İsrail, kurulduğu 1948 yılından itibaren bölgesinde gerek ekonomik gerek siyasi gerekse dini ve kültürel yönden farklı uygulamalarla dikkati çeken bir ülke oldu. Tartışmalı politik kararlara imza atan İsrail'de öyel uygulamalar var ki hem uluslararası alanda hem de bölgesinde sıkça gündem oluyor. İşte, Uluslararası ilişkiler uzmanlarının değerlendirmeleriyle gündeme gelen "coğrafi açıdan küçük ama tesir anlamında büyük" ülkedeki ilginç uygulamalardan bazıları:
Einstein'e başkanlık teklifi
Albert Einstein, teklif edilen İsrail cumhurbaşkanlığı görevini kibar bir şekilde reddetmiştir. Ayrıca İsrail'in kurucusu ve ilk başbakanı ateist olan David Ben-Gurion'dur.19 Mayıs 1948'de İsrail devleti kurulduğunda rahat bir soluk alanlardan biri de hiç kuşkusuz modern fiziğin babası kabul edilen Albert Einstein idi. Einstein daha ABD'ye göçtüğü 1921 yılında Kudüs'te bir üniversite kurulması için bağış toplamış ve özellikle II. Dünya Savaşı sırasında Yahudi soykırımının başlamasıyla Yahudilere bir yurt bulunması fikrine sımsıkı sarılmıştı.
Kadın askerler silah altında
İsrail, kadınların eğitimlerini tamamlamalarının ardından zorunlu askerlik yaptığı tek ülke.18 yaşını dolduran genç kızlar, kısa bir eğitimin ardından adeta arkadaş oldukları uzun namlulu silahlarla tehlikeli bölgelerde görev alıyor.Sınır bölgeleri hariç birçok kadın asker, görevlerine göre akşamları ya da hafta sonları silahları ile birlikte evlerine gidebiliyor.Kadınlar, erkeklerle aynı karargahta eğitim görüyor, aynı şartlarda yaşıyor, aynı nöbeti tutuyor.
Filistin'e destek veren İsrail mezhebi
Bir Yahudi Mezhebi olan Neturei Karta, Filistin'e destek vermekte. Ayrıca mezhep mensupları, Filistin'e özgürlük verilmesi ve İsrail devletinin iki ülke arasındaki problemleri barışçıl yollarla çözmeleri için çağrıda bulunur.Bu mezhep Mesih gelmeden kurulmuş olan İsrail Devleti'nin geçerli bir devlet olamayacağını savunuyorrlar.Bu nedenle cemaatin üyeleri her türlü resmî yazışmalarını İsrail Devleti ile değil, Ürdün ile yapıyor. Yahudi Soykırımı'nın da Siyonistler tarafından İsrail Devleti'nin kurulması maksadıyla kullanıldığını iddia etmekte, Siyonizm'e karşı çıkıyor. Kudüs'te hâlen İsrail'i tanımayan cemaate bağlı 500 Naturei Karta ailesi mevcut.
Tanrıya yıllık bin mektup
Kudüs'e, her yıl tanrıya yazılan ortalama ortalama bin mektup gelir. Ayrıca psikolojide Kudüs Sendromu, Kudüs ziyareti sırasında ortaya çıkan bir grup psikolojik görüngüyü tanımlamak için kullanılır. Mektup zarfının alıcı kısmına; Tanrı, adres bölümüne de İsrail yazılıyor.Mektup, Kudüs'teki Ağlama Duvarı'na gider. Binlerce yıldır el yazısı ile yazılan dua ve dilekler, Yahudilerce kutsal sayılan Ağlama Duvarının dev taşları arasına bırakılıyor. İsrail posta servisi de Kudüs'e kadar gidip, dilek ve dualarını bizzat sunamayan inananlara böyle bir kolaylık sağlıyor
En çok göç Sovyetler Birliği'nden
En az 400 Nazi soyundan gelen insan Yahudiliği kabul etmiş ve İsrail'e taşınmıştır.İsrail Merkezi İstatistik Dairesi tarafından "18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü" dolayısıyla yayımlanan raporda, 1948 yılından bu yana dünyanın değişik bölgelerinden İsrail'e 3,2 milyon Yahudi'nin göç ettiği belirtildi.Raporda, 3,2 milyon Yahudi göçmenin yüzde 43'ünün Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) yıkıldığı 1990'dan sonra ülkeye geldiğine işaret edildi.
İsrail pasaportunda "Almanya hariç" ibaresi
Pakistan pasaportunda ‘Bu pasaport İsrail dışında dünyanın tüm ülkelerinde geçerlidir' cümlesi yazmaktadır.
İsrail pasaportuna da ilk yıllarda bir sınırlama yapılmıştır. Almanya dışındaki herhangi bir ülkede geçerlidir ibaresi bulunuyordu. Almanya'yı ziyaret etmek isteyen bir İsrailli, Almanya hariç sözlerinin pasaportlarından silinmesini istemek durumunda idi. Bu istek, el ile kelimelerin üzerine bir çizgi çizerek uygulandı. 1952'de İsrail ile Batı Almanya arasındaki Tazminat Anlaşması'nın imzalanmasından sonra sınırlama kaldırıldı ve pasaportlara "tüm ülkeler için geçerlidir" ifadesi konuldu.
Toplumun yüzde 99'u okur yazar
Dünyadaki nüfus içinde en yüksek üniversite mezunu oranına sahiptir. Yeni kitap sıralamasında ise dünyada ikinci sırada yer almaktadır. İsrail halkı iyi eğitimli ve İsrail toplumu eğitime çok değer veriyor. Eğitim, Yahudi kültüründe ve İsrail toplumunda temel bir değerdir ve birçok İsrailli ebeveyn, çocuklarına mümkün olan en yüksek eğitim standartlarını sağlamak için kendi kişisel rahatlıklarını ve mali kaynaklarını feda etmektedir. İsrail Yahudi nüfusunun çoğu, iyi bir beyaz yakalı profesyonel iş için pasaport ve ülkenin rekabetçi yüksek teknoloji ekonomisinde orta sınıf bir maaş çeki olarak eğitim arıyor. Toplumun yüzde 99'u okuryazar.
Kudüs Sendromu ile başka boyuta geçiş
Ülkenin başkenti olan Kudüs psikoloji kitaplarına giren bir sendromun sebebi; Kudüs Sendromu.
Kudüs sendromu, dünyanın bu coğrafyasında turistlerin kapıldığı bir tür yerel mental rahatsızlık. Turistler Kudüs sendromu ile başka bir varoluş boyutuna geçerler. Yılda 50-200 arası turist bu sendroma kapılır. Aniden kutsal kitaplardaki özellikle de incildeki kişilerden biri olduklarına ya da zamanı geldiğinde İsa'nın geleceğine veya tanrının yeni emirlerini onlar aracılığıyla yollamış olduğuna inanırlar. Kadınlar arasında popüler olan meryem ana rolünü üstlenir. Erkeklerin ise alabilecekleri roller daha çeşitlidir. En revaçta olanları İsa ve vaftizci Yahya'dır.