Dolar

34,0002

Euro

38,0597

Altın

2.831,37

Bist

9.975,61

İzler Onun Şirketine Çıktı! ''Mossad Serçesi'' Şüphesi

Lübnan'da aynı anda patlatılan bombalı çağrı cihazlarının üreticisi görünen kadının etkileyici bir profili var, ancak kendisi yok! 49 yaşındaki Cristiana Rosaria Bársony-Arcidiacono kendini stratejik danışman ve iş geliştirici olarak tanımlıyor. Öte yandan istihbarat servislerinin, farklı ülkelerde çocukluktan yetiştirme aileler veya özel profil geçmişleri oluşturulmuş kariyer sahibi görünümlü ajanlar kullandıkları biliniyor.

12 Saat Önce Güncellendi

2024-09-19 09:15:08

İzler Onun Şirketine Çıktı! ''Mossad Serçesi'' Şüphesi

Lübnan ve Suriye'de patlayan bombalı çağrı cihazlarının izi Budapeşte'de bulunan bir şirkete çıkınca, 49 yaşındaki Cristiana Rosaria Bársony-Arcidiacono'nun, ''Mossad ajanı'' olabileceği ihtimali ortaya atıldı. Kendini stratejik danışman ve iş geliştirici olarak tanımlayan kadın, uluslararası kurumlarda etkileyici bir geçmişe sahip olmasına rağmen, hakkındaki şüpheleri giderecek bir şekilde ortaya çıkmıyor. Bu durum, istihbarat servislerinin kariyer sahibi ajan profili oluşturma taktiklerini yeniden gündeme getirdi.

ÇAĞRI CİHAZLARI PATLATILDI
Salı günü Lübnan ve Suriye'de aynı anda patlayan ve 4 binden fazla kişiyi yaralayan Hizbullah'a ait çağrı cihazlarını üreten şirketin izine Budapeşte'de rastlandı. Gold Apollo markasına sahip bu cihazlar, Tayvan'da üretilmiş gibi görünse de, firmanın patlayan cihazların Macaristan'daki BAC Consulting KFT tarafından üretildiğini açıklaması dikkat çekti. Şirketin sahibi görünen Cristiana Rosaria Bársony-Arcidiacono'nun uluslararası bir geçmişe sahip olmasına rağmen Reuters ve AP gibi haber ajanslarının çağrılarına cevap vermemesi ve şirketin adresinin sıradan bir apartmanda olması, "Mossad ajanı" şüphesini artırdı.

CİHAZLARA 3 GRAM PATLAYICI
Lübnanlı yetkililer, çağrı cihazlarının içine üretim aşamasında patlayıcı yerleştirildiğini belirtirken, bu cihazlara gönderilen bir mesajla patlama mekanizmasının aktif hale geldiği ortaya çıktı. Reuters, cihazlarda üç grama kadar patlayıcı madde bulunduğunu duyurdu. Tayvanlı şirketin Macar firma BAC Consulting KFT'ye AR-924 modelini üretme izni vermesiyle ilgili dikkat çekici bir başka bilgi de, BAC Consulting'in Orta Doğu'daki bir banka hesabından ödeme yapması oldu.

BAC CONSULTING'İN ŞÜPHELİ PROFİLİ
Budapeşte'de iki katlı bir evde faaliyet gösterdiği belirtilen BAC Consulting'in merkezi oldukça sıradan bir apartman olarak görünüyor. Şirketin sahibi Cristiana Rosaria Bársony-Arcidiacono'nun LinkedIn'de kendisini stratejik danışman olarak tanıttığı, ancak uluslararası kurumlarla ilgili iddialarına rağmen bu kuruluşların web sitelerinde adına rastlanmadığı dikkat çekiyor. BAC Consulting'in 2022'de 725 bin, 2023'te ise yaklaşık 594 bin dolar gelir elde ettiği kayıtlarda görülüyor.

İLETİŞİM KURULAMADI
Reuters ve AP, şirketin sahibi olarak görünen Cristiana Bársony-Arcidiacono'ya ulaşmak için birçok girişimde bulunmalarına rağmen cevap alamadıklarını bildirdi. Şirketin internet sitesi kapalı ve diğer kaynaklarda, şirketin birçok alanda faaliyet gösterdiği belirtilmesine rağmen, çağrı cihazlarıyla ilgisi bulunmuyor. Ayrıca Bársony-Arcidiacono'nun Instagram profilinin geçmişte bir kez değiştirildiği ortaya çıktı.

'SERÇE' SENARYOSU
Bu olaylar Mossad'ın, Hizbullah'ın Tayvan'dan çağrı cihazı alma sürecini öğrendiği ve Budapeşte'de güçlü bir şirket geçmişi oluşturarak veya kullanışlı bir profili kullanarak bu cihazlara patlayıcı yerleştirmek için 'üretim izni' aldığı şüphesini doğurdu. Bu durum, Sovyet KGB'sinin "Kızıl Serçe" taktiğini hatırlattı. KGB'nin yetiştirdiği kadın ajanlar, daha sonra filme de konu olan "Kızıl Serçe" olarak anılıyordu.

YENİ SALDIRI TELSİZLER ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİ
Hizbullah'a karşı ikinci saldırı, bu kez telsizler üzerinden yapıldı. Telsizlerin patlatılması sonucu en az 9 kişi hayatını kaybetti, 300'den fazla kişi yaralandı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, telsizlerin 5 ay önce çağrı cihazları ile aynı anda alındığını gösteriyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bu siber saldırının ardından "savaşta yeni bir aşamanın başladığını" belirtti.

HER İZ MOSSAD'A ÇIKIYOR
Amerikan New York Times gazetesi, Hizbullah'ın yakın zamanda aldığı çağrı cihazlarına İsrail'in gizlice patlayıcı yerleştirdiğini duyurdu. Sky News Arabia, Mossad'ın cihazların pillerine nitrogliserin bileşiği enjekte ettiğini öne sürdü. Amerikan yetkililer ise İsrail'in saldırı sonrası ABD'yi bilgilendirdiğini aktardı. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, bu saldırılara onay verdiği belirtildi.

BM: ÖN SALDIRI OLABİLİR
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu saldırının kapsamlı bir harekat öncesi bir ön saldırı olabileceğini ifade etti. Guterres, sivil objelerin "silahlandırılmamasının" önemli olduğunu ve gerginliğin yayılmasını engellemek için itidal çağrısında bulundu.

4o
SON VİDEO HABER

Mısırlı kiracı evinde ölü bulundu

Haber Ara