Irak Hükümeti Kriz Masası Sorumlusu Hüseyin Ali, çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden ve sığınmacı durumuna düşenlerin sayısının 3 milyona yaklaştığını belirterek, "Sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı ve sosyal açıdan aldıkları destek çok yetersiz" dedi.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanı Kerim Sincari, İngiltere Erbil Başkonsolosu Engos Miky, Irak Hükümeti Kriz Masası Sorumlusu Hüseyin Ali ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcilerinin katılımıyla, Erbil'deki Krizle Mücadele Merkezi'nde sığınmacıların sorunlarına ilişkin bir toplantı gerçekleştirildi.
Irak'taki sığınmacı sorunu ve insani dramın çözülmesine yönelik adımların ele alındığı toplantıda, İngiltere'nin, 1 milyon sterlin (1.5 milyon dolar) yardım kararı aldığı öğrenildi.
Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan, Irak Hükümeti Kriz Masası Sorumlusu Hüseyin Ali, ülke içinde evlerini terk eden ve sığınmacı durumuna düşen kişi sayısının 3 milyona yaklaştığını belirterek, "Bunların ciddi yardımlara ihtiyacı var. Sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı ve sosyal açıdan aldıkları destek çok yetersiz" diye konuştu.
BM ve İngiltere hükümetine sağladıkları destekten dolayı teşekkür eden Ali, ancak hem ulusal hem de uluslararası yardımların daha fazla olması gerektiğini vurguladı.
Irak hükümetinin sığınmacılar için 1 milyar dinarlık (800 milyon dolar) yardım temin edeceğini ifade eden Ali, "Kürdistan bölgesi hükümeti ile merkezi hükümet, bu konuda uyumlu çalışarak insani krizi çözme yoluna gitmelidir. Çünkü bu sorun iki tarafı da ilgilendiriyor" ifadelerini kullandı.
IKBY İçişleri Bakanlığı Kriz Masası Başkanı Hoşeng Muhammet ise, İngiltere'nin yaptığı 1.5 milyon dolarlık yardımın sığınmacıların ihtiyaçları ve hizmetleri için kullanılacağını dile getirerek, "Irak ve Kürdistan bölgesi hükümetleri, sığınmacı kriziyle baş edemiyor. Uluslararası toplum, bu sorunla baş edebilmemiz için yardım etmelidir. Bu anlamda yapılan yardımlar bizim için çok önemli. İngiltere'ye yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
IKBY'deki geçici ekonomik krizin kalıcı hale geldiğine dikkati çeken Muhammet, şunları kaydetti: "Kürdistan bölgesinde 1.5 milyon Iraklı sığınmacı var. Bunların yüzde 36'sı Erbil, yüzde 39'u Duhok, geriye kalanları da Süleymaniye ve diğer bölgelerde barınıyor. Ekonomik kriz nedeniyle sığınmacılar, Kürdistan bölgesine ağır bir yük oluşturmuştur."