TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL
Rusya ile Gürcistan arasında topyekün bir savaş olma ihtimali her ne kadar düşük olsa da, önümüzdeki bir ya da bir buçuk ay için iki ülke arasında yeni bir çatışma çıkma ihtimali de göz ardı edilemez.
Rusya'nın 2008 yılında Gürcistan'ı işgal etmesinden bu yana ihtilaflı Güney Osetya bölgesi yüzünden iki ülke arasındaki tansiyon düzenli aralıklarla yükseldi; Rusya savaşa son veren ve Sarkozy Planı adı verilen ateşkes antlaşmasının yükümlülüklerini hiçbir zaman yerine getirmedi. Anlaşma Güney Osetyalılara vatandaşlık hakkı verirken sınırlar Rusya'nın lehine değiştirildi. Gürcistanlılar bu gelişmeleri ülkelerinin ilhakı olarak tanımladı. Rusya'nın ticareti kesmesi, Gürcistan'dan geçen petrol boru hattına müdahale etmesi ve siber saldırıları diğer çatışma alanlarıydı.
Şu andaki Gürcistan hükümeti Moskova ile ilişkileri güçlendirmek istiyor. Rusya devlet başkanı Putin de 2015 yılsonu konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşebileceğini belirtti. Ancak 2016 yılında gerçekleşecek olan bir dizi olay iki ülke arasındaki çatışmanın yeniden alevlenmesine sebep olabilir.
2016 yılının Temmuz ayında Varşova düzenlenecek NATO toplantısı ve sonbaharda gerçekleşecek olan Gürcistan parlamento seçimleri iki ülke arasındaki tansiyonun yeniden yükselmesine ve hatta askeri bir kriz yaşanmasına bile sebep olabilir. NATO toplantısında aday ülke olan Gürcistan'ın durumunun nasıl değerlendirileceğine bağlı olarak Kremlin, Tiflis üzerindeki baskısını arttırabilir.
Gürcistan eski devlet başkanı Mikhail Saakaşvili'nin partisi Birleşik Ulusal Hareket seçimleri kazanacak gibi görüyor. Putin'in desteklemediği Saakaşvili'nin partisine seçimi kazandırmamak için ülkenin iç işlerine müdahale etmesi muhtemel görünüyor.
Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmaların yeniden alevlenmesi Batılı devletlerin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların genişlemesine sebep olacaktır. Hatta bu durum ABD ve Avrupalı devletlerin bu tutumu Rusya'nın NATO üyesi olan ve olmayan komşularını cesaretlendirecektir. Böyle bir gelişme yeni ABD hükümeti için göz ardı edemeyeceği zorlukları doğuracaktır; Soğuk Savaş atmosferindeki gibi gergin ilişkiler.