Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

İsrail'in 'kiralık askerler' sessizliği

İsrail ordusunun Gazze'de imha edilen askerleri dışında yabancı ülkelerden gelip Gazze'ye giren 'kiralık' askerler dikkat çekiyor.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-12-25 17:07:42

İsrail'in 'kiralık askerler' sessizliği

İsrail'in Filistin topraklarını işgal ettiği 1948'den bu yana (örnek: Haganah) Batılı ülkelerden gelen yabancıları silahlandırdığı paralı asker olarak kullandığı biliniyor.

Ancak İsrail yönetimini 7 Ekim'den bu yana medyada çok sayıda haber yer almasına rağmen henüz resmi açıklama yapmış değil.
İzzeddin el-Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde'nin 7 Aralık'ta yaptığı açıklama, bu hususta dikkat çekiyor.

Ebu Ubeyde, Kassam'ın öldürdüğü İsrailli askerlerin sayısının ordunun açıkladığından kat kat fazla olduğunu söylediği o açıklamasında kayıp sayısı farkına dair, İsrail'in Gazze'de paralı asker kullandığını düşündüklerini ifade etmişti.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Fransa Meclisinde, İsrail ordusunda savaşan çifte vatandaş Fransızların yargılanması çağrısı yapıldı.

HAFTALIK 3 BİN 900 EURO'YA KİRALIK ASKER

İsrail'in Güney Afrika'dan da paralı asker kabul ettiği ortya çıktı. Hükümet, İsrail ordusunda savaşan vatandaşlarını yasal takip altına almakla tehdit etti.

İspanya'nın "El Mundo" gazetesi, İsrail ordusundaki bir İspanyol paralı askerin anlattıklarını paylaştı. Röportajda, İsrail'in haftalık 3 bin 900 avro karşılığında küçük bir paralı asker ordusu kullandığı ortaya çıktı.

FRANSIZ KİRALIK ASKERLER

Fransız radyosu "Europe1", İsrail ordusunun 4 bin 185 Fransız-İsrail çifte vatandaşını Gazze'deki savaşta saflarına kattığını duyurdu.
Fransa'yı sarsan haberde, iki yıl önce İsrail ordusuna katılan ve şu anda başçavuş rütbesiyle Gazze'de terör estiren Ethan (22) adlı bir Fransız-Yahudi paralı askerin ifadelerine yer verildi.

Fransız Meclisinden Milletvekili Thomas Portes, çifte vatandaş paralı askerlerin yargılanmasını istedi.

Portes ayrıca, savaş suçları işleyen çifte vatandaşlar dahil olmak üzere Fransa uyruklu kişilerin Fransız mahkemelerinde yargılanmasını talep etti.

GÜNEY AFRİKA HAREKETE GEÇTİ

ABD, Fransa, İspanya ve Ukrayna'da İsrail ordusunda savaşan vatandaşlarına göz yumuluyor ve hatta "savaş suçlusu" değil "kahraman" olarak tanıtılıyor.

Güney Afrika ise bazı vatandaşlarının İsrail ordusuna katıldığı ya da katılmayı düşündüğü yönündeki bilgiler dışişleri bakanlığına ulaşınca bu kişilerin yargılanması ve vatandaşlıktan çıkarılması (çifte vatandaşlar) gündeme geldi.

Güney Afrika, İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarından ötürü Uluslararası Ceza Mahkemesine dava açan 5 ülkeden biriydi. Ayrıca Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa Gazze'de yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi.

Güney Afrika Dışişleri'nden 18 Aralık'ta yapılan yazılı açıklamada, bazı vatandaşların ve ülkede daimi ikameti bulunan kişilerin işgalci İsrail ordusuna katıldığı yönündeki haberler hakkında derin endişe duyulduğu ifade edildi.

İSRAİL ORDUSUNDAKİ "YALNIZLAR"

İsrail'in bu konudaki sessizliğini koruyor ve bunların gerçek sayısını açıklamıyor.

Cenevre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med), 2014'te, İsrail ordusunda 6 bin paralı asker olduğundan bahsetmiş, bunlardan en az 2 bininin ABD'den olduğunu açıklamıştı. İsrail Meclisi Araştırma ve Bilgi Birimi tarafından yayınlanan bir raporda ise 2002-2012 tarihleri arasında "yalnızlar" (ailesizler) lakaplı paralı askerlerin yıllık ortalama sayısının 5 bin 500 olduğu belirtilmişti.

İsrail kiralık askerler mevzusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Fransız kiralık asker Ethan'ın ordudaki bölükbaşının onayını alarak bu açıklamayı yapması dikkat çekici.

İsrail, saflarına daha fazla paralı asker çekme konusunda yabancı asker haberlerinin medyada yer almasına karşı çıkmıyor.

Paralı askerlerin varlığı, İsrail ordusunun açıkladığı ölü sayılarının da düşük olmasına neden oluyor. Aynı şekilde bu askerler, İsrail'deki yedek askerlerin sivil görevlerine dönmelerini ve ekonomi çarkının da işlemesini sağlıyor. Paralı askerlere yapılan harcamalar ise ABD'nin yardımları ve diasporadaki Yahudilerin bağışlarıyla karşılanabiliyor.

AA

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara