Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

'İran,Suriye'deki nüfuzunu korumaya çalışıyor'

Bakeer, İran’ın Esed’ın eninde sonunda iktidardan gideceğini bilmesine karşın devrilme sürecini ertelemeye çalışarak Suriye’deki nüfuzunu korumak için zaman kazanmayı amaçladığı yorumunu yaptı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-08 15:22:27

'İran,Suriye'deki nüfuzunu korumaya çalışıyor'

Arap basınında yer alan haberlere göre, İran, Irak ve Afganistan'dan toplanarak Şam ve Lazkiye bölgesine getirilen binlerce Şii savaşçı, Nusra Cephesi öncülüğündeki 'Fetih Ordusu'nun ele geçirdiği bölgelerin yeniden kazanılması için başlatılacak operasyonda yer alacak.

Suriye ve Irak'ta mezhepçiliği alevlendirmekle suçlanan İran'ın bu son adımı, zamanlaması ve yaratabileceği sonuçlar itibariyle büyük dikkat çekti. Lübnanlı Ortadoğu uzmanı Ali Hüseyin Bakeer, Sputnik'e yaptığı açıklamada, İran'ın Suriye'ye 7 binlerce savaşçı göndermesinin nedenlerini analiz etti.

‘İRAN, SURİYE'DEKİ NÜFUZUNU KORUMAK İÇİN ZAMAN KAZANMAYA ÇALIŞIYOR'

Bakeer, İran'ın Esed'ın eninde sonunda iktidardan gideceğini çok iyi bilmesine karşın ABD ile imzalanması hedeflenen nükleer anlaşmanın kaderi belli olana kadar bu devrilme sürecini ertelemeyi amaçladığını vurgulayarak, “Zira Esed devrilir ya da en stratejik bölgeleri kaybederse, Suriye'nin geleceğinde İran'ın etkisi olmayacak. Dolayısıyla İran, şu anda Suriye'deki nüfuzunu korumak için zaman kazanmaya çalışıyor” diye konuştu.

‘TAHRAN'IN DESTEĞİ DAHA YIKICI SONUÇLARA YOL AÇAR'

İran'ın Suriye'ye yolladığı savaşçıların IŞİD'ten daha az tehlikeli ya da vahşi olmadığını kaydeden Bakeer, Tahran'ın eylemlerinin Suriye'de krizin başladığı 2011 yılından bu yana çatışmaların uzamasına, radikalleşmesine ve mezhep savaşı haline gelmesine neden olduğunu belirterek, “İran'ın Esad'ı desteklemeyi sürdürmesi ve bölgeye Şii savaşçı yollaması daha yıkıcı sonuçlara yol açacaktır” uyarısında bulundu.

İran'ın Suriye krizinde strateji değiştirip daha proaktif bir tutum içine girdiği görüşüne de katılmayan Bakeer, “Tahran'ın Suriye stratejisinde hiçbir değişim yok. Molla rejimi için Suriye, Akdeniz bölgesindeki doğu ülkelerinden oluşan Levant bölgesinde hala çok önemli bir konumda. Zira Tahran, İran rejimini diğer ülkelere ihraç etmek için 1980'li yılların başından bu yana Suriye'yi bir platform olarak kullanıyor. Bu yolla Lübnan, Filistin gibi yerlerdeki Şii nüfusu üzerinde etkisini artırmak istiyor” yorumunu yaptı. 

‘İRAN, IŞİD'İ BATI İLE ARTAN İLİŞKİLERİNİ SAĞLAMLAŞTIRMAK İÇİN KULLANIYOR'

Lübnanlı uzman Bakeer, Tahran yönetiminin IŞİD politikasına ilişkin şunları söyledi: “İran'ın IŞİD politikası, Suriye'yi zayıflatmak, ılımlı muhalif grupları yenilgiye uğratmak, sahadaki çatışmaları Esad-IŞİD arasında bir savaşa dönüştürerek, tüm dünyayı aynen şimdi olduğu gibi Esed'ı desteklemeye mecbur bırakmak üzerine kurulu. İran, IŞİD'i Batı ile artan ilişkilerini sağlamlaştırmak için bir katalizör olarak da kullanıyor.”

İran'ın Irak'taki stratejisine değinen uzman, Irak'ta IŞİD tehdidinin ortaya çıkmasında eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin mezhepçi, dışlayıcı ve baskıcı politikalarının da etkili olduğunu belirterek söze başladı. Musul'un Haziran 2013'te IŞİD tarafından ele geçirilmesinin hem İran yanlısı Irak hükümetine hem de İran'ın bölgedeki nüfuz alanına yönelik açık bir tehdit olduğunu söyleyen Bakeer, İran için IŞİD ile mücadelenin ‘etki alanını koruma meselesi olduğunu' vurguladı.

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara