İran devlet medyasındaki haberlere göre, Tahran yönetimi ILO Temsilciliğine Sünni olan Kürt asıllı Süleyman Paksüruşt'ü görevlendirdi.
Hemedan eyaletindeki İbn-i Sina Üniversitesi öğretim görevlisi ve İran Cumhurbaşkanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi Kültür ve Sosyoloji İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak da görev yapan Paksüruşt, Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Irak sınırındaki Piranşehir'de doğdu.
İRAN'DAKİ SÜNNİ ATAMALAR
İran'ın ilk Sünni diplomatı olan Salih Edibi de 2015 yılında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından Vietnam-Kamboçya Büyükelçiliğine atanmıştı. Ardından Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, 1 Ocak'ta Sistan ve Beluçistan eyaletine yaptığı ziyaret sırasında, Kasrı Kend ilçesi Kaymakamı Hümeyra Rigi'yi "İran'ın yeni Brunei Büyükelçisi" olarak tanıtmıştı.
Cihangiri'nin "başarılı bir devlet görevlisi" olarak nitelendirdiği Rigi, Malezya'da görevlendirilen Merziye Afham ve Finlandiya'ya görevlendirilen Pervin Ferşci'den sonra 1979'daki devrimden bu yana büyükelçi olarak atanan üçüncü kadın olmuştu. Hümeyra Rigi ayrıca İran'ın ilk kadın Sünni büyükelçisi olarak kayıtlara geçmişti.
İran'da muhafazakarların en etkin gazetesi olarak bilinen Keyhan, 5 Ocak'taki sayısında Brunei'ye Sünni kadın büyükelçi atanmasına tepki göstererek, Hasan Ruhani hükumetini kamuoyunu aldatma, kutuplaştırma ve tefrika çıkarmakla suçlamıştı.
Gazete haberinde, Beluçistanlı Hümeyra Rigi'nin diplomatik tecrübeye sahip olmadığı ileri sürülerek Ruhani hükumeti, halk arasında Sünni-Şii, kadın-erkek, Beluç-Sistan gibi ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı adımlar atmak ve popülist politikalarla kamuoyunu aldatmakla eleştirilmişti.