Dolar

34,2863

Euro

37,0253

Altın

3.028,14

Bist

8.908,47

İsrail, İran'ın füze saldırısını önleyemedi: Misilleme kısıtlı kaldı

İsrail, 1 Ekim de askeri üslerine yapılan balistik füze saldırısının ardından İran a sınırlı bir karşılık vermek zorunda kaldı. Ürdün ve Suudi Arabistan gibi ülkeler saldırıyı kınarken, İsrail muhalefeti Netanyahu hükümetine tepki gösterdi.

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-27 08:55:23

İsrail, İran'ın füze saldırısını önleyemedi: Misilleme kısıtlı kaldı

İsrail, 1 Ekim'de askeri tesislerine yapılan balistik füze saldırısını önleyemeyince, İran'ın olası yeni ve daha büyük bir saldırısından çekinerek karşılık verme hamlesini sınırlı tutmak zorunda kaldı. İsrail savaş uçakları, Suriye ve Irak hava sahasını ihlal ederek İran'da bazı askeri noktalar ve hava savunma sistemlerini vurduğunu duyurdu. 20 askeri noktayı hedef alan bu saldırılarda 4 İranlı asker hayatını kaybetti; S-300 hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere dört hava savunma sistemi tahrip oldu. Günlerdir İran'ı tehdit eden İsrail, saldırıya verdiği zayıf karşılıkla hem İran cephesinde hem de İsrail muhalefetinde eleştirildi.

SINIR İHLALİNE RAĞMEN İÇERİ GİREMEDİ

Saldırı sonrası İsrail ordusu, belirlenen hedeflerin vurulduğunu açıklasa da, detay vermezken İran herhangi bir savaş uçağının hava sahasını ihlal etmediğini öne sürdü. İsrail uçaklarının Suriye ve Irak üzerinden bölgeye ulaşıp, İran hava sahasına girmeden füzelerle saldırdığı bildirildi. Saldırıda, GPS radar sistemlerini aşabilen ROCK füzeleri ile RA-01 hayalet insansız hava aracı (İHA) da kullanıldı.

KINANMAYACAK KADAR ZAYIF SALDIRI

Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran'a verilecek cevabın “sürpriz ve sarsıcı” olacağını iddia ederken, yapılan saldırının İran medyasınca alay konusu olması dikkat çekti. İsrail, 100'den fazla hava aracının katıldığı bu saldırının, çatışmaların yayılmasını önlemek amacıyla sınırlı tutulduğunu belirtti. Ancak, Axios haberine göre İsrail, ABD aracılığıyla İran'a saldırının hedef noktalarını önceden bildirdi.

ABD GERİLİMİ KAPATMAYA ÇALIŞIYOR

ABD yönetimi, İsrail'in İran'a yönelik saldırısını yumuşatmak için devreye girdi. ABD Başkanı Joe Biden ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Netanyahu ve Gallant ile sürekli toplantı yapmasına rağmen, ilk resmi açıklamalar saldırının ABD tarafından önceden bilinmediği yönündeydi. CNN'e konuşan yetkililer, “Bu saldırılar artık İran-İsrail arasındaki gerilimin sonu olmalı” mesajı verdi.

İSRAİL MUHALEFETİ: CAYDIRICILIK BİTTİ

Günlerce yapılan tehditlerin ardından gelen zayıf saldırı, İsrail muhalefetini de öfkelendirdi. Eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman, hükümeti başarısızlıkla suçlayarak, “İran nükleer silah elde etmeye devam edecek” dedi. Eski Başbakan Yair Lapid ise bu cevabın etkisiz kalmasını büyük bir hata olarak değerlendirdi.

İLK TEPKİ SUUDİ ARABİSTAN'DAN GELDİ

Saldırıyı ilk kınayan ülke Suudi Arabistan olurken, Dışişleri Bakanlığı tarafından “egemenlik ihlali” olarak değerlendirildi. Ardından Umman Sultanlığı, Ürdün, Malezya, Pakistan, Irak ve Afganistan da saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

35 YIL SONRA BİR İLK

İsrail'in İran'a yönelik saldırısı, 1980-1989 İran-Irak savaşından bu yana İran sınırları içinde bir yabancı ülke ordusu tarafından gerçekleştirilen ilk saldırı oldu.

SURİYE'YE EŞ ZAMANLI SALDIRI

İsrail uçakları, İran'a yönelik saldırıda kullandığı Suriye hava sahasında, Esed rejimine ve İran'a bağlı milis güçlerine de saldırdı. Şam ve Humus yakınlarında patlama sesleri duyulurken, rejimin saldırılara yanıt vermemesi dikkat çekti.

İRAN CEVAP VERECEK Mİ?

İran'ın İsrail saldırısına cevap verip vermeyeceği belirsizliğini korurken, İran Devrim Muhafızları meşru müdafaa hakkını saklı tuttuğunu duyurdu. İsrail ordusu ise “savaş istemediğini” belirtti.

Haber Ara