Dolar

34,2271

Euro

37,2249

Altın

2.994,53

Bist

8.793,61

İsrail vahşeti paylaşımı: Namlunun ucunda zorla göç!

İsrail ordusu, 15 gündür kuşatma altında tuttuğu Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki Filistinlileri namlu ucunda göçe zorladığı görüntüleri yayımladı.

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-19 23:57:47

İsrail ordu sözcülüğü, 15 gündür kuşatma altında tutup yaklaşık 48 saat önce internet, tüm iletişimi keserek karadan ve havadan şiddetli saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'ndan Filistinlilerin namlu ucunda zorla göç ettirildiği görselleri paylaştı.

Görüntülerde, her yaştan erkek Filistinlinin yıkılmış binaların yanında tankların yanında toplu biçimde bekletilmesi dikkati çekiyor. Havadan kaydedilen videoda birkaç grup Filistinli erkeğin elleri havada tankın yanından ilerledikleri görülüyor.

Aynı şekilde Filistinlilerin harabeye dönmüş kampın sokaklarında sıraya dizilmiş biçimde beklediği, bazılarının da elleri havada yürüdüğü fotoğraflar da servis edildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, görüntüleri yayımladığı paylaşımında, Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın İsrail askerleriyle girdiği çatışmada hayatını kaybetmesinin ardından "yüzlerce sivilin bölgeden tahliye edilmeye başladığını" ileri sürdü.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı 15 gündür gıda, yakıt, temiz su ve ilaçtan mahrum ettiği yoğun bir kuşatma altında tutarak, karadan ve havadan şiddetli saldırılar düzenliyor. Bölgedeki üç hastane yakıt, ilaç ve diğer temel eksiklikler nedeniyle hastaların hayatını kaybettiğini açıklıyor. İsrail ordusunun bölgedeki Endonezya Hastanesi ve çevresine de gece saatlerinden itibaren saldırı düzenlediği aktarılıyor.

Görgü tanıkları, İsrail askerlerinin bölgedeki Filistinlilerin evlerine baskın düzenleyerek Filistinlileri namlu ucunda evlerinden çıkardığını ve hala daha yoğun saldırı düzenlediği bölgelere doğru ilerlemeye zorladığını paylaşıyor.

Cibaliya Kampı'ndaki sığınmacılar İsrail dronlarından açılan ateşle yaralandı

Anadolu Ajansı (AA) muhabirine konuşan görgü tanıkları, "Yemen es-Said Hastanesi'nde bulunan sığınma merkezindeki Filistinliler, İsrail'e ait 'Quadcopter' tipi insansız hava araçlarından (İHA) açılan ateşle yaralandı. Yaralılar, hala sığınma merkezinde mahsur durumda ve kan kaybetmeye devam ediyor. İsrail'e ait zırhlı araçlar ve İHA'lar tarafından kuşatılan merkeze yardım ulaşmıyor." ifadelerini kullandı.

İsrail'in 7 Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmasıyla hizmet dışı kalan Yemen es-Said Hastanesi sığınmacı merkezine dönüştürülmüştü.

Gazze'deki Filistin Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyine yönelik saldırılarında son 15 günde çoğunluğu çocuk ve kadın 400'den fazla Filistinlinin öldüğünü, yüzlerce kişinin yaralandığını bildirmişti.

Gazze'nin kuzeyinde yaralanan bir çocuğun yardımına giden Filistinlilerin insansız hava aracıyla (İHA) hedef alındığı ve bir felaketin yaşandığı görüntüler, bölgeden gelen ve sosyal medyada tepki çeken görüntülerden sadece biri olmuştu.

BM'den İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı saldırılarına tepki: Bu vahşet son bulmalı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, X hesabından yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in özellikle Cibaliya Kampı bölgesindeki yoğun saldırılarına dikkati çekerek, "Filistinlilerin, İsrail güçlerinin kuşatması altında akıl almaz acılara maruz kalmaya devam ettikleri Gazze'nin kuzeyinden gelen haberler dehşet verici. Bu vahşet son bulmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Cibaliya bölgesindeki saldırıların korkunç boyutlara ulaştığını ve bölgedeki insani krizin derinleştiğini vurgulayan Msuya, İsrail'in hem hastaneleri vurup hem de ilk yardım görevlilerini engellediğini belirtti.

Msuya, "Uluslararası insani hukuka göre siviller, sağlık personelleri ve tesisleri korunmalı. Uluslararası insani hukuka saygı duyulmalı. İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) ilgili kararlarına uymalı." değerlendirmesini yaptı.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlama planı

İsrail ordusu, 6 Ekim'de başta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı.

Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve "generallerin planı" olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 7 Ekim'de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya'daki Filistinlilere uyarıda bulunarak, boşaltılması istenilen bölgelerin haritasını paylaşmıştı.

Filistinlilere Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesine gitme çağrısı yapan Adraee'nin paylaştığı haritanın, İsrail ordusunda eski Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland'ın girişimiyle hazırlanıp hükümete sunulan Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine ilişkin "generallerin planına" benzerliği dikkati çekmişti.

"Generaller Planı" adını taşıyan bu plan, Filistinlileri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden tehcir etmeyi, ardından bölgenin kuşatılması, gıda, yakıt ve temiz su girmesine izin verilmemesini öngörüyor. Bu durumda silahlı direnişçilerin "ölüm ya da teslim olma" arasında tercihe zorlanması, bölgeyi terk etmeyen veya terk edemeyen Filistinlilere de "düşman unsur olarak muamele edilmesini" içeriyor.

İsrail hükümeti, geçen ay basına yansıyan plana ilişkin bir açıklama yapmazken, İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde eylül ayında kabinenin bu planı incelediği duyurulmuştu.​​​​​​​ AA

Haber Ara