Dolar

34,2398

Euro

37,6309

Altın

2.920,13

Bist

9.109,34

İsrailli yazardan Netanyahu’ya ‘Firavun’ benzetmesi!

İsrailli ödüllü gazeteci ve yazar Amotz Asa-El, ülkesinde yaşanan olaylardan sorumlu tuttuğu Başbakan Netanyahu’yu Firavun’a benzetti.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-30 10:47:41

İsrailli yazardan Netanyahu’ya ‘Firavun’ benzetmesi!

Yapılan son seçimlerde İsrail'de koalisyon hükümeti kuran Başbakan Netanyahu'ya karşı tepkiler büyüyor.

Netanyahu'ya en büyük tepki ise İsrailli gazeteci ve yazardan geldi.

Ödüllü gazeteci ve yazar Amotz Asa-El, İsrail'de yaşan olayların sorumlusu olarak gösterdiği Başbakan Netanyahu'yu Firavun'a benzetti.

Asa-El, “İsrail'in yargı direkleri sallanırken, siyasi sinirleri yıpranırken, milyonlarca kişi toplu ve kişisel olarak hedef alındığını hissediyor” dedi.

Amotz Asa-El'in The Jerusalem Post'ta, “İsrail iç savaşını kim ister?” başlıklı makalesinden dikkat çeken özet bölümler şöyle:

Şiddet havada. Sokaklar kaynıyor ve siyasi kundakçılar başıboş dolaşıyor. Milyonlarca kişi kendini köşeye sıkıştırılmış, tehdit edilmiş ve her şeyden önce istismara uğramış hissediyor.

Her gün başka bir gerici milletvekili, yandaşlarını etkilemek ve herkesi incitmek için yeni bir provokasyon ortaya koyuyor. Biri Israel Broadcast Corporation'ın parçalanmasını planlıyor, bir diğeri Şabat'taki kültürel etkinliklerin fonunu bozmak istiyor. Üçüncüsü milli parklarda cinsiyetleri ayırmak istiyor ve dördüncüsü muhalefet liderinin tutuklanmasını istiyor.

mit

İsrail'in yargı direkleri sallanırken ve siyasi sinirleri yıpranırken, milyonlarca kişi toplu ve kişisel olarak hedef alındığını hissediyor.

Yargı reformu planının sponsorlarının tahmin etmesi gerektiği halde, görünüşe göre tahmin etmedikleri gibi, kibirleri kitlesel gösterileri ateşledi. Ardından, ilk vebadan sonraki Firavun gibi, soğukkanlı olmayan Başbakan, Aryeh Deri'yi yargının kurbanı olarak göstermek için Shas'ın meclis karargâhına çıkarak Yargıtay'ı ve savunucularını daha da kışkırttı.

Yüksek Adalet Divanı'nın az önce Deri'nin bir savunma pazarlığında bir yargıca yalan söylediğine karar vermiş olması, Yahudi devletinin başındaki adam için belli ki hiçbir şey ifade etmiyor.

Benjamin Netanyahu'nun dini müttefikleri de aynı şekilde meydan okudu. Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, "Hepimiz yanınızdayız" dedi. Moshe Gafni daha da dalkavuktu: “Haham (Sic) Deri, sen burada kalıyorsun, biz seninleyiz; Kalmak istemeseniz bile, kalacaksınız.”

Ülke genelinde Orta İsrailliler saçlarını yoluyordu. Deri davasında “çalmayacaksın” ve “rüşvet almayacaksın” ve Netanyahu'nun davasında “zina yapmayacaksın” nereye gitti.

Yargı karşıtı koalisyonun gördüğü gibi, eski İsrail'in insanlığa verdiği ahlaki yasalar, liderleri ve onun seçtiği genel vali için geçerli değil. Onlara kalmışsa, yargıçları kendi elleriyle seçip onlara ne yapacaklarını söylerken, yakında buna benzer çok daha fazla muafiyet olacak.

Öyleyse, anlaşılır bir şekilde, yargı yanlısı mücadelenin liderleri, tam ölçekli isyana alternatif görmüyorlar. Onlardan biri, Netanyahu ile konuşmanın, celladınızın ipinin uzunluğunu müzakere etmek gibi olduğunu söyledi. Yargının düşmanlarıyla müzakere etmenin ahlaki olarak adaletsiz ve politik olarak pratik olmayacağını söylüyorlar. Peki, yanılıyorlar.

Başkan Isaac Herzog'un önderliğindeki yargının sabotajcıları ve savunucuları arasında arabuluculuk yapma çabası, yargının ruhu için sokak düzeyinde verilen mücadeleyle çelişmiyor.

por1

Protesto beklenmedik bir ivme kazanıyor ve hızlanacak. Göstericiler her hafta giderek artan sayılarla sokaklara dönecek. Onlara giderek daha fazla sivil çevre katılacak.

İsrail Bankası'nın iki eski başkanı Jacob Frenkel ve Karnit Flug, yabancı yatırımcılara sermaye kaçışı konusunda uyarıda bulunurken, üst düzey hukukçuların geçen haftaki dilekçesi bu hafta ekonomistlere taşındı. İkilinin uyarısı, Yaron'un Davos'ta finans liderleriyle görüşmesinin ardından Netanyahu ile yaptığı görüşmede Vali Amir Yaron tarafından onaylandı. Uyarılara daha sonra aralarında Reichman Üniversitesi'nden İsrail'in önde gelen neo-muhafazakar iktisatçısı ve eski bir Netanyahu danışmanı Omer Moav'ın da bulunduğu 270 ekonomist katıldı.

Ekonomistlerin uyarılarına, İsrail Bankası'nın şekel faiz oranlarını belirleyen forum olan para komitesinden istifa eden Prof. Moşe Hazan da katıldı.


Tel Aviv Üniversitesi ekonomisti, Netanyahu'nun yargıya karşı savaşına karşı protestolara katılma niyetini açıklarken, "İsrail demokrasisi risk altında" dedi.

Bu kıdemli ekonomistleri daha sonra Salı günü bir saatlik greve giden 500 yüksek teknoloji firması izledi. Yüzlerce kişinin Tel Aviv'deki Azrieli kulelerinin eteklerinde “Utanç! Utanç! Utanç!" diye haykırdıkları duyuldu.

Bunlar sadece uyarı atışlarıydı. Yine de protesto genişleyecek ve yoğunlaşacak. Gerekirse demiryolları, otobüsler, taksiler, havaalanları, limanlar, tiyatrolar ve benzeri yerlerde çalışanlar da genel greve katılacak.

Evet, pek çok insan ne yaparsa yapsın bu hükümeti destekliyor, ancak milyonlarca kişi onun planı karşısında dehşete kapılmış durumda ve ona dişleriyle tırnağıyla savaşmaya hazır. İç savaşlar böyle başlar ve bu yüzden sözler kana dönüşmeden bu önlenmelidir.

ATALARIMIZ, Roma lejyonları surlarına yaklaşırken Kudüs'ün içinde çıkan iç savaşla sonuçlanan bir düzine iç savaş yaptı. Son kitabımda öne sürdüğüm gibi, Yahudi tarihinin tanımlayıcı travmaları, İncil'deki İsrail, Romalı Yahudiye ve modern Avrupa Yahudiliğinin düşüşleri, atalarımız kendilerine savaş açmasaydı önlenebilirdi. MS 70'te bir iç savaş gerçekleşmezdi ve 2023'te de bir iç savaş tehlikesi yaşanmaz.

Şimdi insanlar soruyor: Neyi müzakere edeceksiniz? Pekala, bir şey talep edeceğiz: anayasal mutabakat. Bunun için her türlü formül var.

Kanada, iki meclisli onayın yanı sıra, halkın çoğunluğunu temsil eden eyalet yasama meclislerinin üçte ikisinin onayını talep ediyor. ABD, üçte iki kongre çoğunluğuna ek olarak benzer bir formata sahip. Hollanda, parlamentonun üçte ikisinin desteklediği ikinci oylamayla, genel seçimlerden önce ve sonra olmak üzere iki meclisli onay talep ediyor. Finlandiya, hem genel seçimlerden önce hem de sonra üçte iki parlamento çoğunluğu talep ediyor.


Talebimiz çok daha ılımlı olacak: milletvekillerinin üçte ikisi tarafından desteklenen bir meclisin (Knesset) bir oyu, böylece anayasa mevzuatının her şeyin olması gerektiği konusunda geniş fikir birliğini temsil ediyor.

Herzog'un arabuluculuğunun çaba sarf etmesi gereken yer burasıdır ve siz, sayın başbakan, bunu kabul etmelisiniz, asaletten değilse de hesaptan dolayı. Çünkü Amerikan İç Savaşı'ndan önceki Birlik gibi, hem ekonomik gücümüz hem de gücümüzün yanındayız. Ahlaki adalet ve böylece bizim katılma konusunda çok isteksiz olduğumuz ve sizin de yakmaya çok hevesli göründüğünüz iç savaşı kazanacak.

Amotz Asa-El kimdir? Hartman Enstitüsü üyesi olan gazeteci ve yazar Amotz Asa-El, Yahudi halkının siyasi liderliğinin revizyonist bir tarihi olan çok satan Mitzad Ha'ivelet Ha'yehudi'nin (Yahudi Deliliğin Yürüyüşü, Yediot Sefarim, 2019) yazarıdır.
Ödüllü gazeteci Amotz Asa-El, Jerusalem Post'un kıdemli yorumcusu ve eski genel yayın yönetmenidir.

Haber Ara