İslâm âlimi Fehd el Kadi, Suudi hapishanesinde hayatını kaybetti
Suudi Arabistan'ın tanınmış İslâm âlimlerinden Fehd el Kadi, 2016 yılından bu yana tutulduğu hapishanede hayatını kaybetti. Fehd El Kadi, 2016 yılının Eylül ayında, Suudi Arabistan'ın Eğitim Bakanlığı'na yazdığı nasihat mektubunun ardından hapse atılmıştı.

Oluşturma Tarihi: 2019-11-15 11:31:33

Güncelleme Tarihi: 2019-11-15 11:31:33

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman'ın yönetimini başına geldiğinden bu yana Suudi Arabistan'da, rejim karşıtlarına karşı başlattığı tutuklama kampanyası sürerken; 2016 yılının Eylül ayında, Suudi Arabistan'ın Eğitim Bakanlığı'na yazdığı nasihat mektubunun ardından hapse atılan tanınmış İslam alimlerinden Fehd el Kadi, hapishanede hayatını kaybetti.

Suudi Arabistan'da hapse atılan din alimleri, akademisyenler ve aktivistlerin sesini dünyaya duyurmayı amaçlayan "Düşünce Tutukluları" adlı sosyal medya hesabının aktardığı bilgilere göre, yaklaşık üç senedir hapiste tutulan Şeyh Fehd el Kadi hayatını kaybetti.

El Kadi'nin, Suudi yetkilerin ağır ihmali sonucu öldüğü, uzun süredir hasta olduğu ve gerekli tedavinin sağlanmadığı, ünlü İslam aliminin ölümüne Suudi Arabistan yönetiminin sebep olduğu ifade edildi.
Fehd El Kadi, 2016 yılının Eylül ayında, Suudi Arabistan'ın Eğitim Bakanlığı'na yazdığı nasihat mektubunun ardından hapse atılmıştı.

DÜŞÜNCE TUTUKLULARI

1990'lı yılların başında Suudi yönetimine yönelik eleştirilerde bulunanların tutuklanmasıyla başlayan, 1994 ve 1996'da yoğun tutuklama kampanyalarıyla süren Suudi Arabistan'daki "düşünce tutukluları" sorunu 25 yıldır sadece Suudi Arabistan'ın değil, tüm dünyanın gündemini meşgul ediyor.
2000'li yıllarda artan ve gerekçeleri günden güne genişleyen tutuklamalardan dolayı Suudi rejimi sadece muhaliflerinden değil, insan hakları örgütleri ve aktivistlerinden de sert tepki görüyor.

MUHAMMED BİN SELMAN İLE
BİRLİKTE TUTUKLANMALAR ARTTI

Muhammed bin Selman'ın ülkede güç kazanmasıyla, Eylül 2017'den itibaren tutuklananlar arasında Suudi yönetiminin hiçbir uygulamasını doğrudan ya da dolaylı eleştirmeyen isimlerin de olması, tutuklama politikasının ülkede rejimden bağımsız hiçbir sese izin vermeme ve ülkeyi reforme ederek sekülerleştirme politikasına evrildiği yorumlarına neden oldu.

İnsan hakları aktivistleri ve Suudi muhalefeti, 2016 yılından bu yana on binlerce "düşünce tutuklusunun" bulunduğu "Suudi Arabistan hapishanelerinde zaten öncesinde de kötü olan şartların çok daha kötüleştiğini, var olan işkencelerin de kıyaslanamaz derecede arttığını" belirtiyorlar.

“YÖNETİMİ ÖVMEYEN TUTUKLANIYOR”

Suudi rejiminin tutuklama politikasını eleştirenler, artık sadece rejimi eleştirenlerin değil; rejimi, özellikle de Muhammed bin Selman'ın şahsını alenen ve daimi olarak övmeyenlerin de tutuklandığını, ilmi sınıf üzerine olan siyasi baskının hiç görülmediği kadar arttığını, ilim adamlarının etrafındaki dairenin çok sıkı bir şekilde daraldığını belirtiyor.

Kaynak: Mepa News