Karadeniz tutmadı Türkiye’nin yanı başına sıçradı… Kod adı: B-1
Bir savaşın patlak vermesinden korkulurken ABD şoke eden bir hamleye girişti, B-1 Lancer'ların aralıksız uçuşu yaklaşık 20 bin kilometreyi buldu. Yunanistan ise, Genelkurmay Başkanı'nı Midilli'ye göndererek yeni bir provokasyona imza attı. İşte son dakika haberinin detayları...

Oluşturma Tarihi: 2021-04-08 17:43:33

Güncelleme Tarihi: 2021-04-08 17:43:33

Tansiyonun giderek tırmandığı Doğu Akdeniz ve Ege'de savaş gemilerinin yanı sıra jetler de devreye girdi, ABD Rusya'ya kıtalararası bir uçuşla meydan okudu.

Dokuz ülkenin katılımıyla 12 Nisan'da başlayacak Türkiye'yi hedef alan gövde gösterisi öncesinde, Yunanistan, Fransa ve Güney Kıbrıs küçük çaplı bir tatbikat gerçekleştirdi.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, savaş gemileri ve sahil üvenlik botlarının yanı sıra helikopterlerin de yer aldığı tatbikat fotoğraflarını resmi internet sitesinden paylaştı.

Türkiye korkusuyla 2020 yazından beri Doğu Akdeniz'i bir savaş alanına çeviren Yunanistan, tatbikatlarına 12 Nisan tarihinde bir yenisini ekliyor. INIOCHOS 21 adlı gözdağına dokuz ülke katılıyor.

UÇAKLAR İNİYOR

ABD ordusu, İtalya'daki Aviano Hava Üssü'nden havalanan F-16 jetlerinin Yunanistan'ın batısındaki üsse ulaştığını duyurdu. 12 Nisan'da başlayacak INIOCHOS tatbikatına başka ülkeler de katılıyor.

ABD F-16'ları Yunanistan'ın batısındaki Andravida Hava Üssü'ne indi, İspanya da sekiz F-18 jetinin Yunanistan'a ulaştığını resmi Twitter hesabından yayınladığı fotoğraflarla duyurdu.

Yunan ordusu ise aralarında Mirage jetlerinin de bulunduğu savaş uçaklarını üsse sevk ediyor. ABD, Yunanistan ve İspanya'nın yanı sıra Kanada, İsrail, Güney Kıbrıs, Slovenya ve Birleşik Arap Emirlikleri tatbikata katılıyor.

Yunanistan'ın yaptığı resmi açıklamalarda ve medyaya yansıyan haberlerde Fransa yer almıyor ancak ABD ordusunun duyurusunda Fransız jetlerinin de INIOCHOS'ta yer alacağı belirtildi.

Dokuz ülkeye ait yaklaşık 60 savaş uçağının 22 Nisan tarihine kadar Ege Denizi üstünde de uçacağını yazan Yunan medyası, 'güçlü mesaj'ın doğrudan Ankara'ya verildiğini savundu.

B-1'LER İLK KEZ...

Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan'ın yanında saf tutan ABD ise, Karadeniz ve Ukrayna'da karşı karşıya geldiği Rusya'ya gözdağı vermek için ilk kez Ege Denizi üstünde bombardıman uçakları uçurdu.

ABD Avrupa Komutanlığı'nın internet sitesinde yer alan haberde, iki B-1 Lancer bombardıman uçağının Güney Dakota'daki Ellsworth Hava Üssün'nden kalkış yapıp Atlas Okyanusu'nu geçerek Ege Denizi semalarına ulaştığını duyuruldu.

ABD'nin en ünlü bombardıman uçakları arasında yer alan B-1'ler Ege Denizi görevi için neredeyse 19 bin 300 kilometre yol kat etti. Ağır bombardıman uçaklarına İtalya'daki Aviano Üssü'nden havalanan F-16 jetleri de eşlik etti.

ABD, daha önce en büyük iki rakibinden biri olan Rusya'ya gözdağı için Karadeniz üstünde B-52 ve B-1B'ler uçurmuştu. Washington ve Moskova, son günlerde Ukrayna-Rusya sınırındaki gerilim nedeniyle alarm durumunda. Rus ordusu, binlerce asker ve tankı Ukrayna sınırına ve Kırım'a yığdı. Hatta, Kırım'a S-400 ve S-300 füze savunma sistemleri konuşlandırıldı.

MİDİLLİ'Yİ ZİYARET ETTİ

Yılbaşından önce Türkiye'ye yakın adaları ziyaret ederek provokasyona girişen Yunan Genelkurmay Konstantinos Floros ise, bu kez Ayvalık'ın karışsındaki Midilli Adası'na gitti.

Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi açıklamasında Floros'un ulusal muhafızlar, gözetleme muhafızları ve sahil güvenlik birimlerini ziyaret ettiği bilgisi verildi. Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşmalara göre, Midilli silahsızlandırılması gereken adalar listesinde yer alıyor.

SUUDİ JETLERİ GİRİT'TEN AYRILDI

Türkiye'ye meydan okuyan ülkelerin üssü haline gelen Girit Adası'na altı F-15 jeti gönderen Suudi Arabistan, birçok tatbikatın ardından Doğu Akdeniz'den ayrıldı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Twitter mesajında bir prodüksiyon video yayınlandı, görüntülerde Yunan jetleriyle birlikte havalanan F-15'lerin Ege Denizi ve Akdeniz'de uçtuğu görüldü. Yunan Genelkurmay Başkanlığı ise, Suudilere bir teşekkür mesajıyla veda etti.

UÇAK GEMİSİ GİRİT'TE

Girit'teki Suda Üssü'nde halihazırda ABD uçak gemisi USS Eisenhower da demirlemiş durumda. ABD, Doğu Akdeniz'de göstere göstere Yunanistan'ın yanında saf tuttu. Başbakan Miçotakis, Suda Üssü'ne demirleyen USS Eisenhower uçak gemisini Mart ayı içerisinde ziyaret etti.

Başbakan Miçotakis'in yanında Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ve ABD'nin Yunanistan hayranı Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt vardı.

ABD SAFINI SEÇTİ

USS Dwight D. Eisenhower'ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Mart ayı başında Yunanistan'a destek için Doğu Akdeniz'e gönderildi.

Yunanistan ve ABD ordusu Türkiye'ye gözdağı vermek için uçak gemisinin de yer aldığı tatbikatlar yaptı, ardından USS Eisenhower Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne demirledi.

Washington'a geçen yıl F-35 savaş uçakları için resmen başvuran Yunanistan, ayrıca Türkiye korkusuyla bir diğer sıkı fıkı müttefiki Fransa'dan 18 Rafale jeti satın aldı. Türkiye ise ABD tarafından F-35 programından daha önce çıkarılmıştı.

Yunanistan, Türkiye korkusuyla geçen yıl yaz mevsiminden bu yana Doğu Akdeniz'i uluslararası bir oyun sahasına çevirdi. Yunan ordusu, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle birçok tatbikata girişti. Yunan ordusu, Türkiye'ye karşı F-35 jetleri istediği ABD ile 2021'in başlamasıyla arka arkaya tatbikatlar yaptı. Girit'ten Selanik'e kadar neredeyse tüm Ege Denizi'ni kapsayan tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı.

Doğu Akdeniz'de 2020 yazında tırmanan gerilimle birlikte Türkiye karşıtı ülkeler Yunanistan'ın yanında saf tutmaya başladı. Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi ülkelere kısa süre sonra Güney Kıbrıs'a uygulanan 30 yıllık silah ambargosunu kaldırarak ABD'de de katıldı. Washington bununla da kalmadı, uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower'ı Girit'e göndererek Yunan donanmasıyla tatbikat yapmasını sağladı.

Ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Yunanistan'a özel bir ziyaret yaptı, rotası kuzeydeki Selanik'ten güneydeki Girit'e uzanıyordu. Suda Üssü'nü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'le birlikte gezen Pompeo'nun ziyaretinin hemen ardından sıra dışı bir gelişme yaşandı. Atina yönetimine açık şekilde destek veren ABD'nin, bununla da kalmayıp Suda Üssü'ne bir savaş gemisi konuşlandırdığı yine Yunan medyasına yansıdı.

İLK DRONE'LAR NİSAN AYINDA KONUŞLANIYOR

Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da çatışmaların kaderini değiştiren Türk SİHA'larına karşı Yunanistan Ege Denizi'ndeki İskiri Adası'na (Skyros) drone üssü kuruyor. Yunan medyası, İsrail'den kiralanan ilk insansız hava araçlarının Nisan ayında adaya konuşlanacağını duyurdu.

Yunan Silahlı Kuvvetleri için yeni bir dönemi başlatacak dronelar için geri sayımın başladığını belirten To Vima gazetesi, Heron insansız hava araçlarının üç yıllığına kiralandığını aktardı.

Yunanistan, söz konusu iki drone'la Ege Denizi'ndeki Türk hareketliliğini havadan gözetlemeyi deneyecek. To Vima, iki dronenun eklenmesiyle Yunan ordusunun sadece bir seviye değil, insansız hava araçları alanında birkaç seviye birden yükseleceğini savundu.

Atina yönetimi, Türk SİHA'larının önüne geçmek için Birleşik Arap Emirlikleri'nden SkyKnight veya İsrail'den Demir Kubbe (Iron Dome) hava savunma sistemini de almak istiyor.

ABD'den Fransa'ya, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Suudi Arabistan'a, Mısır'dan İsrail'e birçok ülkeyle Türkiye karşısında işbirliğine giden Yunanistan, geçtiğimiz haftalarda Hydra savaş gemisini Birleşik Arap Emirlikleri'ne tatbikat için göndermişti. Hydra fırkateyni dönüş yolunda İsrail'in Hayfa limanına uğradı ve iki ülkenin savaş gemileri birlikte tatbikat yaptı.

ATİNA'DA TÜRKİYE DÜŞMANLARI BULUŞTU

Fransa'dan Mısır'a, ABD'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne birçok ülkeyi Doğu Akdeniz'e tatbikat için davet eden Yunanistan, 11 Şubat'ta müttefikleriyle yepyeni bir adım daha attı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn'in yanı sıra Fransa ve Güney Kıbrıs dışişleri bakanları Atina'da bir araya geldi. Atina'daki toplantıyı 'Türkiye'nin hasımlarının buluşması' olarak duyuran AP, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın zirveye video konferans yöntemiyle katıldığını bildirdi.

Libya'dan Suriye'ye her yerde Türkiye'nin karşısına çıkan Birleşik Arap Emirlikleri, Yunanistan'la tatbikatlar yapıp Doğu Akdeniz krizinin zirveye çıktığı yaz mevsiminde Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne savaş uçakları göndermişti. Yunanistan'la Doğu Akdeniz'de aynı safta bulunan Mısır, Atina yönetimiyle deniz yetki alanları anlaşması imzaladı. İki ülke son bir yılda birlikte birçok tatbikat gerçekleştirdi, tatbikatlara Güney Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa da katıldı.