İsviçre Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre Burkhalter, "İfade özgürlüğü, İsviçre tarafından tanınan evrensel bir değerdir ve oylarını ister İsviçre'de, ister kendi ülkelerinde kullansınlar, Türk vatandaşları için de bu özgürlük geçerli olmalıdır" dedi.
Açıklamada, İsviçre'nin yasadışı istihbarat faaliyetlerini dikkatli şekilde inceleyeceği belirtildi. Burkhalter Türk mevkidaşı Çavuşoğlu'na, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Türkiye'deki "zorlu durum"un farkında olduklarını da söyledi.
Açıklamada, "Olağanüstü Hal ilanı, Türkiye'nin evrensel insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmemesi anlamına gelmemeli" görüşüne yer verirken, Burkhalter'in "ifade özgürlüğünün önemini" vurguladığı aktarıldı.
İsviçre, geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin bazı Avrupa Birliği ülkeleriyle yaşadığı gerilimden kendisini uzak tutmaya çalışıyordu. İsviçre istatistiklerine göre ülkede yaklaşık olarak 68 bin Türk vatandaşı yaşıyor. Türkiye Büyükelçiliği bu sayının 130 bin olduğunu belirtiyor.
NE OLMUŞTU?
Türkiye daha önce de Almanya'nın Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) bünyesindeki bazı imamların Gülen yapılanması ile bağlantılı oldukları öne sürülen kişi ve kurumlara ilişkin Ankara'ya bilgi notları gönderdiği suçlamalarıyla gündeme gelmişti. Alman iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyalet birimi başkanı, yaptığı açıklamada Türkiye'nin Köln, Düsseldorf ve Münih Konsolosluklarındaki din hizmetleri ataşeleri tarafından Diyanet İşleri'ne rapor gönderildiği bildirilmişti.