Japonya Başbakanı Shinzo Abe başkanlığındaki kabinenin geçtiğimiz hafta meclise sunduğu güvenlik yasa tasarısı onaylanırsa, ülke tam 70 yıl sonra daimi bir ordu kuracak.
JAPONYA'NIN ASKERİ ROLÜ DEĞİŞECEK
Meclise sunulan güvenlik yasa tasarısında, ülkenin askeri rolunun değiştirilmesi amaçlanıyor. Tasarı, Japonya'nın en önemli anayasa maddelerinden birisi olan ‘askeri yetkiler maddesi' üzerinde değişiklik içeriyor.
İlk tur oylamada onaylanan ve önümüzdeki 60 gün içerisinde ikinci turda oylanması planlanan anayasa değişikliği, eğer ikinci turda meclisten en az 3'te 2'lik onay alabilirse yürürlüğe girecek.
Yasa degişikligi ile beraber ordunun görev ve yetkileri, müttefik ülkelere karşı yapılan ve Japonya için potansiyel bir tehdit oluşturan saldırılara karşı savunmayı ve ülke dışında esir tutulan Japon vatandaşlarının kurtarılmasını konusunda genişleticek.
ORDUNUN GÖREV VE YETKİLERİ GENİŞLEYECEK
ikinci Dünya Savaşı'ndan sonra oluşturulan ve 70 yıldır yürürlükte olan anayasa kapsamında, Japonya'da sadece "Ulusal Savunma Gücü" adında bir ordu bulunuyor. Mevcut durumda bu ordunun yetkileri, yurtdışından gelen herhangi bir askeri tehdite karşı ülkeyi savunmakla sınırlı. Yapılması planlanan anayasa degişikliği ile birlikte, ordunun görev ve yetkilerini genişletmek ve müttefik ülkeler ile dostluğun pekiştirilmesi amaçlanıyor.
ÇİN VE KORE İLE GERİLEN İLİŞKİLER TASARIDA ETKEN
Geçtiğimiz hafta anayasa değişikliği ile ilgili propagandaya başlayan hükümet, anayasa tasarısının sebebini, Kuzey Kore'nin potansiyel tehdidi ve Çin Halk Cumhuriyeti ile Doğu Çin Denizi üzerinde yaşanan anlaşmazlık olarak gösteriyor. Yıllardır Çin ve Japonya'nın hak iddia ettiği bu bölgede, yakın zamanda Çin'in doğalgaz ve petrol aramaya başlaması bu anayasa önergesinin sebepleri arasında gösteriliyor.
YÜZ BİNLER PARLAMENTO ÖNÜNDE TOPLANDI
Paketin oylanmasını takip eden hafta, başkent Tokyo'daki parlamentonun önünde yaklaşık 100 bin kişi toplanarak protesto gösterisi gerçekleştirdi. Japon haber ajansı JNN'nin bildirdiğine göre, yakın zamanda yapılan bir araştırma halkın yüzde 46'sının değişikliğe karşı çıktığını, yüzde 32'sinin ise tasarıyı onayladığını ortaya koydu.
JAPONYA'NIN ORDULARI NASIL LAĞVEDİLDİ?
ABD'nin Hiroşima'ya ve Nagazaki'ye gerçekleştirdiği nükleer saldırılar sonrası Japonya, 1945 yılında 2. Dünya Savaşı'ndan çekilmek zorunda kaldı. Pasifik cephesinde Japonya'nın da teslim olmasıyla birlikte, 2. Dünya Savaşı sona ermiş oldu.
6 Ağustos 1945 tarinde ABD'nin nükleer saldırı gerçekleştirdiği Japonya'nın Hiroşima kenti, dünya tarihine nükleer saldırıya maruz kalan ilk şehir olarak geçti.
2.Dünya Savaşı'nın ardından Müttefik Kuvvetler ile Japonya arasında 1951 yılında imzalanan San Francisco Barış Antlaşması'na göre, Japonya sadece savunma amaçlı bir ordu barındıracağına imza attı.