AA'da Hakan Ceyhan Aydoğan'ın haberine, Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nin ikinci gününde basın toplantısı düzenleyen Lavrov, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Lavrov, "İran'ın, Pakistan ve Hindistan gibi tam üyelik için resmi olarak başvuruda bulunacağını düşünüyoruz. Bu zirvede, İran'ın başvuru dilekçesinin kabul edilerek, üyelik kriterleri kapsamında sürecin başlamasından da yanayız" dedi.
ŞİÖ üyelik kriterleri gereği, aday ülkeye karşı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi yaptırım kararı olmaması gerektiğine dikkati çeken Lavrov, bu nedenle Viyana'da devam eden İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Lavrov, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin hızlı bir şekilde sonuçlanması gerektiğini belirterek, Ufa'dan ayrıldıktan sonra müzakerelere katılmak üzere Viyana'ya dönmeye hazır olduğunu ifade etti.
Lavrov, müzakerelerde üzerinde anlaşılmayan madde kalmadığını aktardı.
Hindistan ve Pakistan'ın ŞİÖ üyeliği
Pakistan ve Hindistan'ın ŞİÖ üyeliğinin, iki ülke arasındaki problemlerin çözülmesine katkı sağlayacağını kaydederek örgüt bünyesindeki bazı ülkelerin, kendi aralarında bazı görüş ayrılıkları olduğuna değinen Lavrov, "ŞİÖ, üye ülkelere aralarındaki görüş ayrılıkları konuşma ve diyalog kurma imkanı veriyor" dedi.
Lavrov, ŞİÖ Zirvesi'nde aralarında Mısır'ın da bulunduğu bazı ülkelerin örgüte üyeliği veya statüsünün artırılmasıyla ilgili başvuruların değerlendirileceği bilgisini paylaştı.
BRICS'in genişleme gibi bir gündemi olmadığını ifade eden Lavrov, bunun birliğe üye 5 ülkenin ortak kararı olduğunu söyledi.
Lavrov, ŞİÖ ve BRICS ülkelerinin zirve sonunda yayınlayacakları ortak deklarasyonda, IŞİD ve Misnk anlaşmasıyla ilgili bölümlerin de olacağını kaydetti.