Dolar

34,0992

Euro

37,9459

Altın

2.821,97

Bist

9.758,14

İsrail'den Yahya Sinvar'a yeni teklif

İsrail Rehine ve Kayıplar Koordinatörü Gal Hirsch, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin kontrolünden vazgeçilmesi karşılığında Sinvar'a 'Gazze'den güvenli çıkış' teklifinde bulunulduğunu söyledi.

6 Gün Önce Güncellendi

2024-09-11 15:10:05

İsrail'den Yahya Sinvar'a yeni teklif

Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için Başbakan Benjamin Netanyahu tarafından "Rehineler ve Kayıp Kişiler Koordinatörü" olarak atanan emekli tuğgeneral Gal Hirsch, Bloomberg'e verdiği röportajda, İsrail'in, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'nin kontrolünden vazgeçilmesi karşılığında Hamas lideri Yahya Sinvar'a "Gazze'den güvenli çıkış" teklifinde bulunduğunu söyledi.

ABD medyasından Bloomberg'e konuşan Hirsch, "Sinvar, ailesi ve ona katılmak isteyen herkese güvenli geçiş sağalamaya hazırım. Rehineleri geri istiyoruz. Silahsızlandırma, radikalleşmenin tersine çevrilmesini ve elbette Gazze'yi idare edecek yeni bir sistem istiyoruz" dedi. Hirsch, söz konusu "güvenli geçiş" teklifini bir buçuk gün önce masaya koyduğunu belirtti ancak bu yanıt hakkında yorum yapmadı. İsrailli yetkili, İsrail'in anlaşma kapsamında tutukluları serbest bırakmaya da istekli olacağını söyledi.

YENİ REHİNE PLANI

Hamas yönetiminin Sinvar ile ilgili teklifi kabul edip etmeyeceği netlik kazanmazken, Hirsch, "Paralel olarak B, C ve D planı üzerine de çalışmalıyız çünkü rehineleri eve döndürmeliyim. Zaman geçiyor; rehinelerin zamanı yok" diye konuştu.

Hirsch, ağustos ayında altı rehinenin ölümüne ilişkin olarak ise "Münih tipi bir karşılık" verileceğini söyledi.

İsrail, 1972 yılında Almanya'nın Münih kentindeki Olimpiyatlarda Filistinli silahlı kişilerin 11 İsrailli sporcuyu öldürmesinin ardından yıllarca süren suikast operasyonları düzenlemişti. Hirsch, yaşanan son rehine ölümlerine ilişkin olarak, "Bu cinayetlerin bir bedeli olacak" ifadelerini kullandı.

Haber Ara