İsrail devlet radyosundan duyurulan tasarıya göre, derneklerin, yabancı kuruluş ya da ülkelerden aldıkları finans desteğini ilgili İsrail mercilerine bildirmeleri gerektiği belirtildi.
KAÇ OYLA KABUL EDİLDİ?
Yediot Ahranot gazetesi tasarının 120 sandalyeli mecliste 57 kabul, 48 ret aldığını bildirdi..
KANUNA TEPKİLER
Muhalif lider Yitzhak Herzog'un, kanunun, "faşist milliyetçi tohumları" sembolize ettiği ve İsrail'de toplumsal çatışmaların kapısını yeniden araladığı yönündeki açıklamalarına yer verilen haberde, İsrail insan hakları örgütü Yesh Din'in de kanunu, "hükümetin politikalarına göre hareket etmeyen kuruluşlara karşı atılan bir başka adım" şeklinde yorumladığı ve Batı Şeria'daki insan hakları ihlallerine karşı çalışmalarını sürdüreceğini vurguladığı aktarıldı. Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ramallah'taki Kudüs Araştırma Merkezi Müdürü İmad Ebu Avad ise söz konusu kanunun, "Batı Şeria'daki İsrail ihlallerini takip eden derneklerin muhasara altına alınması" amacıyla çıkarıldığını söyledi. Ebu Avad, kanunun ayrıca Batı Şeria ve İsrail'de faaliyet gösteren bu derneklerin aktifliğine de gölge düşüreceğini kaydetti.
SOL DERNEK B'TSELEM HEDEFTE
İnsan hakları kuruluşu B'Tselem, askerlerin Batı Şeria'daki ihlallerine ilişkin raporlar yayınlaması nedeniyle İsrail'in sağ kanadının "hain" şeklindeki suçlamalarına maruz kalıyor.