Al Jazeera'nın haberine göre, Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçleri, kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının gece yarısı yürürlüğe girmesinden sonra da Halep, Humus, Dera ve Lazkiye kentlerinde muhalifleri hedef almaya devam etti. Muhaliflere göre en az 4 kişi hayatını kaybetti.
Hizbullah destekli rejim güçleri, anlaşmanın yürürlüğe girdiği saat 00.00'dan sonra Humus'un kuzeyindeki Telbise ilçesi, Halep'in batısındaki Anadan ilçesi, Dera'nın kuzeybatısındaki Yadude ilçesi, Şam'ın doğusundaki Guta ilçesine bağlı Merj beldesi ve Hama'nın kuzeybatısındaki Kafr Zita ve Kafr Nabude beldelerine saldırılarını sürdürdü.
Ayrıca rejim güçleri, Lazkiye'nin kuzeydoğusundaki Türkmendağı'ndaki Kelez ve Karamanlı köylerine düzenlediği yoğun saldırılara ara vermedi.
IŞİD ve PYD arasındaki çatışmalar
Gece yarısından sonra Rakka'nın kuzeyinde PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad ilçesine sızmaya çalışan IŞİD ile PKK'nın Suriye'deki kolu PYD arasında şiddetli çatışmalar meydana geldi.
IŞİD ilçedeki maliye binasına bomba yüklü araçla saldırdı. İlçenin 2 kilometre batısındaki Munbetih köyü çevresinde de iki örgüt arasında çatışmalar yaşandı.
Yerel kaynaklara göre, çatışmaların ardından ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçakları IŞİD mevzilerini bombaladı ve bombardıman sırasında en az 10 sivil hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, koalisyon 10 hava saldırısı yaptı. Gözlemevi'ne göre çatışmalar sırasında da 45 IŞİD, 20 PYD'nin silahlı kanadı YPG mensubu öldü.
'IŞİD Tel Abyad'ın büyük kısmını ele geçirdi'
AA'nın Tel Abyad'daki kaynaklardan aldığı bilgiye göre IŞİD, Rakka kentinin kuzeyinde yer alan Tel Abyad ilçesinin Tel İskan bölgesi, Vatan Hastanesi'nin çevresi, ilçenin doğusundaki Nas Tel köyünün kontrolünü sağladı.
IŞİD'in Tel Abyad ile Rasulayn ilçesi arasındaki anayolun kontrolünü de ele geçirdiğini aktaran kaynaklar, Rakka'nın kuzeyindeki Suluk beldesinde de IŞİd ile PYD arasında çatışmaların devam ettiğini aktardı.
Kaynaklar ayrıca IŞİD'in, PYD'nin Tel Abyad çevresindeki tüm ikmâl ve yardım yollarını kestiğini bildirdi.
"Sokağa çıkmayın"
Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan kentteki çatışmalar yoğun bir şekilde duyulurken, Türkiye-Suriye sınırındaki güvenlik güçleri de sınır hattındaki önlemlerini artırdı.
Akçakale Kaymakamlığı da halktan sokağa çıkmamalarını istedi. Anonslarda, çatışmalarda kullanılan mühimmatın zaman zaman sekerek Türkiye tarafına isabet ettiği, bu nedenle vatandaşların can ve mal güvenlikleri için mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamaları uyarısı yapıldı.
Rusya'nın ateşkesin yürürlüğe girmesine dakikalar kala Halep'in kuzeyindeki Kafr Hamra köyüne düzenlediği hava saldırısında 10 kişi öldü. Ancak, saat 00:00'dan sonra Rus saldırısı olmadı.
Rusya Savunma Bakanalığı, "Rus savaş uçakları Suriye'de ateşkes planı çerçevesinde 'Yeşil Bölge'de hava saldırılarını askıya aldı" açıklaması yaptı.
Hama'daki bombalı saldırıyı IŞİD üstlendi
Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre de, Hama kırsalındaki Selemiyye ilçesinin doğu girişi yakınında bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Olayda 2 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı belirtilen haberde, yaralıların Selemiyye Hastanesi'ne kaldırıldığı duyuruldu.
Haberde, saldırının yaklaşık 1 ton patlayıcı yüklü kamyonla gerçekleştirildiği bilgisine yer verildi.
Saldırıyı IŞİD üstlendi.
"Bazı geçici kesintiler olabilir"
Suriye'de 30 Eylül 2015'te başlayan Rus hava saldıları, son 3 gündür en şiddetli düzeye ulaşmıştı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk dakikalarda ihlâller olsa da sonrasında Şam ve Dareyya illerinde çatışmaların tamamen durduğuna yönelik raporlar aldıklarını söylemişti.
Mistura, "Suriye'de çatışmaların sonlandırılması anlaşmasında bazı geçici kesintiler olabilir. Burada önemli olan bu kesintilerin hızlı bir şekilde kontrol altına alınıp alınmayacağıdır. İşte bu test edilecek" ifadesini kullanmıştı.
Uluslararası Suriye Destek Grubu eş başkanları ABD ve Rusya, hafta başında, çatışmaların durdurulmasının 27 Şubat 00.00'dan itibaren başlaması konusunda anlaştıklarını duyurmuştu.
Anlaşmaya uyacak muhalif gruplar ve rejim güçleri cuma günü saat 12.00'ye kadar Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun eşbaşkanları ABD ve Rusya'ya kararlarını bildirmişlerdi.
Oy birliğiyle kabul
Suriye muhalefetinin geniş tabanlı oluşumu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) dâhil 97 silahlı muhalif grubun, kısmi ateşkes anlaşmasına iki hafta süreyle uyacağını bildirmişti.
Bu çerçevede son olarak, BMGK da cuma günü geç saatlerde aldığı kararla, Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.
Kararda, Suriye rejimi ve müttefikleri ile Suriyeli muhaliflerin çatışmaları durdurmayı kabul ettiği vurgulanarak, tüm taraflara 2254 sayılı BMGK kararına uyma çağrısı yapılmıştı. Suriye'de insani yardım konvoylarının en kısa yoldan biran önce ihtiyaç içindeki halka ulaştırılmasının temin edilmesi talep edilen kararda, 2254 sayılı kararda kabul edildiği üzere ülkede siyasi geçiş sürecinin başlatılması ve Suriye'nin geleceğine halkın karar vermesi istenmişti.
ABD, Türkiye, Avrupa ülkeleri ile Körfez yönetimleri ateşkes sağlanmasının, "terör hedefleri"ni bahane ederek muhaliflere ve sivillere saldıran Rusya'nın ağır bombardımanlarını durdurmasına bağlı olduğunu vurguluyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise cuma akşamı yaptığı açıklamada, "IŞİD, Nusra Cephesi ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından terör örgütü olarak tanınan diğer tüm organizasyonlara karşı operasyonlarımız devam edecek" ifadelerini kullanmıştı.
BMGK kararına göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, kararın uygulamasına ilişkin 15 gün içinde Konsey'e rapor sunacak.