Bağdat'ta açılması beklenen Ovaköy Sınır Kapısı'na ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yıldız, yeni sınır kapısının Irak ile ticaret açısından önemli olacağını ifade etti.
Büyükelçi Yıldız şunları söyledi:
"Bizim en önem verdiğimiz konular arasında İbrahim Halil (Habur) Sınır Kapısı'nın statüsünün belirlenmesi ve Bağdat yönetimine bağlanması geliyor. Bu olduğu takdirde biz de çifte gümrük vergisi konusunda önemli aşama kaydedeceğiz. Bu konuda (çifte gümrük) aşama kaydetmemiz bizi ikinci kapı konusunda rehavete itmemeli. İkinci kapı konusunu artık Irak ve Türkiye halletmeli."
"TEKNİK HEYET ZİYARETLERİ BAŞLAYACAK"
"Ovaköy Sınır Kapısı ile ilgili karşılıklı teknik heyet ziyaretlerine çok yakında başlanacağı bilgisini veren Büyükelçi Yıldız, "Ancak bizim planladığımız Ovaköy'ün karşısındaki bölgenin statüsüyle ilgili görüşmeler Bağdat ile Erbil arasında devam ediyor." diye konuştu.
Yıldız, "Irak tarafından kapı açıklığa kavuşturulduğu andan itibaren Fişhabur'dan Bağdat'a varan 570 kilometrelik uzun bir yol var, o da Türkiye ile Bağdat'ı birbirine bağlayan doğrudan bir yol. Bu da o kapıyla birlikte başlayacak" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu çok önemli ve herkes ne anlama geldiğini biliyor. Bunun için süratle hareket etmemiz lazım. Kuzeydeki (IKBY) gelişmeler (referandum) bize şunu gösterdi; Türkiye ve Irak tek kapıyla yetinmemeli."
IRAK İLE TİCARİ İLİŞKİLER
Irak ile ticari ilişkileri de değerlendiren Büyükelçi Yıldız, 2017 yılının gayet iyi geçtiğini, ticaret hacminin uzun dönem sonra 10 milyon doları aştığını dile getirdi.
Yıldız, 2012 ve 2013 yılında gerçekleşen büyük başarıları elde etmek için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Büyükelçi, sözlerini şöyle tamamladı:
"Elbette 2012-2013'teki o zirveyi yakalama yolunda kararlı adımlarla ilerliyoruz. 2017 Irak için zor ama iyi haberlerin de olduğu bir yıldı. Hem DEAŞ teröründen kurtarılması hem de kuzeyin bağımsızlık çabalarının akim bırakılması, olumlu geçti. Hem DEAŞ hem kuzeydeki gelişmeler ticaretimizi etkiledi. Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle ticaret daha kolaylaşacak. Ticaret kolaylaştıkça da Türk iş adamlarına da daha geniş bir alan açılacak."
Bahreyn resmi ajansının haberine göre, Doğal Kaynaklar ve Ekonomik Güvenlik Yüksek Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki petrol sahalarından çok daha büyük rezerve sahip hafif kaya petrolü kaynağı ile çok miktarda derin gaz bulunduğu belirtildi.
Bu keşfin ülkede ilk petrol kuyusunun açılışının yapıldığı 1932 yılından bu yana ilk olduğu aktarılan açıklamada, yeni petrol sahasının, Bahreyn'in rekabet kabiliyetini destekleyeceği, kalkınma girişimleri ve projelerinin uygulanmasının sürdürülmesine de katkı sağlayacağı kaydedildi.
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasında en az petrol kaynağına sahip olan Bahreyn, günlük yaklaşık 45 bin ile 200 bin varil arasında değişen miktarda ham petrol üretiyor.