İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey Rus diplomat, Associated Press'e yaptığı açıklamada, nükleer anlaşma hükümlerine göre İran'ın elindeki 9 tona yakın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun çoğunu Rusya'ya transfer ettiğini söyledi. Diplomat, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunun Moskova'ya transfer edilmesiyle, nükleer anlaşmadan doğan temel yükümlülüklerden birisini yerine getirdiğini ifade etti.
Diplomat, İran ile Rusya arasındaki uranyum anlaşmasına ilişkin detay vermezken, İran'ın Rusya'dan 140 ton uranyum hammaddesi alacağı ileri sürüldü.
İran ile P5+1 ülkeleri arasında 14 Temmuz'da Viyana'da varılan anlaşmaya göre, İran 15 yıl boyunca toplam zenginleştirilmiş uranyum stoğunu 300 kilograma kadar indirecek ve yaklaşık 9 tona yakın düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoğunu ülke dışına çıkaracak. Anlaşmaya göre İran, 300 kilogramın üzerindeki uranyumu uluslararası piyasaya satabilir veya karşılığında doğal uranyum alabilir.
İran'ın, uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerin sayısını ve plutonyum üretim düzeyini kısıtlayan anlaşmaya göre, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) onayından sonra İran'a uygulanan yaptırımlar kaldırılacak.
Düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum nükleer santraller için uygun ancak kısa sürede daha fazla zenginleştirilerek nükleer savaş başlığı olarak da kullanılabiliyor.
İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoğunu taşıması, nükleer silah yapabilme kabiliyetini azaltmak bakımından önemli bir yükümlülük olarak görülüyordu.