Dolar

34,2752

Euro

37,2619

Altın

3.007,63

Bist

8.793,61

İsrailli General: İsrail'in altın güvenlik çağı sona erdi

İsrail Ordusu'nda Kuzey Kolordu Komutanlığını yürüten Tümgeneral Yaakov Banjo, İsrail'in 'altın güvenlik çağı'nın sona erdiğine dikkat çekerek, 'Gelişmekte olan bu koşullarda, dış tehditle, yani İran'la yüzleşmek, ağır bedeller gerektiriyor' ifadesini kullandı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-17 13:55:56

İsrailli General: İsrail'in altın güvenlik çağı sona erdi

Netanyahu'nun yeniden İsrail hükümetinin başına geçmesinden sonra bu ülkede huzursuzluk ve protesto gösterileri artarken, korkuyu büyüten bir açıklama da Tümgeneral Yaakov Banjo'dan geldi.

Kuzey Kolordu Komutanı Tümgeneral Yaakov Banjo, İsrail'in onlarca yıl süren 'altın güvenlik çağı'nın sona erdiğini itiraf etti.

General Banjo'nun, Maarachot isimli askeri dergide yayımlanan bir makalesinde, 'altın güvenlik çağı'nın sona ermesini Siyonist toplumun kendi içindeki bölünmesine bağladı.

İbrani gazetesi Haaretz'in askeri işler analisti Amos Harel de, Tümgeneral Banjo'nun açıklamalarını doğrulayarak, son kırk yılda İsrail'in 1982'de birinci Lübnan savaşını ve 2006'da ikinci Lübnan savaşını yürüttüğü ve birinci intifada ile karşı karşıya kaldığı dikkate alınırsa gelinen noktanın tehlikeli boyutlar ve öngörüler taşıdığına dikkati çekti.

General Banjo'ya göre, İsrail son kırk yılda üç ayrıcalıktan yararlandı: birincisi, işgalci devlet yıllar içinde sınırlı bir güvenlik tehdidiyle karşı karşıya kaldı. İkincisi ise İsrail'e yardım eden ABD'nin Orta Doğu'daki askeri üstünlüğüydü. Üçüncü ayrıcalıkta, Siyonist toplumu diğerlerinden ayıran dayanışma ve uyumla temsiliydi.

Banjo'ya göre, son dönemde söz konusu üç tavizde büyük bir düşüş yaşandı; çünkü İran, bölgesel askeri gücü Rusya'nın açık desteğiyle çok tehlikeli bir dış meydan okuma haline geldi.

"İsrail'deki Siyonist toplum içindeki uyumun büyük ölçüde zayıfladığı açık ve net bir şekilde görünürken, ABD'nin İsrail'e verdiği gücün ve desteğin düşüşte olduğunu not ediyoruz" diyen Tümgeneral Banjo, makalesinde, "Gelişmekte olan bu koşullarda, dış tehditle, yani İran'la yüzleşmek, ağır bedeller gerektiriyor" ifadesini kullandı.

General Benjo, makalesinde, "Yukarıda belirtilenlere ek olarak, İsrail devletinin karşı karşıya olduğu zorlukların büyüyerek son yılın sonunda zirveye ulaşacağını beklediğinden, İsrail hazırlıklarını değiştirmek ve yeni bir politika benimsemek zorunda kaldı" dedi.

 

Haber Ara