İngiliz Parlamentosu, önüne üçüncü kez getirilen Brexit anlaşmasını bir kez daha reddederek ülkenin Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma tarihinin 12 Nisan olmasının yolunu açtı.
DAHA ÖNCE 2 KERE REDDEDİLDİ
Başbakan Theresa May'in AB ile imzaladığı Brexit anlaşması 15 Ocak ve 12 Mart'ta milletvekillerinin onayına sunulmuş, her iki seferde de anlaşma reddedilmişti.
8 SENARYO REDDEDİLDİ
Avam Kamarası'nda Çarşamba günü (27 Mart) yapılan oturumdaysa Brexit anlaşmasına alternatif olabilecek sekiz önerge oylamaya sunulmuştu. Ancak bağlayıcı olmayan önergelerin hiçbiri kabul edilmemişti.
THERESA MAY: İSTİFAYA HAZIRIM
Bu oylama sırasında Başbakan May, anlaşmanın kabul edilmesi halinde istifa etmeye hazır olduğunu belirtmişti. Fakat yine de istediği sonuç elde edilemedi. Kabul edilmeyen 8 senaryo şu şekildeydi:
- Avrupa Birliği'nden 12 Nisan'da anlaşmasız ayrılma
- İngiltere'nin Gümrük Birliği, Tek Pazar ve Avrupa Serbest Ticaret Alanı üyeliğinin sürmesi
- İngiltere'nin Avrupa Ekonomik Alanı üyeliğinin sürmesi
- İngiltere'nin Gümrük Birliği üyeliğinin sürmesi
- İngiltere'nin Gümrük Birliği üyeliğinin sürmesi, Tek Pazar kurallarına gelecekteki düzenlemeleri kapsayacak şekilde uyması
- 50. maddenin yürürlüğünün tek yanlı durdurulması ve Brexit'in iptal edilmesi
- Brexit anlaşmasının bir referandumla halkın onayına sunulması
- Brexit anlaşması sağlanamaması durumunda, AB ile sürecek müzakereler boyunca taraflar arasındaki ilişkilerin mevcut haliyle sürmesi.
ZAMAN YOK
Brexit anlaşması eğer Cuma akşamına kadar milletvekilleri tarafından onaylanmazsa, Başbakan May'in Brexit'in 22 Mayıs'tan sonrasına ertelenmesi için AB'den süre istemesi gerekiyor. Aksi takdirde, Birleşik Krallık 12 Nisan'da hiçbir anlaşma imzalamadan AB'den ayrılmak zorunda kalacak.