Dolar

34,3445

Euro

37,4030

Altın

3.012,87

Bist

8.663,88

İsmet Mısırlıoğlu Timeturk için yazdı: Kosova`nın kritik seçimi

BIG Genel Başkan Yardımcısı İsmet Mısırlıoğlu, bu haftaki yazısında hafta sonu yapılacak olan Kosova seçimlerini ele aldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-12 17:18:24

İsmet Mısırlıoğlu Timeturk için yazdı: Kosova`nın kritik seçimi

Yenilik ve Adalet Birliği Partisi (BIG) Genel Başkan Yardımcısı İsmet Mısırlıoğlu, 12 Şubat 2021 tarihli yazısında, Türk Hareket Partisi (YTHP)´nin genç Başkanı Sayın Ertan Simitçi ile yaptığı söyleşiye yer verdi.

İşte Mısırlıoğlu'nun konuya ilişkin yazısı:

Kosova bu haftasonu erken seçime gidiyor.

Bunu iki açıdan değerlendirmek gerekiyor.

Seçimler yeni bağımsızlığına kavuşmuş Kosova´nın geleceğini nasıl şekillendirecek?

Yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan Türkler varlık mücadelerinde hangi yolu izleyecek?

Bir de Almanyalı Türkler buradan hangi dersleri çıkarabilir onu da bilmekte fayda var.

Geçen hafta sıcağı sıcağına Kosova´ya gittim ve bölgede birinci elden izlenimlerde bulundum.

Parti ve belediye başkanlarıyla görüşmeler yürüttüm.

WhatsApp Image 2021-02-12 at 17.12.42 (1)

Yeni kurulan Yenilikçi Türk Hareket Partisi (YTHP)´nin genç baskanı Sayın Ertan Simitçi ile de bir araya geldim. Düşüncelerini aldım.

Bu yazının sonunda onunla yaptığım söyleşiyi okuyacaksınız.
 
KADER BİRLİĞİ

Kosovalı Türklerle Almanyalı Türkler arasında bir yerde kader birliği var.

Her ikisi de aynı değerlere sahip ve çoğulcu toplumun küçünsenmeyecek dinamik parçalarını oluşturuyor.

Buna rağmen yaşadığımız ülkelerin siyasi ve hukuki durumu gözönünde bulundurulduğunda belirgin farklılıklar da dikkatlerden kaçmıyor değil.

Kosova´yı yönetenler, Türkleri ülkenin asli unsuru olarak kabul ediyor.

Onlara resmi düzenleme ile azınlık statüsü veriyor.

Parlamentoda anayasal hak olarak tanınmış iki vekil garantileri var.

WhatsApp Image 2021-02-12 at 17.12.42

Tüm bunlara karşılık Almanyalı Türklerin etnik bir özelliği yok. Azınlık statüleri ise hiç yok.

Almanya, Türklerle olan meseleri zaman aşımına uğratarak nesli, asimile etmenin yollarını deniyor.

Birakın siz Almanya´da azınlık haklarının tanınmasını, Türk konsoloslukları üzerinden verilen Türkçe dersleri bile okullardan kaldırılıyor.

Berlin eyaletinde Türk çocuklarının okulda tenefüste anadillerinde konuşmaları bile yasak.

Bunun yanısıra Almanya´nın İslam dinini resmi olarak tanımaması da bu ülkeyi yöneten aklı, 7 milyon nüfusa sahip müslümanları temel hak ve hürriyetler konusunda uluslararası hukukun ne kadar gerisinde tuttuğunu anlamamıza ışık tutuyor.
 
Almanyalı Türklerin Balkanlardan öğreneceği çok şeyler var.

WhatsApp Image 2021-02-12 at 17.12.21

Bazı Balkan ülkelerinde Türklere tanınan resmi hakların Almanya´nın gündemine taşınmasında burada tartışılmasında büyük yarar var.

Bununla ilgili Almanya´da çesitli siyasi parti temsilcilerinin de katılacağı farklı paneller ve çalıştaylar düzenlenmesi gerekiyor. Karşılaştırılmalı din, dil ve kültürel merkezli politikalar masaya yatırılmalı.
 
KOSOVA SEÇİMLERİNİN ÖNEMİ

Kosova, yeni ülke olmanın sancılarını yaşıyor. Siyasi ve hukuki sistem bir türlü oturmamış. Yürütmede ciddi sıkıntılar var.

Çalkantılarla geçen dönemler. Eski cumhurbaşkanı ve başbakanlar hakkında yapılan suçlamalar ve yürütülen soruşturmalar.

Son yapılan anketlere göre Albin Kurti liderliğindeki Kendin Karar Al Hareketi (LVV)´nin yüzde 45 civarinda oy alması bekleniyor. Albin´in tek başına iktidar olmasi bile söz konusu olabilir.

Kosova Anayasa Mahkemesi`nin Albin Kurti´yi siyasi yasaklılar listesine koyması seçmeni daha çok motive etmiş, kararsızlar bile ona oy vereceği yönünde açıklamada bulunmuş.

Yasağı koyanlar bir şeyi hesaba katmamış. Albin Kurti milletvekili olarak seçilemeyecek fakat parti başkanı ve dolayısıyla başbakan olarak ülkeyi tekrar yönetebilecek.

Bu durum bize seçim sonrasının öncesinden daha sıçak gelişmelere gebe olduğunun ip uçlarını şimdiden vermis oluyor.

WhatsApp Image 2021-02-12 at 17.12.41 (1)

Türk Seçmenin Tercihi

Kosova Türk azınlığı geçen zaman zarfında adeta sandığa küştürülmüş.

Onları temsil etme derdinde olan yapıların sığ ideolojik takıntıları ve koltuklarına fazlaca bağlı olmaları Türk azınlığı sandıktan uzaklaştırmış.

Bunu seçime katılım oranları ve verilen oylar belirgin bir şekilde gözler önüne seriyor.

2013 yılındaki yerel seçimlere katılan üç Türk partisinin aldığı toplam oy miktari 11 bin 49.

2014´de gerçekleştirilen genel seçime iki parti katıldı.

Türk partilerinin oyu 9 bin 773'te kaldı.
 
2017'deki genel seçimlerde Türk partilerinin oyu 9 bin 199'a geriledi.

Aynı yıl gerçekleştirilen yerel seçimlerde değişen bir şey olmadı.

Türk partilerine verilen oy minimal bir yükselme göstererek 9 bin 539'a çıktı.
 
2019 yılındaki seçimlerde Türkleri temsil etme konusunda ciddi sorunları olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) yeni genel başkan ile tek Türk partisi olarak katıldı. Buna rağmen ancak 6 bin 788 oy alabildi.
 
14 Subat 2021seçimlerine iki Türk partisi katılıyor.

Kosova Türk toplumunda yeni bir değişim rüzgarları esmesi gerekiyordu.

Bunu da Ertan Simitçi başkanlığında kurulan Yenilikçi Türk Hareket Partisi (YTHP) başlattı.

WhatsApp Image 2021-02-12 at 17.12.41 (3)

1985 Prizren doğumlu genç avukat başkan partisini söyle anlatıyor.

„Partimiz, tüzüğümüzde ve parti programımızda da belirtildiği gibi, Kosova'da Türk toplumunun her alanda gelişmesi, refaha kavuşması için çalışmalar yürütüyor. Mücadele ve muhafaza ruhuyla kurulmuş bir siyasi hareket olup, var olan haklarının yanında demokratik ilkeler çerçevesinde Türk toplumunun hak ve menfaatlerini daha da ileriye taşımayı amaçlamaktadır. Kosova Türk halkı, bu topraklarda yüzyıllarca yaşamış, kendi kültürü ve hizmetleriyle buralara değer katmış, çağ atlatmıştır. Türk varlığını ve onu temsil eden kültürü buralarda ilelebet yaşatabilmek için mücadele siyasetimizi yürütmeye devam edeceğiz.“
 
İşin ilginç tarafı ise Türkiye devletini temsil eden resmi erkin bu seçimlerde taraftar olması ve seçimlere katılan iki Türk partine eşit mesafede durmaması.

Diplomatik misyonunun Türkleri birleştirme yönünde olması gereken KosovaTürk Büyükelçisi Sayın Çağrı Sakar`ın bu konudaki tarafgir tutumu Kosova Türk toplumunu adeta ikiye bölmüş durumda.

Sayın Büyükelçi bunu kendince nasıl izah ediyor o da farklı bir merak konusu.

 
İsmet Mısırlıoğlu
Prizren, 11.02.2021
 
Yenilikçi Türk Hareket Partisi (YTHP) Genel Başkanı Ertan Simitçi ile yaptığım kısa söyleşi:
 
Kosova Türk toplumunun Türkçe'yi unutmadığını neye bağlıyorsunuz. Hangi konularda taviz vermediniz ?

WhatsApp Image 2021-02-12 at 17.12.41

Kosova'da Türk toplumu asırlardır varlığını devam ettirmektedir. Balkanlarda Türkçe en eski konuşulan dillerden biridir aslında ve Kosova'da yaşayan Türk toplumu da ecdad yadigarı dilimizi korumaya, yaşatmaya ve yeni nesillere aktarmaya büyük bir gayret sarf etmektedir. Bildiğiniz üzere, ülkemiz çok uluslu bir ülkedir. Ülkemizde yaşayan her topluluğun temel gayesi kendi dillerini, kültürlerini korumak ve yaşatmaktır. Bizlerin de Türk toplumu olarak temel gayemiz kendi milli benliğimize sahip çıkmak, korumaktır ve geliştirmektir. Türkçemiz Kosova'daki varlığımızın en belirgin mührüdür. Özellikle, Kosova'da Türkçe anadilinde ilk ve ortaokul, lise ve yükseköğrenim eğitiminlerinin devam etmesi ve kamuda Türkçe`nin kullanımı için çalışmak bizlerin vazifesidir.

Bu yıl Türkçe eğitimin başlamasının 70. yılı. Türkçe eğitimde emeği geçen tüm öğretmenlerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

14 Şubat seçimlerinde kaç parti katlıyor ve bunun kaçı Türk ?

14 Şubat erken parlamento seçimlerinde ülkemizde 28 siyasi oluşum yer almakta. Erken parlamento seçimlerinde yer alan siyasi oluşumlar arasında birçok topluluk partisi de bulunmaktadır. Bu oluşumların ikisini Türk siyasi partileri teşkil etmektedir. Kosova Demokratik Türk Partisi ve Yenilikçi Türk Hareket Partisi.

Türklere uygulanan seçim kontenjanı uygulamasından bahseder misiniz ?

Kaç Türk meclise girebiliyor?

Kosova meclisinde 120 milletvekili yer almaktadır. Bunlardan ikisi Türk toplumuna ayrılmıştır. Bu, anayasa ile garanti altına alınmıştır. Buna göre Türk toplumu genel seçimlerde ne kadar oy alırsa alsın (%5 barajının altında) Kosova meclisinde iki sandalye ile temsil edilir. Türk toplumuna tanınan bu iki sandalye anayasal haklar çerçevesinde garantili sandalyelerdir.

Kosova'nın siyasi ve ekonomik geleceğini nasıl görüyorsunuz ?

Kosova'nın siyasi arenasında bir değişimin yaşanması beklenmektedir. 20 yıl sonra gelen bu değişim rüzgarı, halkın da desteğiyle 14 Şubat sonrasında siyasi arenada büyük değişikliklerin olacağının işareti aslında. 20 yıldır devam eden rejim var. Halkın iradesinin değişimden yana olduğunu anketlerden görmek mümkün. Bu Türk siyaseti içinde geçerlidir. Yolsuzluk, rüşvet, yargı bağımsızlığı ve kanun üstünlüğü, işsizlik ve göç en büyük sorunlarımız.

14 Şubat seçimlerinde ülkemizi ileriye taşıyacak, hem siyasi arenada hem de ekonomik kalkınma alanında istikrarın sağlanacağı güçlü ve uzun süreli bir hükümete ihtiyaç duyulmakta.
Kosova'nın geleceği açısından düşüncelerimiz, siyasi arenada sağlanacak istikrarla birlikte, ülkenin gelişmesi ve kalkınması için hızlı adımların atılacağı görüşündeyiz. Özellikle ekonomik kalkınma alanında yapılacak reformlarla ülkemizdeki işsizlik oranının düşürülmesi ve genç nüfusun istihdam edilmesi öncelikli uygulanacak politikalar arasında yer alacaktır. Kosova, bulunduğu jeostratejik konumu dolayısıyla Balkan ülkeleriyle hızlı bağlantı hattı oluşturmaktadır. Bu da ülkemizde yatırım yapmak isteyen yabancı sermayeler için önem arz etmektedir.
Diğer taraftan uluslararası alanda ülkelerle kurulacak ikili ilişkiler ve ticaret alanında yapılacak anlaşmalarla büyük bir pazar alanına hitap edebilecek konumdadır. Bizler de parti olarak doğrudan yabancı yatırımların desteklenmesi ve teşviki için bir dizi çalışmalar gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. Özellikle hükümet programı çerçevesinde gerçekleştirilecek çalışmalarla yabancı sermayenin ülkemize yatırım yapmasına olanak sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması ve devlet teşviklerinin sağlanmasıyla ülkemizde ekonomik anlamda büyük ilerlemelerin gerçekleştirilebileceği düşüncesindeyiz.

Peki Kosova'daki bir Türk partisi olarak, Kosova-Türkiye ilişkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye Cumhuriyeti, Kosova'nın 1999 yılında verdiği kurtuluş mücadelesinden bu yana, 2007 yılında bağımsızlık mücadelesinde ve bugün ülkemizin kalkınma sürecinde ciddi destekler sunan dost ve kardeş ülkemizdir. Kosova Türkleri şüphesiz Kosova-Türkiye ilişkilerinde kilit role sahiptir. İki ülke arasında kökleri geçmişe dayanan kültürel, sosyal ve toplumsal bağlar vardır. Kosova Cumhuriyeti'nin bugün uluslararası arenada elde ettiği birçok başarıda Türkiye Cumhuriyeti'nin payı büyüktür. Dolayısıyla Kosova-Türkiye ilişkilerinin güçlü olması ve ülkelerarası her alanda işbirliğinin devam etmesi büyük önem arz etmektedir.

Bizler, Yenilikçi Türk Hareket Partisi olarak, Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkiler hususunda ayrı bir titizlikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizler için Türkiye Cumhuriyeti'nin Balkan politikalarının desteklenmesi ve bu doğrultuda ülkemizin de dış politika alanında çalışmalar yürütmesi önemlidir. Yenilikçi Hareket olarak gayemiz, iki ülke arasındaki ilişkileri perçinleştirmek ve her alanda daha güçlü ilişkiler kurulmasına katkı sunmaktır.

Çok teşekkür ederim Ertan Bey

 

SON VİDEO HABER

Esenyurt'ta DEM'liler bölücü sloganlarla yürüdü

Haber Ara