İtalya’da siyasi kriz sürüyor... Hükümeti kurma görevi 'Bay Makas'ta!
İtalya'da 4 Mart'ta yapılan genel seçimlerin ardından yaşanan siyasi kriz sürerken, son başarısız denemenin ardından bir isme daha hükümeti kurma görevi verildi. O isim IMF'nin Türkiye Masası şefliği de dahil olmak üzere ekonomi dünyasında üst düzey görevlerde bulunmuş 'Bay Makas' lakaplı Carlo Cottarelli.

Oluşturma Tarihi: 2018-05-29 13:35:30

Güncelleme Tarihi: 2018-05-29 13:35:30

İtalya'da 4 Mart'ta yapılan ve hiçbir parti veya ittifakın tek başına hükümet kurmaya yetecek oyu alamadığı seçimin ardından 86 gün geçmesine rağmen, ülkede hükümet kurulamadı.

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella geçen hafta tarafların ortak başbakan adayı olarak belirlediği hukuk profesörü Giuseppe Conte'ye hükümeti kurma görevini vermişti. Conte, Mattarella'nın kabinede ekonomi bakanlığı için düşünülen ekonomist Paolo Savona'yı avro ile ilgili eleştirel tutumu nedeniyle veto etmesinin ardından hükümeti kurma görevini iade etmişti.

GÖREV COTTARELLİ'NİN

Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella dün aldığı bir karar ile ekonomist Carlo Cottarelli'ye hükümeti kurma görevi verdi.

4 Mart'ta yapılan genel seçimlerde hiçbir parti ve koalisyonun parlamentoda çoğunluğu elde edememesi üzerine 2 ay kadar önce de bir teknik hükümet kurulması ihtimali gündeme gelmiş, o zaman da Cottarelli'nin adı olası başbakan adayları arasında sayılmıştı. Ancak Cottarelli 2 ay önceki bu söylentilere cevaben, "Inter'de Icardi'nin yerine oynamak üzere çağrılmasına" başbakanlığa getirilmesinden daha fazla ihtimal verdiğini söylemişti.

GÜVEN OYU ALAMAYABİLİR

Yeni Şafak'ın haberne göre Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masasının eski şefi ve ekonomist Cottarelli'nin kurması muhtemel hükümetin, parlamentoda güvenoyu alamayacağı öngörülüyor. Şu ana kadar Cottarelli hükümetini destekleyeceğini açıklayan tek parti, mevcut hükümetin büyük ortağı sol görüşlü Demokrat Parti (PD) oldu.

PD haricindeki büyük siyasi partilerin hepsi, teknik hükümete güvenoyu vermeyeceklerini açıkladı. Cottarelli'den önce hükümeti kurma müzakerelerini sürdüren aşırı sağcı Lig partisi ve sistem karşıtı M5S ise Cumhurbaşkanı Mattarella'ya sert tepki gösteriyor.

Mattarella'nın ekonomi bakanlığı için düşünülen ekonomist Paolo Savona'yı veto etmesiyle hükümet kurma girişimleri çöken M5S, Mattarella'nın sürece “kesin müdahalesi” nedeniyle “Anayasanın 90. maddesi çerçevesinde suçlanması ve azledilmesi gerektiğini” dile getirdi.

ERKEN SEÇİM DE GÜNDEMDE

Mattarella'nın vetosu nedeniyle başarısız sonuçlanan hükümet kurma girişiminin tarafları Lig ve M5S, teknik hükümeti kesinlikle desteklemeyeceklerini ve derhal erken seçime gidilmesi gerektiğini savunuyor.

İki parti ve bakanlığı veto edilen Savona, İtalya'nın avro para biriminden çıkması gibi bir niyetleri olmadığını açıkladı.

BERLUSCONİ'YE GÜVENOYU TEHDİDİ

Lig'in lideri Matteo Salvini, seçime beraber girdiği müttefiki Forza Italia'nın (Haydi İtalya) lideri ve eski başbakan Silvio Berlusconi'yi de “Berlusconi Cottarelli hükümetini desteklerse müttefiklik biter.” sözleriyle uyardı.

Forza Italia, daha sonra yaptığı açıklamada “merkez sağ ittifakının bütün olarak” Cottarelli'nin teknik hükümetini desteklemeyeceğini duyurdu.
Merkez sağ ittifakında yer alan bir diğer aşırı sağcı parti İtalya'nın Kardeşleri de M5S'nin "cumhurbaşkanının suçlanması ve azledilmesi" önerisini destekleyerek teknik hükümete güvenoyu vermeyeceğini ilan etmiş oldu.

Bu durumda Cottarelli'nin teknik hükümetinin daha kurulmadan parlamentoda güvenoyu alamayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Hükümetin güvenoyunu alamaması halinde Cottarelli'nin de dile getirdiği “ağustos sonra erken seçim” önerisi öne çıkıyor.

Aslında teknik hükümetin amacı hem gelecek senenin bütçe kanununu onaylamak hem de ülkeyi 2019'da erken seçime götürmek olmasına rağmen, siyasi partilerin tercihinin en kısa zamanda erken seçim olduğu görülüyor.

BAY MAKAS: CARLO COTTARELLİ

64 yaşındaki Carlo Cottarelli, IMF'nin Türkiye Masası şefliği de dahil olmak üzere ekonomi dünyasında üst düzey görevlerde bulunmuş bir isim. Siena Üniversitesi'nde ekonomi ve bankacılık eğitimi alan Cottarelli ardından da London School of Economics'te yüksek lisans yaptı. İtalya Merkez Bankası, İtalyan enerji devi ENI, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kurumlarda çalıştı.

Kasım 2013'te, başbakanlığını Enrico Letta'nın yaptığı hükümette kamu harcamalarını denetlemekten sorumu Olağanüstü Komiser olarak görev yaptı.

2014'te de Matteo Renzi hükümeti tarafından IMF İcra Direktörleri Kurulu'na atandı. 2017'den bu yana ise Milano Katolik Üniversitesi'nde İtalyan Kamu Hesapları Gözleme Kurumu'nun direktörlüğünü yapıyordu.

EURO'DAN AYRILMAYA KARŞI ÇIKIYOR

İtalya'da kamu harcamalarını kısma yönündeki girişimleri nedeniyle "Bay Makas", "Mr Spending Review" diye de anılan Cottarelli, popülist partilerin dile getirdiği "euro'dan ayrılma" tezine karşı çıkmasıyla da tanınıyor. Cottarelli, Aralık 2017'deki bir açıklamasında "Euro'da kalmamız gerektiğini, ayrılmanın bir hata olacağını düşünüyorum" demişti.

AB'nin bazı mali politikalarına eleştiride de bulunan Cottarelli, "Euro'dan çıkmak bana göre hata olur. Ama şunu da kabul etmek gerek: Eğer son 20 yılda büyümeyi bırkatıysak bu aynı zamanda euro'dan da kaynaklanıyor. Euro'dan ayrılmak bir bilinmeze dalmak olur ve bundan her şekilde kaçınmak gerekir. Fakat bizim ekonomimizin, ortak para birimi bölgesinin mali kurallarına uygun olmadığını da inkar edemeyiz" demişti. Cottarelli buna rağmen İtalya'nın sorunlarının euro'dan çıkmakla çözülemeyeceğini savunuyor.

"BAKLAVAYI ÖZLÜYORUM"

Türkiye'nin ekonomik kriz yaşadığı 1999-2001 döneminde IMF'nin Türkiye Masası Şefi olan Cottarelli, geçen yıl AA'ya verdiği bir mülakatta "O dönemlere ait çok fazla anım var. Yemek açısından en çok baklavayı özlüyorum. Türk insanlarını her zaman İtalyanlara çok benzer buldum, Akdenizli ve çok sıcak insanlar" demişti.