Dolar

34,2176

Euro

36,7451

Altın

2.993,93

Bist

8.852,84

Karıncalar, kanserin kokusunu tespit edebilir mi?

Proceedings of the Royal Society B'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, karıncaların koku alma duyusu olan burnu olmamasına rağmen, kanserin kokusunu alabiliyor.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-29 13:16:32

Karıncalar, kanserin kokusunu tespit edebilir mi?

Karıncaların burnu yoktur ama bu onların kanseri koklamalarını engellemez. Antenlerindeki bol miktarda koku alma reseptörü sayesinde, böcekler inanılmaz bir koku alma duyusuna sahiptir ve bunu tümörleri tespit etmek için kullanabilirler.

‘Scientific American'da yayımlanan karıncalarla ilgili dikkat çekici haber şöyle:

Kanserli tümörler, genellikle ter ve idrar gibi vücut sıvılarında ve nefes buharında görülen uçucu organik bileşikler adı verilen kimyasalların farklı versiyonlarını salgılar. Proceedings of the Royal Society B'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, karıncalar bu bileşikleri idrarda koklayabilirler. Çalışma yazarları, böceklerin bir gün kanser için daha ucuz, invaziv olmayan bir tespit yöntemi olarak kullanılabileceğini söylüyor.

Michigan Eyalet Üniversitesi'nde kanser tespit eden çekirgelerle deneyler yapan ve yeni çalışmaya dahil olmayan biyomedikal mühendisi Debajit Saha, "Bu heyecan verici bir yön" diyor. Böcek biyolojisinden yararlanmanın "hastalık tespiti için yeni ve çok güçlü bir yaklaşım" olduğunu ekliyor.

kar

Sorbonne Paris Kuzey Üniversitesi'nde etolog ve çalışmanın başyazarı olan Baptiste Piqueret de, “Karıncaların kanser hücrelerinden yayılan uçucu organik bileşikleri tespit edebildiğini zaten biliyordu. Daha önce, Formica fusca karınca türünü kanser hücreleri ile kültürde yetiştirilen sağlıklı hücreler arasında ayrım yapmak için eğitebileceğini keşfetmişti . Şimdi gerçek tümörleri kullanarak araştırmayı bir adım öteye taşıdı” dedi.

Piqueret ve ekibi, insan göğüs kanseri tümörlerini farelere naklederek ve büyümelerine izin vererek başladı; bu, ksenogreftleme adı verilen bir teknikti. Daha sonra hem tümör yüklü farelerden hem de sağlıklı farelerden idrar topladılar. Araştırmacılar, kanserli hayvanlardan alınan idrarın önüne bir damla şekerli su koyarak, karıncaları tümörlerin kokusunu bir ödülle ilişkilendirmeleri için eğitti. Ekip şekerli suyu çıkardığında, böcekler kanserli farelerin çişlerinin etrafında sağlıklı farelerinkinden yaklaşık yüzde 20 daha uzun süre oyalandı çünkü onlar tatlı bir muamele arıyorlardı.

Karıncaların koku çağrışımına kilitlenmesi yalnızca toplamda yaklaşık 10 dakika süren üç eğitim turu aldı. Bu, örneğin, yaklaşık altı ay sürebilen kanser kokan köpekleri eğitmekten çok daha hızlıdır.
Piqueret, "Bu kadar hızlı görmeyi beklemiyorduk" diyor.

Küresel olarak, kanser altı ölümden yaklaşık birinden sorumludur, onu önde gelen bir ölüm nedeni haline getiriyor. Erken teşhis, başarılı tedavi için çok önemli bir faktördür, ancak mevcut tarama yöntemleri, maliyet nedeniyle invaziv veya erişilemez olabilir. Karıncalarla çalışan bir erken teşhis aracı olasılığı, heyecan verici olsa da Piqueret, çalışmanın yalnızca bir kavram kanıtı olduğunu vurguluyor: araştırma, herhangi bir klinik uygulama türünden hala uzak. Denek olarak farelerin kullanıldığı oldukça kontrollü bir laboratuvar ortamıyla karşılaştırıldığında, gerçek hayattaki hastalar, sonuçları etkileyebilecek yaş, cinsiyet ve diyet dahil olmak üzere birçok değişkeni devreye sokacaktır. Ve yeni çalışmada tespit edilen tümörler, fareler için orantılı olarak büyüktü. Daha sonra, araştırmacılar bir tümörün fark edilmeden önce ne kadar küçük olabileceğini araştıracak ve belirli kanserli insanlardan alınan idrarı kullanarak çalışmayı genişletecekler.

Piqueret, bu arada, bir gün bilim için üzerinizde karıncalar dolaşacağı konusunda endişelenmenize gerek olmadığını söylüyor: Eğer böcekler gelecekte kanser koklayıcı olarak kullanılırsa, hastalar, karıncaların ayrı bir laboratuvarda analiz edebileceği bir idrar örneği verecek.

Haber Ara