Irak'taki İran destekli silahlı milislerden Sünni Müslümanlardan sonra, bu ülkedeki Şii grupların da rahatsız olduğu ortaya çıktı. Geçen hafta Irak'a ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Irak'ın önde gelen ve halk üzerinde büyük bir etkisi bulunan Şii liderlerinden Ayetullah Ali El Sistani'yi, Necef şehrindeki evinde ziyaret etmişti. Bu kabulde 88 yaşındaki Ayetullah Sistani'nin, Iran Cumhurbaşkanını Ruhani'yi azarlayarak, Irak'ın egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini ve İran destekli milislerin devlet kademelerinde giderek artmasından rahatsız olduğunu dile getirdiği öğrenildi.
alkhaleejonline.net'in haberine göre, Sistani ofisi tarafından yapılan açıklamada ise, İki liderin görüşmesinde devletlerin egemenliğine saygı duyulması ve içişlerine müdahale bulunmaması konusunda ortak bir anlayışa vardıkları açıklandı.
IRAN DESTEKLİ SİLAHLI MİLİSLERİN
DEVLET KADEMELERİNDE GÜÇLENMESİ,
IRAKLILARIR RAHATSIZ EDİYOR
Bu arada Sistani'nin, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'yi eleştirmesini değerlendiren analizciler ise; Sistani'nin eleştirilerini haklı bularak, pek çok Iraklının da, İran sponsorluğundaki silahlı milislerin askeri ve siyasi alanda güçlenmesinden rahatsız olduklarını söyledi.
Ayetullah Sistani, Iraklıları 2014 yılında örgütle savaşmaya gönüllü olmaya çağırmıştı. Birçok kişi onun çağrısına uyarak Şii milis gruplarına katıldı.
ABD'nin Irak'taki işgalinden ve Saddam Hüseyin'in 2003'te devrilmesinden bu yana İran, Irak'taki politikaya egemen olduğu ve güvenlik hizmetleri sektörleri üzerinde etki oluşturduğu öne sürüldü.
ÇOK SAYIDA İRAN YANLISI SİLAHLI
MİLİS GÜVENLİK GÜÇLERİNE KATILDI
Başta İran tarafından desteklenen çok sayıda silahlı grup, 2017 yılında IŞİD'in mağlup edilmesinde kilit bir rol oynadıktan sonra geçen yıl güvenlik güçlerinin saflarına resmen katıldı.
Eleştirmenler, İran yanlısı grupların ekonominin sektörlerini de kontrol etmeye başladıklarını söylüyorlar. İran yanlısı gruplar ise bunu inkar ediyor.
İran, Tahran'dan Irak ve Suriye üzerinden Lübnan'a, aralarında müttefikler aracılığıyla etkisi olan bir kara ekseninin kontrolünü güçlendirmeyi hedefliyor.
Irak destekli silahlı grupların çoğu, artık İran'dan fon veya ekipman almadıklarını ve yalnızca Irak'ı ve Şii kutsal alanlarını savunmak için çalıştıklarını söylüyor.