ABD Başkanı Trump'ın, "İran'la öncelik diplomatik çözüm" demesine rağmen Orta Doğu'da tansiyon giderek yükseliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dün acil görevi olmayan personeline Irak'taki Amerikan diplomatik temsilciliklerinden ayrılması için talimat vermesinden sonra, Irak'ta asker ve personel bulunduran ülkeler, yüksek alarma geçtiği bildirildi.
Başta Almanya, Hollanda, İsveç olmak üzere bazı ülkeler, dün Irak'taki askeri faaliyetlerini durdurmuştu.
MUHTEMEL BİR SALDIRI KORKUSU
Bugün bölgeden gelen son haberlerde ise İngiliz hükümeti, ‘İran'dan gelen yüksek risk' nedeniyle Irak'taki askeri ve diplomatik personeli için güvenlik önlemlerini artırdığı öğrenildi.
İngiltere'nin, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar'daki personeli için de alarm seviyesini yükselttiği ifade edildi.
Whitehall Sarayı'ndan bir kaynağın ise, İngiltere'nin İran güçlerinin veya Irak'ta İran'la bağlantısı olan güçlerin kendi güçlerine yönelik olası bir saldırıdan endişe ettiği ifade edildi.
ÇOĞU ÜLKE ASKERİ
FAALİYETLERİNİ DURDURDU
Dün de ABD, Bağdat Büyükelçiliği ve personellerinin bulunduğu diğer noktalarda alarma geçmişti.
Ayrıca, ABD'li petrol devi ExxonMobil'in Basra'da petrol çalışmalarını durduğu kaydedilmişti.
ABD'nin yanı sıra Almanya, Hollanda, İsveç de dün Irak'taki askeri faaliyetlerini durdurmuştu.
Bu arada IŞİD'e karşı koalisyonda yer alan Fransa ise, Irak'taki askeri eğitim misyonuna devam etme kararı aldığı bildirildi.
Fransız Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada "Şu anda Fransız ordusunun Irak'taki askeri eğitimlerini askıya almaya ilişkin bir planı bulunmamaktadır" dedi.
İRAN YANLISI GURUPLARDAN
SALDIRI İHTİMALİ
İran'a karşı yaptırımlarını artıran ABD'nin Ortadoğu'ya askeri sevkiyatını arttırması ardından Irak ve Suriye'deki İran yanlısı grupların ABD'ye yönelik saldırıların olma ihtimali üzerine duruluyor.
ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği de dün yaptığı açıklamada, Irak'ta bulunan Amerikan vatandaşları ve büyükelçilik personelinin en yakın zamanda ülkeyi terk etmelerini istemişti.
ABD, LÜBNAN'DAKİ
VATANDAŞLARINI UYARDI
Öte yandan ABD'nin Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan Büyükelçiliği, vatandaşlarını bölgede artan gerginlik konusunda uyardı.
ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, internet sitesinden yaptığı açıklamada, ülkedeki Amerikan vatandaşlarına, en üst seviyede teyakkuz halinde olmaları ve güvenlik konusundaki hassasiyetlerini artırmalarını tavsiye etti.
ABD - İRAN GERİLİMİ NEDEN ÇIKMIŞTI?
ABD Başkanı Trump yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.
Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında İran Devrim Muhafızları Ordusu'nu "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD'nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs'ta ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya başladığını ve anlaşmanın taraflarına İran'ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuştu.
ABD, geçen hafta İran'dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz Grubu ile 4 nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçaklarından oluşan Bombardıman Görev Gücü'nü körfeze sevk etmişti.