Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma girişimine karşı İslam dünyası ve Arap ülkelerine, "üzerlerine düşen tarihi sorumluluğu yerine getirme ve İsrail yanlısı ABD yönetimine karşı tek yürek olma" çağrısında bulundu.
Heniye, Arap ve İslam dünyası liderlerine gönderdiği, Hamas'ın resmi internet sitesinde yayımlanan mesajında, "ABD yönetiminin, Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planı, tüm kırmızı çizgileri aşmaktır. Filistin halkı bulunduğu her yerde, bu komplonun hayata geçirilmesine izin vermeyecek." ifadelerine yer verdi.
İsrail'in, Filistin halkına yönelik suçlarının ABD tarafından destek gördüğünü ve böylece Washington yönetiminin tarihi boyunca İsrail'den taraf olduğunu ispatladığını belirten Heniye, "ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma girişimi, tüm uluslararası anlaşmaları ve normları çiğneyen, Müslümanları tahrik eden bir meydan okumadır. Filistinlilerin topraklarını ve kutsal değerlerini savunmak için önünde seçenekler mevcuttur" değerlendirmesini yaptı. Bu planın son derece tehlikeli olduğuna dikkati çeken Heniye, İslam dünyası ve Arap ülkelerini, "Kudüs'e karşı üzerlerine düşen tarihi sorumluluğu yerine getirmeye ve ABD yönetiminin İsrail yanlısı tutumlarına karşı tek yürek olmaya" çağırdı. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de yayımladığı açıklamada, Filistin Kurtuluş Örgütünden (FKÖ), barış müzakerelerinin aktifleştirilmesi çabaları dahil ABD yönetimiyle çalışmalarını acilen durdurmasını istedi. ABD'nin söz konusu girişimine karşı faaliyetler düzenlenmesi istenen açıklamada, Arap halklarının da ABD'deki büyükelçiliklerini çekmesi için hükümetlerine baskı yapması talep edildi.
ABD'NİN KUDÜS YASASI
ABD Kongresi, 1995 yılında Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan bir yasayı kabul etmiş ancak o tarihten bu yana görev yapan başkanların tamamı ülke çıkarlarını gerekçe göstererek büyükelçiliği Tel Aviv'de tutmuş, kentin statüsüyle ilgili yürütülen müzakerelere destek vermişti. ABD Başkanları 1995'ten bu yana, söz konusu yasadaki ilgili maddeyi kullanarak her 6 ayda bir büyükelçiliği Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararını erteliyordu.
Seçim kampanyası sırasında ABD elçiliğini Kudüs'e taşıma sözü veren Trump da selefi Barack Obama'dan görevi devraldıktan kısa bir süre sonra yasanın ilgili maddelerini askıya almış ve erteleme yetkisini kullanmıştı. Trump daha sonra haziran ayında ikinci kez elçiliğin taşınmasıyla ilgili yasanın yürürlüğe girmesini ertelemişti.
Amerikan medyasının yönetim yetkililerine dayandırdığı haberlerde, ABD Başkanı Trump'ın, 6 aylık askıya alma süresi gelecek hafta sona erecek olan "Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e Taşınmasına İlişkin Yasa"yı daha fazla bekletmeyip Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağı ve ِABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına karar vereceği iddia edilmişti.