İran: Suriye'de çözüm isteniliyorsa...
İran dini lideri Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, Suriye'de bir siyasi çözüm isteniyorsa ülkedeki tüm yabancı savaşçıların ülkeden çıkması gerektiğini söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2015-07-31 17:39:37

Güncelleme Tarihi: 2015-07-31 17:39:37

Al Jazeera Arapça kanalına özel röportaj veren Velayeti, Esed'in Suriye'de yönetimin başında olduğu müddetçe İran için bir kırmızı çizgi olmaya devam edeceğini söyledi ve bunun, sadece Suriye halkı, hükümetini ya da başkanını dış müdahale olmadan değiştirmeye karar verdiği zaman değişebileceğini belirtti. Velayeti Suriye'de bir siyasi çözümle ilişkili olarak şunları kaydetti:

“Suriye'de bir siyasi çözüm isteniyorsa, krizin herhangi bir tarafına askeri destekte bulunanlar bu desteği tamamen durdurmak zorunda. İran Suriye'de bir siyasi çözümden yana. Ancak herkes silahını indirmeli ve savaşmaya son vermeli. İran ve Hizbullah savaşçıları dahil olmak üzere tüm yabancı unsurlar Suriye'den çıkmalı ve geride sadece Suriye hükümeti ve halkı kalmalı, ondan sonra tüm Suriyeliler BM arabuluculuğunda diyalog masasına oturur ve bir sonraki adıma karar verir.”

‘Yemen Irak gibi değil'

İranlı yetkili, Suudi Arabistan'ın ‘Yemen bizim stratejik derinliğimiz' açıklamasını kastederek, “Yemen hiçbir ülkenin stratejik derinliği değil, Yemen bağımsız, egemen ve kendi tarihi derinliği olan bir ülke” dedi.

Suudi Arabistan'ın Yemen'deki rolünün İran'ın Irak'taki rolüne benzetilmesini kabul etmeyen Velayeti,  Tahran'ın Irak'a yönelik tutumunun ‘stratejik derinliği' olması gerekçesiyle değil, Irak'taki ‘seçilmiş hükümetin çağrısına' binaen olduğunu savundu.

Suudi Arabistan'ın da Yemen'in cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'nin çağrısı üzerinde hava harekâtı operasyonunu başlattığını hatırlatan sunucu Abdul Kadir Fayez'e, Velayeti, ‘Eğer Hadi Yemen'in meşru cumhurbaşkanı ise Yemen'e geri dönmesi gerekiyor. Riyad'a kaçmaması gerekiyordu' yanıtını verdi.

Nükleer anlaşması

Velayeti tüm tarafları yüzde yüz tatmin edici bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığına işaret ederek, ‘Varılan nükleer anlaşmanın ideal bir anlaşma olduğu söylenemez, fakat iyi bir anlaşma olmadığı da söylenemez' dedi.

Velayeti, P5+1 ülkelerinin anlaşma maddelerini yorumladığı şekilden farklı olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı mensupları dahil olmak üzere herhangi bir yabancının ‘İran'ın hassas askeri tesislerine girmesinin yasak' olduğunu ifade etti.

‘Hamas yetkilileriyle gerginlik yok'

Velayeti, Suudi Arabistan'a ziyarette bulunan Hamas yetkilileri ile İran arasında gerginlik yaşandığı yönündeki haberleri reddederek, bunun doğru olmadığını ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile kendisinin arasında iyi bir arkadaşlık ilişkisinin olduğunu belirtti.

Tahran'ın Hamas'la olan arkadaşlığının onun nereye gidip gitmemesi konusunda herhangi bir müdahale hakkını vermediğini dile getiren Velayeti, Hamas yetkililerinin Suudi Arabistan'a ya da istedikleri ülkeye gidebileceğini ifade etti.