Dolar

35,2614

Euro

36,6968

Altın

2.966,28

Bist

9.847,99

İngiltere'nin IŞİD'i Suriye'de vurma planı

İngiltere Başbakanı Cameron’ın, 'İngiltere Suriye'nin geleceği konusundaki diplomatik çabalarda merkezi aktör olabileceği yanılgısına düşmemeli' dedi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-28 20:54:07

İngiltere'nin IŞİD'i Suriye'de vurma planı

AA'nın haberine göre: İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, ülkesinin Irak'ta yürüttüğü hava operasyonlarını Suriye'yi de içine alacak şekilde genişletme teklifini gelecek hafta parlamentoya sunacağı tahmin ediliyor ancak İngiltere'nin oyuna katılmasının dengeleri ne kadar değiştireceği tartışma konusu.

Cameron, İngiltere'nin Irak'ta yürüttüğü hava operasyonlarını Suriye'yi de içine alacak şekilde genişletme planına, “tutarlı bir strateji” bulunmadığı gerekçesiyle karşı çıkan Dış İlişkiler Komisyonu'nun raporuna perşembe günü parlamentoda "kapsamlı yanıtını" verdi.

Kamuoyundaki en önemli kaygıyı gidermeye yönelik olarak Suriye'de İngiliz kara birliklerinin kullanılmayacağı güvencesini veren Cameron, koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla IŞİD'in boşaltacağı toprakların, Özgür Suriye Ordusu ve Kürt güçlerinin de aralarında yer aldığı rejim muhaliflerinden oluşturulacak kara gücüyle kontrol altına alınabileceğini savundu.

"Sihirli rakam"

Ancak Cameron'ın sayılarının 70 bini bulduğunu dile getirdiği bu kara gücü planını kendi partisi içinde bile gerçekçi bulmayanlar var.

Savunma Komisyonu'nun Muhafazakar Partili başkanı Julian Lewis, Cameron'ın  “bu sihirli 70 bin rakamını nereden çıkardığını” kimsenin bilmediğini söyledi.

"Oylama gün meselesi"

Londra merkezli Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü'nün (RUSI) Ortadoğu uzmanlarından Micheal Stephens ise Cameron'ın parlamento performansını “iyi” olarak değerlendiriyor.

Stephens, yaptığı değerlendirmede “Cameron, hukuki açıdan da çürütülmesi zor bir akıl yürütme sundu. Bence, Suriye tasarısının parlamentoda oya sunulması gün meselesi” diye konuştu.

Ancak Stephens, "İngiltere'nin Suriye'de alacağı rolün oyunun dengelerini değiştireceğiyle ilgili şu an için kuşkularım var" dedi.

İngiltere merkezi aktör değil

RUSI Savunma Politikası Direktörü Prof. Malcolm Chalmers da Irak ve Suriye'nin kaderinin bu ülkelerin içindeki siyasi dinamiklerle ve güçlü komşu ülkelerin benimsedikleri politikalarla belirleneceği görüşünde.

Chalmers, RUSI için kaleme aldığı analizde, "İngiltere, Suriye'nin geleceği konusundaki diplomatik çabalarda merkezi aktör olabileceği yanılgısına düşmemelidir. Bu süreçte kilit dış güçler İran, Türkiye, Suudi Arabistan, ABD ve Rusya olmaya devam edecek” görüşünü dile getiriyor.

Chalmers, "Hükümet Irak ve Suriye'deki operasyonlarını, bunların birkaç yıl sürebileceğini ve nihai bir stratejik sonuca ulaşmamasının mümkün, hatta kuvvetle muhtemel olduğunu varsayarak ayarlamalı” uyarısını yapıyor.

Haber Ara