64 kilometre uzunluğundaki bariyer yerin altında 40 metre derinliğe, üstünde ise 6 metre yüksekliğe sahip olacak. Bariyerin maliyetinin 833 milyon dolar olması bekleniyor. Dalgıçlar tarafından yapılacak saldırıları da engellemek için bariyer Akdeniz'e kadar uzayacak.
BBC Türkçe'de yayımlanan habere göre, İsrail ordusundan bir komutan, bariyerin 2019'da bitirilmesinin hedeflendiğini açıkladı.
2014'TE GÜNDEME GELDİ
2014 yılında İsrail'in Gazze bombardımanı sırasında Hamas'ın kuvvetle karşılık vermesinin ardından bir yeraltı bariyeri inşa ederek tünel kazılmasının imkansız kılınması gündeme gelmişti.
NE OLMUŞTU?
50 gün süren bombardıman ve çatışmalarda Gazze'deki Hamas mensupları tünellerle İsrail'e sızmış, dört ayrı sızma sonucu 12 askeri öldürmüştü. İsrailli askerler 30'dan fazla tüneli yok etmiş, savaşın ardından 2 yeni tünel daha keşfetmişti. 2014'teki çatışmalarda deniz yoluyla İsrail'in askeri üssüne saldırı düzenlemek isteyen dört Hamas mensubu öldürülmüştü.
Bombardımanda en az 2251 Filistinli öldürülmüştü. Birleşmiş Milletler yaşamını yitirenlerden 1462'sinin sivil olduğunu, ayrıca 11.231 sivilin yaralandığını açıklamıştı. İsrail'de ise 67 asker ve 6 sivil ölmüş, 1600 kişi de yaralanmıştı. İsrail basınına göre İsrail Silahlı Kuvvetleri'nden Tümgeneral Eyal Zamir, yüksek teknolojili bariyerin, Hamas'la çatışma meydana getirme riskine rağmen tamamlanacağını söyledi:
"Eğer Hamas bariyer nedeniyle savaş ilan etmek istiyorsa bu İsrail için savaşmaya değer bir neden olacaktır, sonunda da bariyer inşa edilecektir."
Bariyer, üzerindeki sensörlerle yeni tünel kazılarını da fark edebilecek. Geçen yıl Hamas'ın Gazze'deki lideri İsmail Haniye, hâlâ tünel kazdıklarını açıklamıştı.