Irak ile DSG arasında bayrak krizi!
Irak, YPG’nin şemsiyesi altında kurulan DSG’nin Suriye bayrağını asmayı reddettiği için Rojava ile Şengal arasındaki sınır kapısının yeniden açılmasını erteledi. IŞİD’in 2014 yılında Şengal’e saldırmasının ardından YPG, Şengal’de yasal olmayan geçici sınır kapısı oluşturmuştu. Ancak 16 Ekim olaylarının ardından Irak ordusu, YPG tarafından açılan kapıyı kapatmıştı.

Oluşturma Tarihi: 2019-07-22 11:18:36

Güncelleme Tarihi: 2019-07-22 11:18:36

Irak, YPG'nin şemsiyesi altında kurulan DSG'nin Suriye bayrağını asmayı reddettiği için Rojava ile Şengal arasındaki sınır kapısının yeniden açılmasını erteledi.

Lübnan merkezli Al-Akbar gazetesi, bu hafta Iraklı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Irak'ın Şengal ile Suriye arasında bulunan sınır geçişinin yeniden açılmasının Irak hükümeti tarafından ertelendiğini dile getirdi.

Iraklı yetkili, sınır geçişinin Suriye'deki Kürt mülteci kamplarından mültecilerin Irak topraklarına geçişini kolaylaştırmak için kullanılması amacıyla açılmasının planlandığını ancak ABD'nin YPG şemsiyesi altında kurdurttuğu Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) sınır kapısına Suriye bayrağını asmağı reddettikleri için Irak hükümeti tarafından geçişi sınır kapısının yeniden açıklamısın geciktiğini belirtti.

Konuyla ilgili bir iddia da İran'ın Fars Haber Ajansı'ndan geldi. Ajans, bazı tarafların Birleşmiş Milletler ve IŞİD karşıtı koalisyonun himayesi altında sınır kapısının açılması için girişimlerde bulunduklarını dile getirdi.

DSG: RESMİ BİR GÜÇÜZ

Irak ordusu ve istihbarat ajansı ile DSG üç ay önce Şengal'de yaptıkları görüşmede Sınune nahiyesinde Rojava ve Şengal arasında bir sınır kapısı açılması konusunda anlaşmıştı. Anlaşmanın ardından taraflar sınır kapısının açılması için gerekli çalışmaları bitirmişlerdi.

IŞİD'in 2014 yılında Şengal'e saldırmasının  ardından YPG, Şengal'de yasal olmayan geçici sınır kapısı oluşturmuştu. Ancak 16 Ekim olaylarının ardından Irak ordusu ve Haşdi Şabi, YPG tarafından açılan kapıyı kapatmıştı.

Irak hükümeti sınır kapısında Suriye bayrağının asılmasını istemiş ancak DSG bu isteği kabul etmediği için sınır kapısının açılması gecikmişti. DSG Irak hükümetine, resmi bir güç olduklarını ve başka hiçbir tarafın bayrağının asılmasına gerek olmadığını iletmişti.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Aldar Halil ise, Irak hükümetinin talebini doğrulayarak, “Irak'ın talebinin değerlendirilmesi ve tartışılması gerekir. Konuyu tartışarak karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.