İşte Cerablus'un Türk Valisi
Gaziantep Vali Yardımcısı Yaşar Aksanyar, Fırat Kalkanı ile tekrar ayağa kaldırılan Cerablus'ta Türkiye'nin yardım faaliyetlerini kontrol etmek için bulunuyor. Aksanyar adeta Cerablus'un valisi gibi çalışıyor...

Oluşturma Tarihi: 2017-12-18 07:31:13

Güncelleme Tarihi: 2017-12-18 07:31:13

Suriye'nin güneyindeki antik Dara kentinde 15 Mart 2011 günü küçük bir kıvılcımla başlayan iç savaş, Suriye'yi yerle bir etti. 7 milyon Suriyelinin terk ettiği ülkede, onbinlerce insan yaşamını yitirdi. Yaşanan insanlık dramı, en çok da sınır komşusu Türkiye'yi etkiledi. Cerablus da savaşın korkunç yüzünü acımasızca yaşayan Suriye kentlerinden biri olunca yaklaşık 120 bin kişi çok yakındaki Gaziantep'e sığındı. Çünkü kent önce IŞİD, ardından PKK, PYD ve YPG gibi örgütlerin istilasına uğradı. Tüm kamu binaları yıkılan, eğitim ve sağlık gibi temel hizmetlerden yoksun kalan kentte tarım ve üretim yapılamayınca nüfus, 8 bine kadar düşmüştü.

FIRAT KALKANI 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği Fırat Kalkanı Operasyonu, kentin kaderini bir anda değiştirdi. 218 gün süren harekat sonrası terör örgütlerinden tamamen temizlenen Cerablus, şimdilerde tarihinin en büyük dönüşümünü yaşıyor. Buna yönetici olarak birebir tanıklık eden isim Gaziantep Vali Yardımcısı Yaşar Aksanyar.

Milliyet'ten Gökhan Karakuş'un haberine göre Ekim 2016'da Cerablus İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi Başkanı olarak atanan Aksanyar, işe önce yıkılan kamu binalarının yeniden yapımı ve halkın temel hizmetlere ulaşmasını sağlamakla başlamış. Tabi Türkiye'deki kurumların desteğiyle.



102 OKUL AÇILDI

Sağlık Bakanlığı, Cerablus Sahra Hastanesi'ni hizmete açarak halkın sağlık hizmeti almasını sağladı. Ülkenin çeşitli yerlerine dağılan 50 uzman doktor geri çağrıldı, 150 sağlık çalışanı da hastanede işbaşı yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı, kapalı okullardan 102 tanesinin tekrar açılmasını ve öğretmenlerin eğitime başlamasını sağladı. Sokaklarda gezen çocukların hepsinin okula dönmesi için gösterilen çabalar kısa sürede işe yaradı ve okullar yine çocuk sesleriyle doldu.

Cerablus İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi Başkanı Aksanyar büyük risk alarak halen terör örgütleri üyelerinin bulunduğu kentte geceleri de kaldı. Emniyet Genel Müdürlüğü uzmanları kente çağrıldı. 30'u kadın 5 bin kişi kent güvenliği için eğitildi. Esnaflar güvenliğin sağlandığını görünce kepenklerini açtı. Türkiye'de çok sayıda akrabaları olan Cerabluslular için PTT şubesi de açılınca kent eski günlerine çok yaklaştı.

AFAD ve Kızılay'ın 25 bin göçmene geçici barınma hizmeti sağlamasıyla tersine göç başladı. Aksanyar'ın yerel halkla çok iyi anlaşması ve çok sevilmesi göçü hızlandırdı. Sadece Türkiye'den 55 bin kişi Cerablus'a döndü ve savaş öncesi nüfus olan 130 bin aşılarak 150 bin kişinin yaşadığı bir kent oluşturuldu. Aksanyar, savaşta dul, yetim ya da öksüz kalanlar için sosyal yardımlar yapılmasını sağlarken, 200 çocuğun bakıldığı bir yetimhane kurulmasına da önayak oldu. Kentte yaşayanların kendilerini yönetmesi için de Mahalli Meclis kuruldu. Kentte güvenliği tahsis eden TSK, mayınları temizledi. Şehrin içme suyu şebekesi, yol ve elektrik erişimi sağlanırken, altyapı çalışmaları için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin araçları seferber edildi.

"TÜRKİYE SAĞ OLSUN"

Cerablus Şehir Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Dr. Yasir El Khalafi; “Türkiye sayesinde günde 60 hastaya bakıyoruz, eski günlerimizin geri geldiğini görüyorum. En büyük şansımız valimizin bize içtenlikle dokunması oldu” dedi. Cerabluslular da kentin eski günlerine kavuşmasından mutlu. Raslen Abdülbuhari, “Toprağımızı ekiyoruz, ürünlerimizi pazarda satıyoruz. Türkiye'nin fedakârlığı bizi yaşama döndürdü” derken oğlunu hastaneye getiren Emen Yusuf şunları söylüyor:, “Oğlumun duymaya başladığını hissediyorum. Bu beni ve oğlumu hayata bağlıyor”

‘TÜRK MİLLEİTNİN YÜREĞİ ARKAMIZDAYDI'

Tehlikelere rağmen 1 yıl içinde önemli çalışmalara imza atan Yaşar Aksanyar, Cerablus'ta tüm halkın çok sevdiği ve büyük saygı duyduğu bir isim. Kentteki değişimin mimarı olarak görülen Aksanyar şunları söyledi: “Kendimizi onların yerine koyamayasaydık bunları yapamazdık. Amacım 2 bin yıllık sevgi ve kardeşliği korumak ve kollamaktı sadece. Bizim işimiz kaderin yoksul yaptığı bölge halkını korumaktı. İyilik kimsenin tekelinde değil ama yapanın mülkü olur ve seslendirilmez. Rakamlar hiç önemli değil, bölge halkına sunulan karşılıksız sevgi kenti imar etti. 12 bin TIR yardım malzemesi getirdik. Arkamızda büyük Türk milletinin yüreğini hissetmeseydik başarılı olamazdık.”

KÖPRÜBATI KARAKOLU CERABLUS'A BAKIYOR

Karkamış'ta ki Köprübatı Sınır Karakolu, Cerablus'u ve çevresini sürekli gözlem altında tutuyor. Modern savaş araçlarıyla donatılan karakolda ‘Kirpi' adlı ağır zırhlı araca monte edilen koruma ağı, roket gibi uzaktan atılan patlayıcıları engelleyebiliyor. ‘Cobra-2 tekerlekli taktik zırhlı keşif aracı karakolun en önemli silahlarından. Elektro optik gözetleme sistemi, kara gözetleme radarı, yer alan araçta gözetleme radarı ve elektro optik gözetleme sistemi de bulunuyor. Karakoldaki insansız hava aracı da keşif ve gözetleme görevini yapıyor. ASELSAN'ın geliştirdiği ‘Serçe' adlı insansız hava aracı, gece görüşü ve termal kameraları ile sınırda 24 saat gözlem yapabiliyor.