AA'nın haberine göre: BMGK'nın kasım ayı başkanı İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, düzenlediği basın toplantısında Konsey'in kasım öncelikleri ve Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin açıklamalar yaptı.
Suriye'deki krizin kasımda da BMGK'nın öncelikleri arasında olacağını kaydeden Rycroft, Suriye'de varil bombası kullanımına ilişkin BMGK karar tasarısı hazırlayarak bazı üyelere dağıttıklarını söyledi. Tasarının içeriğine ve hangi üyelere dağıttıklarına ilişkin bilgi vermeyen Rycroft, "Tasarıyı bazı üyelerle paylaştık, üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz" dedi.
Fransa da daha önce benzer bir tasarı hazırlamakta olduğunu duyurmuştu.
Rusya ve Çin daha önce Konsey'e gelen dört Suriye tasarısını veto etmişti. Esed rejiminin aleyhine bir tasarının Konsey'den geçmesine Rusya'nın izin vermesi beklenmiyor.
- İsrail-Filistin sorunu
Matthew Rycroft, Konsey'de Filistin-İsrail sorununa ilişkin yapılabilecek çalışmaları da değerlendirerek, Yeni Zelanda'nın tasarısının halen üyeler arasında müzakere edildiğini, Fransa'nın hazırladığı ve işgal altındaki bölgelere uluslararası koruma sağlanmasını gündeme getiren "başkanlık bildirisi"nin ise henüz tüm üyelerin desteğini alamadığını dile getirdi.
BMGK'da başkanlık bildirisinin kabul edilmesi için 15 üyenin tamamının onay vermesi gerekiyor.
Yeni Zelanda'nın geçen hafta üyelere dağıttığı tasarıda İsrail'den işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim birimi kurma ve Filistinlilerin konutlarını yıkmaya son vermesi, Filistin'den ise konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne götürmemesi isteniyordu.
Ortadoğu'da barışa yardımcı olacak her öneriyi destekleyeceklerini de belirten Rycroft, iki devletli çözüm için bir süre tayin edilmesi ve çözüm parametrelerinin belirlenmesi taleplerini de İngiltere olarak desteklediklerini ifade etti.
Konsey'de İsrail'in istemediği bir adıma ABD'nin izin vermesi beklenmiyor.