Japonya, Çin'in taciz iddialarını reddediyor
Japonya, Çin Halk Kurtuluş Ordusuna (ÇHKO) ait savaş uçaklarının Batı Pasifik'te tatbikat yapmak için geçtiği Miyako Boğazı'nda Japon jetlerince taciz edildiği iddialarını reddetti.

Oluşturma Tarihi: 2016-12-12 12:07:56

Güncelleme Tarihi: 2016-12-12 12:07:56

AA'nın haberine göre Kabine Baş Sekreteri Yoşihide Suga, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Çin ordusunun, gerçeği yansıtmayan açıklamalarda bulunması son derece üzüntü verici. Bu, aynı zamanda iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme çabalarına da zarar veriyor. Bu yüzden güçlü bir protesto başlatıyoruz." dedi.

Japonya'nın Çin için tehlike arz edecek hiçbir şey yapmadığını savunan Suga, Japon jetlerinin düzenli olarak bölgeye giren Çin savaş uçaklarını izlediğini ifade etti.

Bu arada Çin'e ait üç geminin pazar günü Doğu Çin Denizi'nde Japonya'da "Senkaku", Çin'de "Diaoyü" olarak adlandırılan ihtilaflı ada yakınlarında devriye gezdiği bildirildi.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yüjün, cumartesi günü Batı Pasifik'te rutin uzak deniz-hava tatbikatına katılmaya giden Çin savaş jetlerine, Japon Hava Kuvvetlerine ait iki F-15 savaş jeti tarafından yakın mesafeden engelleme yapılarak radar kilidi atıldığını, bunun üzerine Pekin yönetiminin, Tokyo yönetimini protesto ettiğini açıklamıştı.

Çin'in bu konu sebebiyle Japonya'ya gerekli tepkiyi gösterdiğini dile getiren Yang, Japonya'yı bölgesel istikrarı ve Çin-Japon ilişkilerini korumaya çağırarak, Tokyo yönetiminin bölgede hava ve deniz sorunlarının oluşmaması için dikkatli hareket etmesi gerektiğini ifade etmişti.

Söz konusu eylemle Japon jetlerinin tatbikattaki uçak ve pilotların güvenliğini tehlikeye attığını kaydeden sözcü Yang, Çin jetlerinin gerekli tepkiyi verdiğini, daha sonra tatbikata devam ettiğini belirtmişti.

Doğu Çin Denizi'nde 5 ada ve 3 kayalıktan oluşan ihtilaflı takımadalar, Çin ve Japonya arasında uzun süredir egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Çin ve Japonya arasındaki gerilim, 2012'de Tokyo yönetiminin söz konusu takımadaları "kamulaştırdığını" açıklamasının ardından tırmanmıştı. Japonya, takımadaların kendi kara suları içinde bulunduğunu ileri sürüyor ve adaların bulunduğu bölgeye gözetleme gemileri gönderen Çin'i, kara sularını ihlal etmekle suçluyor. Adalar yakınlarında devriye gezen Japon ve Çin gemileri, sık sık birbirlerine uyarı gönderiyor.​​