Japonya yönetiminde 'LGBT yorumu' yapan yanıyor
Japonya Başbakanı Fumio Kişida, sekreterlerinden birini 'çirkin' olarak nitelendirdiği LGBT karşıtı yorumları nedeniyle görevden aldı.

Oluşturma Tarihi: 2023-02-05 01:12:31

Güncelleme Tarihi: 2023-02-05 01:12:31

Japon yönetiminde ve yüksek bürokrasisinde, ülkede güçlü bir LGBT propagandası karşıtlığı olmasına rağmen LGBT'liler aleyhinde konuşanın başı yanıyor.

Kişida, yardımcısı Masayoshi Arai'nin (fotoğrafta, solda) evli eşcinsel çiftler hakkında söylediği "bakmak bile istemiyorum" şeklindeki sözlerinin "çirkin" ve hükümetin kapsayıcı toplum hedefiyle "uyumsuz" olduğunu söyledi.

Kişida bugün gazetecilere yaptığı açıklamasında, "Onu sekreterlik görevinden alma kararı aldım" dedi.

Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'ndan (METI) yüksek bir bürokrat olan ve başbakanın başdanışmanı olarak görev yapan Arai, basınla yaptığı kayıt dışı bir görüşmede "Kapı komşusu" LGBT'li bir çiftin olduğunu ve "onları görmekten bile tiksindiğini, onlarla bir arada yaşamak istemeyeceğini" söyledi.

ÖZÜR DİLEDİ

Arai ayrıca, eşcinsel evliliğin Japonya'da tanıtılması durumunda "toplumun şeklini değiştireceğini" ve "bu ülkeyi terk edecek epeyce insan olduğunu" söyledi.

Başdanışman, medya tarafından kamuoyuna duyurulduktan sonra dünkü sözlerini hemen geri aldı ve sözlerinin Kişida'nın düşüncesini yansıtmadığını ekleyerek özür diledi.

Arai, Ekim 2021'de, Kişida yönetiminin göreve geldiği Ekim 2021'de METI'deki ticaret ve bilgi politikası bürosu genel müdürlüğü görevinden başbakanın icra sekreteri olarak atanmıştı.

55 yaşındaki Arai, daha sonra özür diledi ve sözlerinin kişisel görüşü olsa bile uygun olmadığını söyledi.
Kişida, mali usulsüzlük iddiaları veya tartışmalı Birleşme Kilisesi ile bağlantıları da dahil olmak üzere sadece üç ayda dört bakanını kaybetti.

JAPONYA'DA LGBT

İstifa edenler arasında, Aralık ayında LGBT'liler ve Japonya'nın Yerli Ainu topluluğu hakkında yaptığı tartışmalı yorumları nedeniyle İçişleri ve İletişim Bakan Yardımcısı Mio Sugita da vardı.

Son zamanlarda yapılan medya anketleri çoğunluğun bu tür sendikaları desteklediğini göstermesine rağmen, Japonya, Yedi Sanayileşmiş Ülkeler Grubunda eşcinsel evliliği tanımayan tek ülke.

Arai'nin yorumları, Kişida'nın parlamentoda eşcinsel evliliğin aile yapısı üzerindeki potansiyel etkisi nedeniyle dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söylemesinden sonra gelmişti.