İsrail-Filistin arasında vergi gerilimi
Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, İsrail Maliye Bakanı Moşe Kahlon ve İsrail'in Filistin topraklarındaki operasyonlarının koordinatörü Yoav Mordechai ile Ramallah'ta görüştü.

Oluşturma Tarihi: 2018-02-20 07:40:57

Güncelleme Tarihi: 2018-02-20 07:40:57

Başbakanlık Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasından bu yana gerçekleşen ilk görüşmede, İsrail hükümetinin, Batı Şeria ve Kudüs'te binlerce Yahudi yerleşim birimi inşa edilmesiyle ilgili kararları ele alındı.

Görüşmede ayrıca, "İsrail'in sınır kapılarından topladığı ve Filistin hazinesine aktardığı vergilerde kesintiye gidilmesini öngören" yasa tasarısı müzakere edildi.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman geçen ay Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Bakanlar Komitesinin, "Filistin vergilerinde yıllık 300 milyon dolar kesintiye gidilmesi ve bu meblağın yerleşim birimlerinin istifade edeceği projelerde kullanılmasını öngören" yasa tasarısını onayladığını duyurmuştu.

KESİLEN MİKTAR NE KADAR?

Söz konusu tasarıdaki kesintinin, Filistin yönetiminin, tutuklular ve şehit edilenler için tahsis ettiği meblağa denk düştüğü belirtiliyor.

BU PARA NEDEN TOPLANIYOR VE ASLINDA KİME AİT?

İsrail yönetimi, Filistinliler adına, kontrolü altındaki sınır kapılarından topladığı yıllık 2 milyar doları iki taraf arasında imzalanan anlaşma gereğince Filistin hazinesine aktarıyor. Filistin hükümeti ise bu vergilerden İsrail hapishanelerindeki tutuklular ile şehit edilenlerin ailelerine sembolik maaş tahsis ediyor.

Filistin hükümeti dün yaptığı açıklamada, vergilerde kesintiye gidilmesiyle ilgili yasa tasarısına karşı çıkmış ve bunun iki devletli çözüm ve barış için büyük tehlike oluşturduğu gerekçesiyle geri çekilmesini istemişti.

ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık 2017'de, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını ve Tel Aviv'deki büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması için Dışişleri Bakanlığına talimat verdiğini açıklamıştı.