AA'nın haberine göre, IŞİD, elinde bulundurduğu ikinci büyük Sünni kenti Ramadi ile en büyük petrol rafinerisi ve gelirine sahip Beyci'yi Irak ordusuna ve Musul'a bağlı Sincar'ı Peşmergeye karşı bu yıl içerisinde kaybetti.
Ramadi'deki yenilgisi
Irak ordusu, 4 gün önce başlattığı operasyon kapsamında Ramadi'yi IŞİD'ten geri aldığını ilan edip, stratejik öneme sahip hükümet komplekslerine Irak bayrağını asmıştı. IŞİD, ülkenin ikinci büyük kenti Ramadi'nin 18 Mayıs 2015 tarihinde hiçbir direnişle karşılaşmadan yerel polis ve ordu güçlerinin geri çekilmesi üzerine tamamında kontrolü sağladı. Bu durum örgütün Mart ayında kaybettiği Sünni kenti Tikrit'e karşı misillemesi olarak yorumlanmıştı.
Ramadi, konumu gereği stratejik öneme sahip ve başkent Bağdat'a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Irak güçlerinin bu kenti geri almasıyla IŞİD'in Bağdat'a yönelik riskini azalttığı ve IŞİD'i sıkıştırdığı ifade ediliyor. Fırat Nehri üzerindeki konumuyla Ramadi ayrıca Bağdat'ı Ürdün ve Suriye'ye bağlayarak militanların özellikle Suriye'ye giriş ve çıkışları için kolaylık oluşturuyordu.
IŞİD'in Beyci'yi kaybetmesi
Örgüt, bu yıl 12 Nisan tarihinde Selahattin vilayetine bağlı en büyük petrol rafinerisi ve gelirine sahip Beyci'yi ele geçirdi. IŞİD, burayı ele geçirerek kurmakla öne sürdüğü devleti için maddi gelir kaynağını artırmayı ve kendisi mali güvence altına almayı amaçlıyordu. Beyci'nin örgüt için bir diğer önemi de Musul ile Selahattin vilayetleri arasındaki şerit üzerinde militanlarına yapacağı silah ve mühimmat takviyesi için koordinasyon merkezi olmasıydı.
Ancak IŞİD, Ekim ayında girdiği yoğun çatışmalar sonucu Beyci'yi ordu birlikleriyle Şii milislere karşı kaybetti. IŞİD'in burada Iraklı güçlerce çatışmaya girmeden önce rafineri bölgesini mayınlarla döşediği ve alt tüneller kazarak militanları için kaçış yolu sağladığı da ifade edilmişti. IŞİD, Beyci ile birlikte stratejik konumu ile petrol rafinerisine sahip Siniyye'yi de kaybetti. Siniyye, barındırdığı rafinerisinin yanı sıra eski Irak ordusuna bağlı dördüncü askeri üs ve büyük askeri havalimanına da sahipti. Bu durum Siniyye'yi Irak'ı işgal eden ABD güçleri için lojistik bölge haline getirmişti.
IŞİD'in Sincar'ı kaybedişi
IŞİD, Musul'a bağlı çoğunluğu Yezidilerden oluşan Sincar'ı 3 Ağustos 2014 yılında ele geçirerek, orada bulunan binlerce Yezidi çatışmalar nedeniyle evlerini terk ederek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Duhok ve Zaho merkezlerine sığınmıştı. IŞİD, ele geçirdiği Sincar'ı yaklaşık 1 yıl 3 ay sonra 13 Kasım 2015 tarihinde fazla direniş göstermeden IKBY'ye bağlı Peşmerge gücüne karşı kaybetti.
Koalisyon Güçleri Sözcüsü Steve Warren, geçtiğimiz gün 21 Aralık'ta yaptığı açıklamada, IŞİD'in Irak'ta ele geçirdiği bölgelerin yüzde 40'ını kaybettiğini söylemişti. Iraklı Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi de, IŞİD'in Irak topraklarının yüzde 17'sini kontrol ettiğini belirterek, bu oranın eskiden yüzde 40 olduğunu hatırlatmıştı.
Irak güçleri, Ramadi kent merkezini kurtarsa da IŞİD militanlarıyla civar bölgelerdeki çatışması halen sürüyor ve bu güçlerin halihazırdaki hedefi IŞİD'in kaçarak sığındığı Felluce'yi kurtarmak. Fakat örgütün halihazırda ülkenin batısındaki sığındığı Felluce'yi vermemek için şiddetli direnişe geçeceğinden de endişe ediliyor.
IŞİD'in Irak'ta elindeki bölgeler
Irak'ta bu yıl toprak kaybına uğrayan IŞİD, halihazırda ülkenin en büyük kenti Musul ve ona bağlı Telafer, Şirgat ve el-Hadar bölgesini elinde bulunduruyor. Enbar'ın kent merkezi Ramadi'den sökülüp atılan IŞİD, ayrıca buraya bağlı Felluce, Hit, Ceziret'ül Halidiyye, Elbu Alvan, El-Sufiyye, El-Seccariyye, El-Bubali, Kaim, el-Sile, elbu İse, el-Hamidiyye, Rawa Ana ve Kerkük'ün güeyinde Havice, Riyad ilçelerini elinde tutuyor.