Dolar

34,5489

Euro

35,9847

Altın

2.996,70

Bist

9.474,59

İran, 4 Kürt mahkûmu daha idam etti

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Hengaw, bu sabah saatlerinde İran’ın Urmiye merkez cezaevinde tutuklu bulunan 4 Kürt mahkûmun daha idam edildiğini açıkladı. İdam edilen Kürt mahkûmlar, kasten adam öldürmek suçlamasıyla idama mahkum edilmişlerdi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-16 12:41:14

İran, 4 Kürt mahkûmu daha idam etti

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Hengaw, bu sabah saatlerinde İran'ın Urmiye merkez cezaevinde tutuklu bulunan 4 Kürt mahkûmun daha idam edildiğini açıkladı. İdam edilen Kürt mahkûmlar, kasten adam öldürmek suçlamasıyla idama mahkûm edilmişlerdi.

Verilen bilgilere göre idam edilen Kürt mahkûmlar kasten adam öldürmek suçlamasıyla idama mahkum edilmişlerdi.

Bu sabah İran rejimi tarafından idam edilen Kürt mahkûmların kimlik bilgileri şöyle: Hêmin Binawend, Mehmûd Xalidî, Ceifer Mihemedî, Mihemed Arif Necefiyan.

2017 VE 2018'DE İDAM EDİLEN KÜRTLER

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü (Hengaw) 10 Aralık İnsan Hakları Günü vesilesiyle İran rejiminin Kürtlere yönelik işlediği insan hakları ihlaline ilişkin raporunda 2017 yılının 11 ayında 105 Kürt vatandaşı idam edildiğini açıklamıştı. Rapordan iki gün (12.12.2017) sonra da Kirmanşan kentinde 5 tutuklu Kürt daha idam edilmişti. Son idamlarla birlikte 2017 yılının 11 ayında 110 Kürt idam edilmiş oldu.

2018'de ise Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü Hengaw'ın verilerine göre isimlerine ulaşılan en az 70 Kürt idam edildi. Aralarında çocukların da olduğu 170 kişi hakkında ise kesinleşmiş idam cezası bulunuyor.

AF ÖRGÜTÜ'NE GÖRE EN ÇOK İDAM
CEZASI EREN 4 ÜLKEDEN BİR İRAN

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International)  2017 verilerine göre Çin hariç yaklaşık 1000 kişi dam edildi.  Uluslararası Af Örgütü, buna karşılık bu idamların yüzde 84 gibi çok yüksek bir oranının sadece 4 ülkede gerçekleştiğini de kayda geçirdi: İran, Suudi Arabistan, Irak ve Pakistan.

İDAM CEZASI 23 ÜLKEDE UYGULANIYOR

İdam cezası uygulayan ülkelerin sayısı bir yıl öncesine göre değişiklik göstermedi. 23 ülkede idam cezası uygulandı. Ama idam cezası uygulayan ülkelerde değişiklikler oldu. Örneğin Bahreyn, Ürdün, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri bir yıl önce uygulamadıkları idam cezasını geçen yıl yeniden uygulamaya başladılar.

Buna karşılık örgüt, 2016'da idama başvuran 5 ülke Botswana, Endonezya, Nijerya, Sudan ve Tayvan'da 2017'de idam cezasının uygulanmadığını kayda geçirdi.

2017 yılında 2 ülke (Gine ve Moğolistan) ölüm cezasını tamamen, Guatemala ise sadece adi suçlar için kaldırdı. Gambia da idam cezalarını infaz etmeyeceğini ve daha sonra yasalarından tamamen çıkaracağını taahhüt eden uluslararası bir anlaşma imzaladı.

Cezayı uygulayan ülkelerde infazların sayısı dikkat çekici ölçülerde azaldı. Uygulamanın en azaldığı ülke yüzde 50 ile Belarus oldu.

Mısır'da idamlar yüzde 20, Pakistan'da ise yüzde 31 azalma gösterdi. 2017 yılında infaz edilen idam cezalarında, asılma, zehirli iğne, baş kesme ve kurşuna dizme yöntemlerinin uygulandığı kaydediliyor. İran'da ise en az 31 kişi kamuoyu önünde idam edildi.

Uluslararası Af Örgütü, 2017'de idam cezası uygulayan birçok ülkede adil yargılama konusunda uluslararası kriterlere uyulmadığını bildirdi.

Raporda bu konuda Bahreyn, Çin, İran, Irak ve Suudi Arabistan dahil bir çok ülkede işkence ve kötü muamele altında alınan "itiraflar" örnek gösterildi.

İran'da 2018 yılında idam edilenlerden en az 5 kişinin bu cezaya çarptırılmalarına sebep olan suç işlendiğinde 18 yaşın altında olduklarına da dikkat çekildi. 2017'nin sonuna gelindiğinde dünyada ölüm cezasını tamamen kaldıran ülkelerin sayısı 106 idi. Uygulamaya son veren ülkelerle birlikte bu sayı 142'ye ulaşıyor, yani bütün ülkelerin üçte ikisini aşıyor.

 

 

SON VİDEO HABER

14 yaşındaki gencin öldüğü kavganın detayları ortaya çıktı

Haber Ara