DW Türkçe'nin aktardığı habere göre Belçika, Almanya, Finlandiya, Fransa, İngiltere, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri geçen hafta İsveç'te bir araya gelerek, kurulacak mahkeme ile ilgili görüş alışverişinde bulundu.
İDAM OLACAK MI?
Öte yandan, kurulacak özel mahkemenin vereceği kararlar arasında idamın da olup olmayacağı tartışılıyor.
ALMANYA İDAM İSTEMİYOR
Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Irak'ın cezai uygulamalarını kabul ediyoruz. Bildiğimiz kadarıyla bu yasalar yabancı IŞİD zanlılarına da uygulanıyor. Ancak ölüm cezasını reddediyoruz” denildi.
5 BİN IŞİD MENSUBU AVRUPALI YAKALANDI
Suriye ve Irak'ta kısa süre önce düzenlenen operasyonlarda binden fazlası Avrupa ülkelerinin vatandaşı olan beş bin civarında IŞİD mensubu yakalandı.
FRANSIZLARA İDAM VERİLMİŞTİ
Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, geçen hafta farklı aralıklarla aynı suçlamayla 7 Fransa vatandaşına idam cezası veren Bağdat Ceza Mahkemesi, 32 yaşındaki Fransız vatandaşı Fazil Tahir'i de idama mahkum etti.
"İŞKENCE GÖRDÜM"
Kaynaklar, idam cezası verilen Tahir'in ifadesinde yer alan "işkence yapıldığı" iddialarının, mahkeme tarafından incelendiğini, tıbbi raporun bunu doğrulamadığını ifade etti.
PYD'NİN TESLİM ETTİĞİ IŞİD'LİLER ARASINDAYDI
Fransa vatandaşı Tahir, birkaç ay önce yargılanmak üzere Suriye'den Irak'a teslim edilenler arasında yer alıyordu.
Bu kararla birlikte bir haftada idam cezasına çarptırılan Fransızların sayısı 8'e yükseldi.
30 GÜNLÜK TEMYİZ SÜRESİ VAR
Irak'ta güvenlik uzmanı Fazil Aburagip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın terörle mücadele kapsamında alındığını belirterek, 30 günlük temyiz süresinin olduğunu söyledi.
IŞİD saflarında yer alan Fransız uyruklu 12 kişi, 4 ay önce örgüt üyeliğinden suçlu bulunarak yargılanmak üzere Suriye'den Irak'a teslim edilmişti.
İNFAZLAR HENÜZ GERÇEKLEŞTİRİLMEDİ
Irak mahkemeleri IŞİD üyesi olduğundan şüphelenilen yüzlerce yabancı ülke vatandaşını yargıladı ancak verilen idam cezaları infaz edilmedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, IŞİD'e katılan Fransız vatandaşlarıyla ilgili Şubat ayında yöneltilen sorulara yanıt vermemiş, meselenin 'egemen bir devlet olarak Irak'ın kendi meselesi' olduğunu söylemişti. Fransa birçok Avrupa ülkesi gibi IŞİD'e katılan vatandaşlarını ve ya geride kalan kadın ve çocukları ülkeye kabul etmiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa ülkelerine "Vatandaşlarınızı geri alın" çağrısına birçok Avrupa ülkesi "bunun mümkün olmadığı" şeklinde cevap vermişti. Lübnan basınında çıkan haberlere göre Irak'tan Avrupa'ya "Kişi başı 2 milyon dolar verildiği takdirde IŞİD"lileri yargılayabileceklerine" ilişkin çağrı gelmişti.
Bu çağrıyı kimin yaptığı belirtilmese de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli The National'a Mart ayında açıklama yapan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Irak anayasasındaki "idam" cezasını hatırlatmış ve uygulayabileceklerini söylemişti.