiLeaks kurucusunun iadesi yönünde çark etmesini sağlamaya yönelik taahhütte bulunmuş, Yüksek Mahkeme'ye, Assange'ın ABD'deki yargı süreci boyunca gözaltında tutulacağı hapishanede uzmanların önereceği her türlü klinik ve psikolojik tedaviye erişeceği, alacağı hapis cezasını ABD'de değil, kendi memleketi Avustralya'da çekebileceğini taahhüt eden belge sunmuştu.

WikiLeaks ilk olarak 2010 yılında, Bağdat'ta aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu onlarca kişinin Apache helikopterlerinden 2007'de düzenlenen saldırıda öldürüldüğü Amerikan ordusu görüntülerini yayımlamasıyla adını duyurmuştu. Site sonrasında da, ABD'li diplomatların binlerce gizli yazışmasını yayımlamıştı.

ABD, Assange'ı Irak ve Afganistan'daki askeri operasyonlarla ilgili gizli bilgilerin ifşasında, o dönem ABD ordusunda istihbarat analisti olan Chelsea Manning'e yardım etmek ve Casusluk Yasasını ihlal ile suçluyor. 17 vakada casusluk ve bir vakada bilgisayarın kötüye kullanılması ile suçlanan Assange'ın ABD'ye iadesi ve Amerikan mahkemesinde hüküm giymesi durumunda toplam 18 suçtan 175 yıla varan hapis cezasına çarptırılması söz konusu olabilecekti.

Assange, iki kadının hakkında tecavüz ve cinsel saldırı suçlamasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine İsveç'in yakalama emriyle, 2010'da İngiltere'de tutuklanmıştı. İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu gerekçesiyle 2012'de Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınan Assange, Ekvador yönetimiyle ilişkilerin bozulması üzerine diplomatik koruma altında olduğu elçilik binasından 2019'da çıkarılmış ve İngiliz polisince tutuklanmıştı.

Haber Ara