Dolar

34,1623

Euro

38,1653

Altın

2.914,46

Bist

9.777,46

“İsrail'in bir sonraki hedefi Kıbrıs”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ın 'hedef haline gelebileceği' uyarısında bulundu.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-09-29 15:03:11

“İsrail'in bir sonraki hedefi Kıbrıs”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta, bölgedeki çatışmaların yayılma riski bağlamında Kıbrıs'ın da hedef olabileceği uyarısında bulundu. Tatar, "Coğrafi konumuna baktığımızda, Kıbrıs'ın da bir hedef haline gelme ihtimali gündemdedir" ifadelerini kullandı.

'Vadedilmiş Topraklar' Planı ve Kıbrıs

Tatar'ın açıklaması, İsrail'in "Vadedilmiş Topraklar" planı çerçevesinde Kıbrıs'a yönelik olası saldırılarını yeniden gündeme getirdi. Bu plana göre, "Mısır ırmağından Fırat ırmağına kadar olan bölgede" hak iddia eden Siyonistlerin işgal planları arasında Kıbrıs da yer alıyor. Son dönemde yaşanan gelişmeler, Kıbrıs'ın stratejik önemini artırmakta.

KKTC'de Arazi Alımları

İsrail'in Kıbrıs'ta arazi toplama faaliyetleri, 2003 yılındaki seçimler sonrasında hız kazandı. Yahudi nüfusunu artırmak amacıyla gerçekleştirilen bu alımlar, yerel halk tarafından büyük bir endişe ile karşılanmakta. Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan, bu süreçte Siyonist sermayenin adada önemli yatırımlar yaptığını vurguladı.

Yahudi Yerleşkeleri

Kıbrıs'taki ilk Siyonist yerleşkeleri, Haim Azimov'un sinagogu etrafında oluşmaya başladı. Kıbrıs'ın farklı bölgelerinde, Gaziveren'den Dipkarpaz'a kadar birçok arazi satın alınarak "Yahudi siteleri" kuruldu. Bu yerleşimlerin büyümesi, adadaki Yahudi nüfusunun artmasıyla paralel bir gelişme gösteriyor.

Kıbrıs'taki Yahudi Nüfusu

KKTC'deki Yahudi nüfusunun 50 bini aştığı belirtiliyor. Bu durum, Siyonistlerin Kıbrıs üzerindeki planlarını daha da görünür hale getiriyor. Kılıçarslan, Kıbrıs'ın geleceği için Türkiye'nin bu duruma karşı daha etkin bir tutum sergilemesi gerektiğini belirtti.

KKTC'nin Tepkisi

KKTC Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in iddialarını şiddetle reddetti. Açıklamada, "Bunun son örneği, İran'ın sözde terörist faaliyetleri için ülkemizi kullanmakta olduğu iddiasıdır. Delilsiz, dayanaksız ve kötü niyetli bu iddiayı şiddetle reddediyoruz" denildi.

SON VİDEO HABER

Seren Serengil: Önce tarikat ve cemaatleri kapatacaklar

Haber Ara