İsrail'in Etiyopya Büyükelçisi Avraham Neguise, Afrika Birliği'nin Addis Ababa'da düzenlediği Ruanda Soykırımı Anma Konferansı'ndan, bazı ülkelerin tepkisi üzerine çıkarıldı. Bu karar, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının gölgesinde alınırken, Hamas duruma “cesur duruş” diyerek destek verdi. İsrail ise kararı sert sözlerle kınadı.
İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ TEPKİLER NEDENİYLE SALONDAN ÇIKARILDI
İsrail'in Etiyopya'daki Büyükelçisi Avraham Neguise, başkent Addis Ababa'da düzenlenen 1994 Ruanda Soykırımı Anma Konferansı'na katılmıştı. Ancak bazı Afrika Birliği üyesi devletlerin etkinliğe katılmayı reddetmesinin ardından büyükelçi salondan çıkarıldı.
Bu gelişme, İsrail'in Filistin'e yönelik devam eden saldırılarının uluslararası etkilerini bir kez daha gündeme taşıdı. Soykırım temalı bir konferansta İsrail'in bulunması, birçok ülke tarafından çelişkili ve provokatif olarak değerlendirildi.
İSRAİL DIŞİŞLERİ'NDEN SERT TEPKİ: “KABUL EDİLEMEZ”
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oren Marmorstein, büyükelçinin çıkarılmasına tepki göstererek, “Bu kabul edilemez bir davranıştır” dedi. Marmorstein, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Mahmud Ali Yusuf'u da sert sözlerle eleştirerek şu ifadeleri kullandı:
“Komisyon Başkanı Yusuf'un anti-İsrail siyasi unsurları gündeme taşıması, kurbanların anısını zedeleyen bir anlayış eksikliğidir.”
İsrail, olayın ciddiyetini diplomatik yollardan ilgili taraflara ileteceğini duyurdu.
HAMAS'TAN DESTEK: “CESUR BİR DURUŞ”
Hamas, Afrika Birliği'nin kararını “takdire şayan” olarak nitelendirdi. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Afrika Birliği'nin, Etiyopya'nın başkentinde düzenlenen Ruanda soykırımı konulu konferanstan Siyonist İsrail'in büyükelçisini çıkarma konusundaki cesur duruşunu takdir ediyoruz.”
Hamas, bu adımın Afrika Birliği'nin temel değer ve ilkeleriyle uyumlu olduğunu belirtti. Açıklamada ayrıca İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarıyla gerçek bir soykırım uyguladığı vurgulandı.
“SOYKIRIM KONFERANSINDA İSRAİL'İN OLMASI UTANÇTIR”
Hamas açıklamasında, İsrail'in temsilcisinin böyle bir konferansta yer almasının, soykırım mağdurlarına hakaret anlamına geldiğini söyledi:
“İşgalci Siyonist İsrail'in küstahlığı, soykırımın tartışıldığı bir konferansta temsilci göndermesiyle eşi benzeri görülmemiş bir boyuta ulaştı.”
Uluslararası topluma seslenen Hamas, İsrail'e karşı boykot ve yargılama çağrısı yaptı.
İSRAİL GAZZE'DEKİ SALDIRILARINA DEVAM EDİYOR
Öte yandan İsrail ordusu, 19 Ocak 2025'te yürürlüğe giren ateşkesi 18 Mart'ta ihlal ederek Gazze'ye saldırılarını yeniden başlattı. O günden bu yana çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlı olmak üzere 1391 Filistinli hayatını kaybetti, 3 bin 434 kişi ise yaralandı.
KAYIPLAR KATLANARAK ARTIYOR: 7 EKİM'DEN BU YANA 50 BİNİN ÜZERİNDE CAN KAYBI
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana sürdürdüğü saldırılarda ise 50 bin 752 Filistinli hayatını kaybetti, 115 bin 475 kişi yaralandı. Hamas, ateşkese dair verilen sözlerin tutulmadığını ve Gazze halkına yönelik soykırımın sürdüğünü açıkladı.
TEL AVİV'DEKİ PROTESTOLAR HÜKÜMETE TEPKİYİ GÖSTERDİ
İsrail'in iç istihbarat teşkilatı Şabak'ın başkanını görevden alma girişimleri ve Başbakan Netanyahu'nun tartışmalı adımları, Tel Aviv'de binlerce İsraillinin sokağa çıkmasına neden oldu. Göstericiler, derhal ateşkes ve esir takası anlaşması talep etti.