Karadağ, tüm müttefiklerin onayının ardından resmen NATO üyesi... İttifakın 29. üyesi olan Karadağ için çarşamba günü Brüksel'deki NATO karargahında tören düzenlenecek. Karadağ'ın ordusu 2 bin askerden oluşuyor.
Karadağ Başbakanı Dusko Markovic ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katılacağı törende diğer müttefik üye bayraklarının yanına Karadağ bayrağı eklenecek.
Yaklaşık iki bin askerden oluşan orduya sahip Karadağ'ın yıllık savunma harcaması 69 milyon dolar civarında.
Coğrafi konumu nedeniyle NATO'ya önemli kazanım sağlayacak Karadağ'ın üyeliğinin ardından ittifak, Bosna Hersek'e ait 20 kilometrelik alan hariç İtalya'dan Yunanistan'a kadar uzanan Adriyatik denizi kıyılarına hakim olacak.
Karadağ'ın üyeliği, NATO'nun 2009 yılında Arnavutluk ve Hırvatistan'a kapılarını açtıktan sonra ilk genişlemesi.
Nisan ayında Karadağ meclisi, NATO üyeliğine karşı ciddi muhalefete rağmen ittifaka üyeliğe ilişkin protokolü onaylamıştı.
Ülkedeki NATO karşıtı mücadele muhalefetteki Demokratik Cephe (DF) ve Karadağ'ın eski Cumhurbaşkanı Momir Bulatovic liderliğinde yürütülüyor.
DF lideri Andrija Mandic, iktidara gelmesi halinde NATO üyeliğini donduracağını ve üyeliğe halkın karar vereceği halk oylaması düzenleyeceğini açıklamıştı.
RUSYA KARŞI ÇIKMIŞTI
Sırbistan'dan 2006 yılında ayrılan Karadağ ile Rusya'nın yakın ilişkileri bulunuyor. İki Slav ülkesi arasında ticari, diplomatik, tarihi, dini ve kültürel bağlar bulunuyor.
NATO'nun 2015 yılındaki davetinin ardından Karadağ'ın ittifaka üyeliği için görüşmeler başlamış, bunun üzerine Rusya, Karadağ'ın üyeliğine karşı olduğunu açıkça dillendirmişti.
Karadağ meclisinin nisan ayında protokolü imzalaması sonrasında Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Karadağ'ın NATO üyeliğinin büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz. Balkanlar ile Avrupa'daki istikrara zarar verecek bu hamle, ülke halkının çıkarlarına aykırı" ifadeleri yer almıştı.