İzzeddin Kassam Tugayları'nın son paylaştığı resimli mesajı... "Canlı girdiniz, parça parça çıkacaksınız..."
21 Temmuz 2014'te İsrail ordusunun saldırdığı Gazze'nin Şucaiyye mahallesinde 72 Filistinli şehit olmuş, 400'ün üzerinde kişi de yaralanmıştı.
Tarihçi Murat Bardakçı, o günlerde kaleme aldığı bir yazısında, Şucaiye mahallesiyle ilgili dikkat çeken detaylar paylaşmıştı.
MEHMETÇİĞİN İNGİLİZLERLE ÇARPIŞTIĞI "KAHRAMANLAR MAHALLESİ"
Bardakçı, Şucaiye Mahallesi'nin unutulan tarihini şu ifadelerle okuyuculara hatırlatmıştı:
“1917 Kasım'ında 32 Alay'ın 11. Bölüğü'nün ancak son neferinin de yıkılmasından sonra kaybettiğimiz Gazze'nin Mantartepe'si, İsrail bombalarının önceki gün en az 60 can aldığı bugünün Şucâiiyye'si'dir. Gazze'nin en stratejik tepelerinden olan “Şucâiiyye”, yahut tam ismi ile “Hayye'l- Şucâiiyye”, “Kahramanlar Mahallesi” demektir ve bundan sekiz asır önce, Memlükler zamanında buraya yerleştirilen göçebe Türkmen ve Kürt boylarının 13. Yüzyıldaki Haçlı seferlerini kahramanca durdurmalarından sonra bu ismi almış, mücadelenin hatırası bu isim ile yüzyıllarca muhafaza edilmiş, biz Şucâiyye'ye orada bulunan “Ali mantar Türbesi”nin isminden hareketle “Mantartepe” demişizdir."
İSRAİL MEDYASINDA ŞUCAİYYE
İsrail merkezli Walla internet sitesinin savaş muhabiri Amir Buhbot, cuma günü, Şucaiyye'de İsrail askerlerine eşlik ettiği sırada gördüklerini ve izlenimlerini anlatan bir yazı kaleme aldı.
AA'nın paylaştığı yazıya göre, 188. Tugayı Komutan Yardımcısı Yarbay Odid, Şucaiyye'ye vardıklarında askerlere, "Filistinli silahlı kişilerin, her yere tünel ve kuyu kazmaktan kaçınmadığını, bölgede gerçekten de tünel ve kuyular bulduklarını ve daha fazlasının da olduğunu düşündüklerini" söyledi.
Odid, "Şucaiyye'de, düşman, antitank füzeleri, havan topları ve intihar bombacılarının" olduğunu dile getirdi.
"ORTADOĞU'NUN EN TEHLİKELİ MAHALLELERİNDEN BİRİ"
Buhbot, yazısına şöyle devam etti:
"Bir Merkava tankı yavaşlıyor ve eskiden 3 katlı olduğu anlaşılan bir binanın yakınında duruyor. Şu anki haline ise bina demek bir tür iltifat olur. Neredeyse Şucaiyye'nin toprağına değecek kadar aşağı doğru sarkmış.
Binalar ile tanklar arasında 188. Tugayı komutan yardımcısı, etrafında silahlı askerler olduğu halde duruyor. Tam bir teyakkuz halindeler. Onlara (askerlere) 'silahlı bir birliğin ve silahlı bir insansız hava aracının (SİHA) ansızın nereden çıkacağını bilemezsiniz.' diyor.
Onu (Odid) pür dikkat dinlemelisin ki hiç dinmeyen patlama sesleri, makineli tüfeklerin gürültüsü ve sürekli çalışan topçu bataryalarının sesinde boğulmasın söyledikleri. Burası, Orta Doğu'nun en tehlikeli mahallelerinden biri. Mayınlarla dolu ve bir yerden bir yere sürekli hareket halinde olan bir düşmana karşı sürekli uyarı yapılıyor."
"ŞUCAİYYE, İSRAİL ORDUSUNA KARŞI MEYDAN OKUMA"
Geçen pazartesi gününden bu yana Şucaiyye'de bulunan 188. Tugay'ın muharebe ekibinde, "605. Mühendislik Taburu, 890. Paraşütçü Taburu, piyade birlikleri ve komutanlarından oluşan 906. Tabur ve 74. Zırhlı Tabur'un bulunduğunu aktaran Buhbot, yazısını şöyle sürdürdü:
"Bölgeyi avucunun içi gibi bilen kıdemli bir güvenlik görevlisi bana, 'Söyleyeceklerimi iyi belle. Şucaiyye'de saklanan çok güçlü bir tabur var. Bu, Hamas'ın, askeri kanadının en güçlü taburlarından' dedi.
Bu, İsrail ordusu için bir meydan okuma. Bunun benzerini, 2014'teki 'Koruyucu Hat Operasyonu'nda Golani Tugayının Şucaiyye'de kara saldırısı gerçekleştirdiğinde yaşadık. Golani Tugayı Şucaiyye'ye girdi ve neyle karşılaşacağını bilmemesinin bedelini ağır ödedi.
Şucaiyye, tarihsel olarak şer ve zulmün çok olduğu bir yer olarak biliniyor. Oron Şaul'u da (İsrail'in, öldürüldüğünü ancak cesedinin Hamas'ın elinde kaldığını söylediği asker) orada kaçırdılar.
Gökyüzündeki herhangi bir hareket veya hafif bir ses, Hamas'a ait bir drone ile saldırı olabileceği korkusuyla, bakışların birbirine çevrilmesine ve tüfek namlularının doğrultulmasına neden oluyor."