ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'ya yaptığı "vatandaşınız olan IŞİD'lileri geri alın" çağrısına ilk karşı tepki İngiltere'den geldi. İngiltere, IŞİD'e katılarak Suriye'ye giden vatandaşı Shamima Begum'u vatandaşlıktan çıkarma sürecini başlattığı bildirildi.
AİLESİNE BİLDİRİLDİ
İngiliz basınında yer alan habere göre, İçişleri Bakanlığından Begum'un ailesine gönderilen mektupta Bakan Sajid Javid'in genç kızın vatandaşlıktan çıkarılması talimatını verdiği aktarıldı.
Geçen hafta Begum'un Suriye'de bir sığınmacı kampında yaşamaya başladığı ortaya çıkmıştı.
BEGUN: PİŞMAN DEĞİLİM AMA ÇOCUĞUM İÇİN EVE DÖNMELİYİM
Times gazetesine konuşan Begum, "Bethnal Green'den 4 yıl önce kaçan 15 yaşındaki aptal kız değilim. Buraya geldiğime de pişman değilim" demişti. Habere göre yeniden hamile kalan Begum, çocuğuyla birlikte İngiltere'ye dönmek istediğini belirtmişti.
Begum'un İngiltere'ye dönme isteğiyle ilgili İngiliz basınına açıklama yapan Güvenlik Bakanı Ben Wallace, genç kızın yaptıklarından pişmanlık duymadığını söylemesinin "kaygı verici" olduğunu bildirmişti.
"İnsanlar neye karıştıklarının farkında olmalı" ifadesini kullanan Wallace, "eylemlerin sonuçları olduğunu" söylemişti.
SHAMIMA BEGUM 2015'TE IŞİD'E KATILMAK İÇİN İNGİLTERE'DEN AYRILDI
Shamima Begum'un, Kadiza Sultana ve Amira Abas adlı iki okul arkadaşıyla 17 Şubat 2015'te İstanbul'a gittiği tespit edilmişti.
İngiliz polisi, kızların Suriye'ye ulaşmak ve terör örgütü IŞİD'e katılmak amacıyla Türkiye'ye gittiklerinin tahmin edildiğini açıklamıştı. Daha sonra Türkiye'ye özel bir ekip de gönderen İngiliz polisi, kızların Suriye'ye geçtiğinin tespit edildiğini bildirmişti.
Kızlardan Kadiza Sultana'nın 2016'da Suriye'deki bir hava saldırısında öldüğü düşünülüyordu.
TARTIŞMAYI GÜNDEME TAŞIYAN DONALD TRUMP'TI
ABD Başkanı Donald Trump, 17 Şubat'ta attığı tweetlerde Avrupa'ya seslenerek şu ifadeleri kullanmıştı:
“İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 IŞİD militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. Halifelik çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak. ABD bu IŞİD savaşçılarının Avrupa'ya sızmasına seyirci kalmak istemiyor. Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı. IŞİD'ın yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz."
PYD: BURADA YETERLİ HAPİSHANE YOK, KAÇABİLİRLER
Bunun ardından örgütten de bir çağrı gelmişti ve IŞİD'liler için yeterli hapishane olmadığı, PYD bölgesine bir saldırı olma ihtimalinde IŞİD'lilerin kaçabileceği ifade edilmişti.
"BM ÖZEL MAHKEMELER KURSUN"
Örgüt sözcülerinden Mustafa Bali, Alman haber ajansı dpa'ya röportaj verdi. PYD'li isim, bu röportajda IŞİD'lileri Suriye'nin kuzeyinde yargılamanın mümkün olmadığını ancak BM çatısı altında bir çözümün herkesi memnun edebileceğini söyledi.
KAÇ IŞİD'Lİ TUTUKLU VAR ve NERELİLER?
Örgüt sözcüsü, bugüne kadar Iraklılar hariç olmak üzere bin 300 IŞİD'liyi yakaladığını belirtti. SDG'ye göre IŞİD'lilerin çoğu Suudi Arabistan kökenli.
AVRUPA CEPHESİ BU ÇAĞRIYA NASIL YANIT VERDİ?
- Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, geri getirilmelerinin önünde yasal engeller olduğunu, önce bu kişilerin Almanya'da derhal mahkemeye çıkarılmasının ve süreç boyunca gözaltında tutulmalarının garantiye alınması gerektiğini belirtti. Bunun gerçekleştirilebilmesi içinse yetkililerin bilgi ve ceza kovuşturmasına ihtiyacı olacağını, ancak Almanya'nın Suriye hükümetiyle böyle bir ilişkisinin bulunmadığını ve Suriye'deki eylemlerle ilgili Almanya'da kovuşturma yürütmenin garanti edilemeyeceğini sıralayan Maas, "Durum böyle olunca uygulamak da fevkalade zor olur" dedi.
- Almanya İçişleri Bakanlığı'nın Sözcüsü, ilkesel olarak IŞİD safında savaşmış bile olsalar Alman vatandaşlarının ülkeye geri dönmek gibi bir temel haklarının bulunduğunu söyleyerek ekledi: "Ama Alman hükümeti Suriye'de hapisteki vatandaşlarına yasal ve konsolosluk görevlerini yerine getirmeyi garanti edemez, zira oradaki savaş devam ediyor."
- Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen "Dünyadaki en tehlikeli insanlardan söz ediyoruz. Onları geri almamamız gerekir" dedi.
- Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Trump'ı Avrupalı müttefiklerini gafil avlamakla suçlayarak, "Dost ülkeler arasında bu tür sorunların geceyarısı tweet atmak yerine geleneksel diplomatik kanallardan tartışmaya açılması hoş olurdu" dedi.
- İngiltere ise bu günlerde IŞİD'e gelin giden ve tutuklandıktan sonra Suriye'de tutulduğu mülteci kampında bir erkek bebek dünyaya getiren Shamima Begum tartışılıyor. Begum yayınladığı bri mesajla "Pişman değilim ama bebeğim için eve dönmem lazım" demişti. İçişleri Bakanı Sajid Javid bir makale yayımlayıp tehlikeli kişilerin geri dönüşlerinin engellenmesi için Britanya vatandaşlığından çıkarılmalarını savundu.
- İngiltere Kültür Bakanı Jeremy Wright ise "En azından bir aşamada onları geri almak hükümetin yükümlülüğü" dedi.
- Fransa'nın İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Laurent Nunez, "Kürtlerin onları ellerinde tutma kabiliyetlerine güvenimiz tam. Her halükarda bu bireyler ulusal topraklara geri dönerse, hepsi hakkında süregiden yargı süreçleri var, hepsi yargılanıp tutuklanacak."
- Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, yarın (20 Şubat) gerçekleştireceği Washington ziyareti öncesinde, PYD'nin elinde tutuklu bulunan Avrupalı IŞİD'lilerin durumunu da Trump ile konuşacağını söyledi. Kurz, "Biz bu bağlamda temkinliyiz. Avusturya olarak önceliğimiz, vatandaşlarımızın güvenliği" dedi. Avusturya istihbaratı, yaklaşık 100 Avusturya vatandaşının IŞİD kamplarında ya da PYD'nin elinde bulunduğunu tahmin ediyor.