TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA
Kanada Kraliyet Atlı Polisi'nin (Royal Canadian Mounted Police-RCMP) başkent Ottawa'daki merkezinde İstihbarat Birimi Genel Müdürü olan Cameron Ortis, hükümete ait sırları sızdırdığı gerkeçesiyle Perşembe günü (12 Eylül 2019) tutuklandı. Cuma günü (13 Eylül 2019) mahkemeye çıkan 47 yaşındaki Cameron Ortis, özel operasyonel bilgilerin “kasıtlı olarak ve yetkisiz bir şekilde" paylaşılması da dahil olmak üzere Bilgi Güvenliği Kanunu ve Ceza Kanunu kapsamındaki toplam yedi suçlamayla karşı karşıya.
ORTİS HANGİ BİLGİLERE SAHİP?
Ortis'in hangi bilgileri topladığı ve kime ait olduğu net değil. Ancak yakın çalışma arkadaşları Ortis'in muhtemelen Mountie (atlı polis) operasyonlarına, istihbarat uzmanlarına ve Kanada müttefikilerine ait bilgilere erişimi olduğunu söyledi.
TRUDEAU'DAN AÇIKLAMALAR
Başbakan Justin Trudeau, Ortis hakkındaki suçlamaların kamuoyuna açıklanmasından kısa bir süre sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Yetkililerin bunu son derece ciddiye aldığından emin olabilirsiniz ancak yorum yapamayacağımı anlayabilirsiniz" dedi.
Savcı John MacFarlane ise "İddiaları, hassas bilgileri edindiği, sakladığı, işlediği, iletmemesi gereken kişilere iletme niyetinde olduğu konusuna inanıyoruz" dedi.
Cameron Ortis
BİR SİVİLİN BU KADAR ÖNEMLİ BİR GÖREVE YÜKSELMESİ ENTERESAN
National Post, Ortis'in eski Komisyon Üyesi Bob Paulson tarafından genel müdür rütbesine atandığını aktardı. Haberde bir sivilin istihbarat içerisinde bu kadar yüksek bir rütbeye ulaşmasının da dikkat çekici olduğu vurgulandı. Yetkisi itibariyle istediği birçok şeye ulaşabildiği belirtilen Ortis, 2006'da UBC'de uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi alanında doktora yaptı ve imza attığı akademik yayınları, Asya'daki siber konularla ilgiliydi.
"SON DERECE ENDİŞE VERİCİ"
Norman Paterson Uluslararası İlişkiler Okulu profesörü ve ulusal bir güvenlik uzmanı olan Stephanie Carvin, Ortis'in aleyhindeki suçlamaları “son derece endişe verici” olarak nitelendirdi. Carvin, “Temel olarak, RCMP'deki ulusal güvenlik bölümü terörizm, casusluk ve gizli dış etki faaliyetleri ile ilgileniyor" diyerek Kanada tarihindeki önemli bilgi sızdırma vakası olan Delisle davasını hatırlattı. Carvin, "Eğer bu kişi başarılı olursa, bunun Delisle davasından daha kötü olma potansiyeli var" ifadelerini kullandı.
KANADA'DAKİ BİLGİ GÜVENLİĞİ YASASI ve 2012'DEKİ SIZDIRMA DAVASI
Bilgi Güvenliği Yasası (The Security of Information Act), 11 Eylül terör saldırıları sonrasında kabul edildi ve Kanada'nın gizli sırlarını bilen çalışanların onları gizli tutmaları için oluşturuldu. Yasa, ilk olarak 2012 yılında RCMP deniz istihbarat memuru Jeffrey Delisle'nin Rusya'ya sır satmakla suçlandığı davada işleme alındı. Delisle'in 23 ödeme halinde 70 bin dolardan fazla para aldığı iddia edildi. Delisle, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fakat 2018'de şartlı tahliye ile serbest bırakıldı.
KANADA İSTİHBARAT SERVİSİNİN KURULMASINA GİDEN SÜREÇ
1970'lerin sonunda, McDonald Komisyonu, Kanada Kraliyet Atlı Polisi (Royal Canadian Mounted Police-RCMP) içindeki yasadışı faaliyetleri araştırmaya başladı ve Kanada Güvenlik İstihbaratı Servisi'nin (Canadan Security Intelligence Service-CSIS) kurulmasına yol açan bir sivil güvenlik örgütüne ihtiyaç olduğu sonucuna vardı.
5 GÖZLÜ İSTİHBARAT AĞI
Kanada, ABD, İngiltere, Yeni Zelanda ve Avustralya ile Beş Gözlü istihbarat paylaşım ağının bir parçası.
Kanadalı yetkililer, 2012'deki istihbarat sızıntısı davası sonrasında (2013) müttefiklerinin "güvenlik prosedürlerini sertleştirmedikçe Kanada'ya istihbarat paylaşımını durdurma tehdidinde" bulunduklarını duyurmuştu.
"5 GÖZ" İSTİHBARAT BLOĞU ENDİŞEKİ
CNC News'in haberine göre ittifak tam panik havasında değil. İddialara göre Ortis'in bilgi sızdırmadan önce durdurulduğu değerlendiriliyor.
Öte yandan Five Eyes müttefikleri'nin Cameron Ortis davasında hasar kontrolü devam ettiği için soru sormaya başladığı da Kanada basınında yer alan haberlerden Diplomatik kaynakların CBC News'e verdiği demeçte, Five Eyes istihbarat bloğu üyeleri, RCMP içindeki sızıntıdan sorumlu tutulan Cameron Ortis'in erişebileceği bilgi türüyle ilgili sorular sormaya başladılar.
"The Five Eyes", müttefik ülkelerin birbirleri hakkında bazı konularda istihbari faaliyetlerde bulunmamasını kapsayan bir oluşum. ABD'nin BAE ile yakınlaşması hızla sürerken Fransız Haber Ajansı Reuters'ta da bir makale kaleme alınmış ve "CIA, BAE'yi neden izlemiyor? Belki de The Five Eyes listesine dahil edildi" çıkarımında bulunmuştu.
(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)