TIMETURK | HABER MERKEZİ
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Meclis Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
İRAN'DAKİ BENZİN ZAMMI
Benzin zammı ve sübvansiyonların 2009'dan bu yana tartışıldığını ve bugüne ait bir mesele olmadığını dile getiren Laricani, artışın 3 erk tarafından onaylandığını ancak önerinin hükümete ait olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Uygulama aşamasında halkın ikna edilmesi lazımdı, şimdi de gerekiyor çünkü işin boyutları hala çok açık değil. Bu mesele başka bir şekilde de çözülebilirdi, bunun tek bir yolu yok. Hükümetteki yetkililer bu yolu seçti. Bu yoldan geri dönüşün mümkün, eksiklerin telafisi için de fırsat olduğuna inanıyorum. Bir diğer mesele de göstericiler ile bozguncuların birbirinden ayrılması gerektiği gerçeğidir. Göstericilerin sesi duyulmalı ve talepleri dikkate alınmalıdır."
"VEKİL OLMA" SİNYALİ
İran'da 21 Şubat 2020'de yapılacak 11. dönem milletvekilliği seçiminde aday olmayacağını ve Meclis Başkanlığında bulunduğu 12 yıllık sürenin yeterli olduğunu ifade eden Laricani, "Önceki dönem de milletvekilliğine aday olmayı düşünmüyordum ancak hatırı sayılır kişiler beni bu konuda ikna etti. Emekli değilim ve verilen her görevi yerine getireceğim. Şunu da açıklığa kavuşturmak istiyorum ki 2012'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmak gibi bir planım yok" şeklinde konuştu.
Laricani, adaylıkların veto edilmesiyle ilgili süreci de izlediklerini ve hukuka aykırı bir durumla karşılaştıklarında müdahale edeceklerini söyledi.
ABD ile İran arasındaki sorunların çözülmesi ihtimaline ilişkin soru üzerine Laricani, şunları kaydetti:
"Sorunların çözümü için siyasi irade var ve bu çıkmaz sokak değil. Müzakere yapan kişiler var. Maksimum baskı politikası kesinlikle yanlış bir yöntem ve bunu düzeltmeleri gerekiyor. Bazı ülkeler çaba gösteriyor ve biz de kapıları kapatmadık ancak asıl önemli olan ABD'lilerin bu yöntemin doğru olmadığını anlamalarıdır."
Avrupa Parlamentosu ile ilişki halinde olduklarını ve Avrupa Birliği'nin (AB) bazı alanlarda insaflı olmayan tavırlar aldığını savunan Laricani, AB ile ilişkilerinin ve müzakerelerinin devam ettiğini vurguladı.
"IRAK'TA SİSTANİ OLDUĞU İÇİN ENDİŞELİ DEĞİLİZ"
ABD'nin Irak'ı ele geçirmek için IŞİD'i tahrik ettiğini ileri süren Laricani, "Irak'ta Sistani olduğu ve topuma liderlik ettiği için bu ülkedeki gelişmelerden endişeli değiliz. Sistani, meselenin farklı boyutlarına hakim birisi ve şimdi aldığı tedbirlerle sorunu çözüyor. Bizden yardım istenirse hizmetlerindeyiz fakat önemli olan Sistani'nin aldığı tedbirdir. Irak'ta olgun siyasi ve mezhep şahsiyetleri var ve onlar sorunları çözebilir, yardıma ihtiyaç yoktur" görüşünü paylaştı.
SİSTANİ'NİN ÇAĞRISI ÜZERİNE GELEN İSTİFA
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ülkedeki gösterilerde 400'e yakın kişinin ölümünün ardından Şii lider Sistani'nin seçim çağrısı yapması ve diğer Şii liderlerin Sistani'ye destek verdiğini açıklaması sonrasında istifa kararı almıştı. Göstericiler, başındna beri Abdulmehdi hükümetinin istifasını istiyordu. Fakat Başbakan, ölü sayısının hızla yükseldiği günlerde değil, Sistani'nin çağrısı sonrasında istifa kararı aldı. Abdulmehdi, kendisine istifa çağrısı yapan Şii lider Sadr'a 29 Ekim'de gönderdiği bir mektupta "Hadi Amiri ile anlaştığınız anda istifa etmeye hazırım" demişti.
Hadi Amiri ise şu anda Sistani'nin çağrısına yönelik açıklama yapmayan tek Şii lider. Amiri, İran'a yakınlığı ile biliniyor. Irak'ta gösterilerin başladığı 1 Ekim'de ülkeye gelen Kasım Süleymani ile de gizli bri toplantı yapmıştı. Süleymani, Amiri'den Abdulmehdi hükümetini desteklemelerini istemişti.
(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)